NRK Meny
Normal

Gi med hjertet

St. Nicolaus ble kjent fordi han hadde øyne for det andre trengte - og gav – av hjertet. Med glede, sier Herborg Finnset Heiene.

Herborg Finnset Heiene.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra 5. Mos. 15, 12-15.

”gi ham av det som Herren din Gud har velsignet deg med”

I dag vil jeg begynne med å ønske deg ”God jul ”- du synes kanskje jeg er litt rask nå? Kanskje – men i dag ønsker de hverandre god jul i Nederland…I går kveld fikk barna pakker. I dag er det St Nicolaus’ dag. Han var kjent for å hjelpe fattigfolk, kjent for å gi til de som trengte. Kanskje vi skulle slå et slag for St. Nicolaus i dag?

I Jostein Gaarders roman ”Julemysteriet” møter vi St. Nicolaus i år 322. Vi er i byen Myra i dagens Tyrkia, og vi ser ham som en rødkledd biskop; han sier til et reisefølge som er på reise gjennom tida til en stall i Betlehem.

”Jo mer vi gir bort, jo rikere blir vi selv. Og jo mer vi beholder for oss selv, jo fattigere blir vi. Det er givergledens mysterium, verken mer eller mindre, den aller største gleden på jord er givergleden. Du trenger ikke eie noe som helst for å kjenne givergleden bruse i årene. Et lite smil er nok – eller noe du har laget selv.”

Kontrastene i samfunnet og i verden vises godt nå i disse dager. Gled deg med de glade – men tenk også over om det er noen som trenger din barmhjertighet . For det er ikke penger og rikdom som gir oss verdighet; det er vår menneskelighet som gjør det; det at vi er fritt tenkende mennesker, skapt i Guds bilde.

Vi forveksler ofte rikdom og penger. Vi skal riktig nok passe oss for å romantisere fattigdom- og mange får føle på kroppen at vi lever i et hardere og kaldere samfunn enn før. Det er riktig og viktig at vi kjemper mot urett , enten vi opplever den selv eller ser at andre lider urett.

Men du kan være rik på større rikdom enn penger. Skal vi gjøre denne dagen til de rause og gavmilde menneskers dag?

Dypest sett er å gi det samme som å yte gjengjeld – overfor Gud som har gitt oss alt. Det er grunn til å stille det samme spørsmålet en gang til; Hva har du som du ikke har fått?

St. Nicolaus ble kjent fordi han hadde øyne for det andre trengte - og gav – av hjertet. Med glede. Ta med deg St. Nicolaus sitt hjertelag inn i denne dagen til de du møter.

Skriv til Herborg Finnset Heiene.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * *

Vi hører Kristina Jølstad Moi synge ”Et lite barn”.

Andakt onsdag 6/12.