NRK Meny
Normal

Galleri Geitodden på Sørlandet

Tre søndager på rad blir vi med til Galleri Geitodden på Sørlandet. Her skal vi blant annet høre om håp som er et viktig ord i alle tre sendinger.

Galleri Geitodden
Foto: Sanden Media AS

Søndag 24. august: Håp for livet

- Det var som om noen skrudde av en bryter. Jeg ble helt tom for krefter.

Eva Flå

Eva Flå

Foto: Sanden Media AS

Det er Eva Flå fra Kristiansand som forteller. Hun var en aktiv kvinne med mange jern i ilden, men ble brått satt ut av spill da hun ble ramme av ME, kronisk utmattelsessyndrom.

I Åpen himmel forteller hun om hvordan det ble mange år på sofaen uten mulighet til å dyrke sine interesser, båtliv og bading om sommeren. Å følge opp døtrenes aktiviteter ble også vanskelig. Hun prioriterte å stå opp sammen med dem for å gi dem frokost og niste, men det var stort sett det hun maktet å gjøre i løpet av dagen.

Gjennom hele denne perioden har håpet om å bli frisk vært med å holde henne oppe, selv om utsiktene har vært usikre. Nå er Eva betydelig bedre og livet begynner å vende tilbake til det normale.

Olga Grimsmo Nilsen

Olga Grimsmo Nilsen

Foto: Sanden Media AS

Hva med håpet? Har det endret seg? Har sykdommen hatt betydning på hva hun håper for livet sitt?

I programmet møter vi også kunstneren Olga Grimsmo Nilsen som er bosatt på Flekkerøya. I et gammelt fiskemottak driver hun Galleri Geitodden. Der har hun også sitt eget atelier hvor hun arrangerer konserter og utstillinger. Flekkerøya er også kjent for sitt rike sang og musikkliv.

Mette Vestberg og Roger Sørensen

Mette Vestberg Sørensen og Roger Sørensen

Foto: Sanden Media AS

Mette&Roger Sørensen har sunget sammen i 18 år og mye brukt på Sørlandet. I programmet får vi også høre dette jordnære ekteparet.

Programleder Synnøve Kvervavik Vatne binder programmet sammen og er opptatt av at mange mennesker opplever at håpet ofte svekkes av dramatiske hendelser i livet. Når livet stopper opp og alt blir forandret, våkner likevel håpet om å få livet tilbake.

NRK1, søndag 24. august kl. 17.30.

************************************************************

Søndag 31. august: Håp når alt håp er ute
- Menneskelig sett var alt håp ute, men vi klamret oss likevel til et håp om at barnet skulle få leve.

Brit Kari Urdal

Brit Kari Urdal

Foto: Sanden Media AS

Det er Brit Kari Urdal som forteller. Hun bor i Kristiansand sammen med mann og barn. I 1993 ventet de sitt tredje barn, men 6 uker før termin fikk de beskjed om at barnet hadde en alvorlig hjertefeil som gjorde at han ikke kunne leve mer enn få dager etter fødselen.

I Åpen himmel forteller hun ærlig og varmt om lille Gunvald som bare fikk leve i 3 dager. Selv om det nye livet ble kortvarig var det å få Gunvald den opplevelsen som har betydd mest i Brit Karis liv, og hun sier:

- Forventningene våre ble knust, men vi har er annet håp, et levende håp som alltid står fast. Det er viktigere for oss enn alle andre forhåpninger vi har til livet.

Foruten Brit Kari Urdal får vi også møte kunstneren Olga Grimsmo Nilsen fra Flekkerøya. Der driver hun Galleri Geitodden som ble etablert for 10 år siden i et gammelt fiskemottak som har tilhørt hennes familie. I løpet av programmet får vi se noen av hennes bilder.

Brit Ribe Fjelde og Harald Fjelde

Brit Ribe Fjelde og Harald Fjelde

Foto: Sanden Media AS

Sang og musikk blir det også i Åpen himmel fra Galleri Geitodden. Brit Ribe Fjelde er musikklærer og har sammen med sin mann, Harald Fjelde, gitt ut en sangbok beregnet for grunnskolebarn som heter ”Sangen er vår venn.”

I programmet får vi høre en kveldsbønn skrevet av Eyvind Skeie med en melodi Harald Fjelde har skrevet for deres fire år gamle sønn, Marius.

Synnøve Kvervavik Vatne

Synnøve Kvervavik Vatne

Foto: Sanden Media AS

- Vi har lett for å bruke uttrykk som at noe er håpløst og alt håp er ute.Likevel viser det seg at når vi befinner oss i håpløse situasjoner, ja så er det nettopp håpet vi klamrer oss til.

Det sier programleder Synnøve Kvervavik Vatne som binder sammen sterke livsfortellinger, kunst og ikke minst sangen og musikken.

NRK1 søndag 31. august kl. 17:30.

***********************************************************

NRK1, søndag 7. september, 17.30.

Håp
Håp er å eie noe som gir livet mening og som gir hjelp til å takle livets store vanskeligheter.

Synnøve Kvervavik Vatne og Sverre Jølstad

Synnøve Kvervavik Vatne og Sverre Jølstad

Foto: Sanden Media AS

Det sier Sverre Jølstad som er gjest i Åpen himmel denne søndagen. Han er i dag pensjonist, men er fremdeles aktiv som seniorprest i Kristiansand Frikirke. Etter mange år som pastor i Frikirken, begynte han som sykehusprest i Kristiansand.

Selv mener han at det å arbeide som sykehusprest på mange måter var vanskelig, men også utrolig meningsfylt. Å få være til hjelp i en vanskelig fase i livet var på mange måter berikende.

Kristina Jølstad Moi

Kristina Jølstad Moi

Foto: Sanden Media AS

Med seg i programmet har han datteren Kristina. Hun er kjent fra flere plateutgivelser med sanger hentet fra Iona-fellesskapet i Skottland. Nå synger hun blant annet ”Gabriellas song” fra filmen ”Så som i himmelen.”

Åpen himmel er tatt opp i Galleri Geitodden på Flekkerøya utenfor Kristiansand.

Olga Grimsmo Nilsen, som driver galleriet, er også med i programmet med noen av sine kunstverk. Hun forteller at galleriet ble etablert for 10 år siden i et gammelt fiskemottak som har tilhørt hennes manns familie.

Sverre Jølstad og Olga Grimsmo Nilsen

Sverre Jølstad og Olga Grimsmo Nilsen

Foto: Sanden Media AS

Så lenge det er liv er det håp, men kanskje vi heller burde si: Så lenge det er håp er det liv.

Slik går programleder Synnøve Kvervavik Vatne inn i programmet der hun møter spennende gjester i samtale over et viktig tema: Håp.

Programmet er produsert av Sanden Media AS for NRK.