Gjærbakst i himmelen

I himmelen der blir det nok ingen mangel på fersk gjærbakst. Der skal en sliten husmor få sitte til bords og bli vartet opp, og kanskje de andre blir så gode til å bake, sier Siri Sunde.

Siri Sunde
Foto: Ola Kalland / NRK

Himmelsk gjærbakst og hjemebakst i himmelen

Under en kirkekaffe fikk vi servert verdens beste hjemmebakte kringle!
Luftig og lett, duftende, med kanel, sukker, rosiner – og med melis oppå.
Det var vel det at vi akkurat hadde feiret gudstjeneste sammen og befant oss bakerst i kirken, som gjorde at jeg ble litt revet med og tydde til de store ordene: ”Dette må vel være en forsmak på de himmelske banketter”, datt det ut av meg da jeg hadde smakt på kringlen.

Da kom det kontant fra hun som hadde vært oppe grytidlig og bakt kringle til hele menigheten: ”Hva! Du vil ikke si at jeg skal måtte stå i himmelen og bake også!”

Etter litt rådslagning kom vi frem til at i himmelen, der blir det nok ingen mangel på fersk gjærbakst, og der skal en sliten husmor få sitte til bords og bli vartet opp, og kanskje de andre blir så gode til å bake at vi kan servere.

Kanskje en litt enkel teologi, men for oss som var der, ble det til ettertanke.

Ett av Bibelens kjennetegn på Guds rike er nettopp måltidet, festen. ”Med fete, margfulle retter og gammel, klaret vin”, som det står. Ikke noe light-produkter eller alkoholfritt der, nei!

Det beste av alt! Jesus forteller ofte om gjestebud og festmåltider. Der alle mulige er invitert. Venner og uvenner skal sitte ved samme bord og nyte fellesskapet, god mat og drikke.

Den nye himmel og den nye jord. Der freden skal være uten ende, løve og lam beite på samme mark mens en smågutt gjeter dem.

Mange finner trøst, håp og styrke i tanken på Guds rike som skal fullendes en gang. Der vi skal møte igjen de vi savner. Der rettferdighet skal skje. Der Gud skal tørke bort hver tåre fra våre øyne, og døden skal ikke være mer, heller ikke sorg, skrik eller smerte.

Om ikke før, så en gang! Så kan vi innvende: hva med dem vi ikke ønsker å møte igjen? Da får vi ty til de andre bildene: ”I min fars hus er det mange rom”.

Først og fremst handler disse bildene om Guds nærværende kjærlighet i tid og evighet. Guds rike er ikke bare en gang, etter døden. Det er også midt iblant oss. En gang og alt nå.

På en vanlig dag kommer Guds rike til oss: glimt av himmel på jord.
Til og med i et stykke hjemmebakt kringle!

Skriv e-post til Siri Sunde her

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Tove Karoline Knutsen med "Kom sommarvijnn."

Andakt 26.11.08 ved Siri Sunde