NRK Meny
Normal

Gjeteren

Siri Sunde er ukas andaktsholder i NRK P1 og forteller om den gode hyrde i mandagens morgenandakt.

Flere tusen sau sendes hvert år på beite i Hemnes.
Foto: Frank Nygård / NRK

God morgen!

Jeg blir alltid litt betenkt når tekst eller tema er ett av Bibelens mange bilder av Gud og Jesus som hyrden eller gjeteren. Så det ikke skal gå som den gangen jeg hadde prekt om den gode hyrde, om sauer og oss mennesker; jeg syntes faktisk selv at jeg hadde fått det ganske bra til. Så kom det respons fra en kar etterpå: ”Jaja, Siri, en ting e no i hvertfall helt sikkert, at det med sauehold, det har du overhodet ikkje greie på!”

Forfengeligheten ble jo litt såret med det samme. Og jeg glemmer ikke verken replikken eller følelsen. Men – han hadde jo helt rett! Og når det nå er gått noen år, så synes jeg det er blitt et frigjørende perspektiv: Ingen behøver å late som en har førstehåndskjennskap til sauehold, verken på Jesu tid eller i dag. Bildene av den gode hyrde står der likevel og inviterer oss inn.

For eksempel det profeten Jesaja tegner: ”Som hyrden skal han gjete sin hjord og samle lammene i sine armer. Han skal bære dem ved barmen og lede deres mødre varsomt.” Og ett av bildene som skapes i meg i møte med dette ordet, er konfirmantflokken. Med eller uten de hvite kappene. Mer enn en gang har jeg bedt dem om å gå ordentlig og slutte å bevege seg som en saueflokk under øvingen til prosesjon ved lysmesse eller konfirmasjonsgudstjeneste!

Konfirmanter, gutter og jenter på 14-15 år: Levende, skjønne, late, spontane, ufordragelige, morsomme, trassige, våryre, sårbare, smarte, gjennomskuelige, gåtefulle – ungdommene våre, det mest dyrebare vi eier. Vårtegn.

”Hva drømmer du om?”, var spørsmålet en gruppe av dem fikk. Svarene var om alt fra de nære ting til de store spørsmål: Jeg drømmer om at vi vinner håndballcupen i år / om å bli rik / om at hele familien min skal være samlet på konfirmasjonsdagen / om å være midtpunkt / om at det skal bli fred i verden / om å gå inn i kirken sammen med de andre i de hvite kappene, for da står vi alle likt, liksom.

Siri Sunde

Siri Sunde står for morgenandaktene i NRK P1 denne uka.

Det er stort å få være med å feire de unge, takke for at de finnes, be for dem, velsigne dem, minne dem om Guds løfter i dåpen: Du er mitt barn, elsket fordi du er du, du hører til i et fellesskap, jeg er med deg alle dager inntil verdens ende.

Men ofte roter vi oss bort, vi som skulle ”gjete dem”, vi som er voksne – svikter og sprer istedenfor å lede og samle. Misforstår og later som, setter egne behov fremfor de unges, selv om vi egentlig ønsket det annerledes….
Trøst i finne bildene av den gode hyrde da. Som kjenner flokken og har greie på sauehold. Leter etter de bortkomne. Gir sitt liv for sauene – i kjærlighet.

Kjære gode hyrde, samle våre unge i dine armer. Bær dem – og deres mødre – og fedre – og oss alle - ved din barm – og led oss alle varsomt.