Frister Gud?

Fristelsen har fulgt mennesket - og mennesket har fulgt fristelsen - nesten siden mennesket ble til, sier Sunniva Gylver.

Teksten er hentet fra Matt. 6, 12-15.

”Led oss ikke inn i fristelse”, står det i den varianten av FaderVår vi har brukt siden slutten av 70-tallet. Rart. For det står også i Bibelen at Gud ikke blir fristet og at ”selv frister han ingen.”Jeg tror ikke Gud prøver å friste oss.

Jeg tror Gud kan gi oss prøvelser og utfordringer til å lære av og vokse på, og jeg tror Gud kan vende/bruke til noe godt erfaringer som i utgangspunktet var mest vonde. Men jeg tror ikke Gud frister oss, manipulerer oss, lurer oss; som en slags ondsinnet testing.

Hva er en fristelse? Noe vi vet vi ikke burde, fordi det er forbudt, usunt, slemt, sleipt? Baksnakke kollegaen, kjøre for mye bil og fly, røyke, spise og drikke for mye, bruke svart arbeid, droppe dugnaden? – hva fristes du av? For vi snakker vel ikke om fristelser de gangene vi ikke klarer å la være med og møte mennesker med omsorg og respekt, løpe en tur i skogen, eller kjøre tog i stedet for fly?

Det finnes mange slags fristelser. Bibelen forteller hvordan Jesus fristes av Djevelen med mat, makt og rikdom. For meg kan fristelsen være knyttet til jakten på bekreftelse, overbooking på alle plan, selvopptattheten, ønsket om å lukke øynene for verdens urettferdighet og miljøkrise.

Oscar Wilde var en kirke-kritisk levemann, og hans variant av bønnen ”led meg ikke inn i fristelse”, lyder slik: “Led meg ikke inn i fristelse, det klarer jeg godt selv....”J. Han er vel ikke den eneste som klarer det J.

Fristelsen har fulgt mennesket - og mennesket har fulgt fristelsen - nesten siden mennesket ble til. Adam og Eva nådde vel kanskje å ha en middels lang sommerferie i Paradis før det skar seg. De spiste av det eneste treet det var forbudt å spise av, etter at slangen fristet dem.

Det er jo noe bra i det også; i denne nyssgjerrigheten, skepsisen til autoriteten, opprørstrangen; behovet for selv å ta kontroll og ansvar.

Jeg tror ikke Gud ønsker seg mennesker som av frykt eller likegyldighet unngår alt som kan være fristende. Men så lenge det finnes både godt og ondt, i oss og rundt oss, tenker jeg at det er viktig å finne ut av hvordan jeg skal forholde meg til ulike fristelser. Det handler om hvem som egentlig får være Herre i mitt liv.

Skriv e-post til Sunniva Gylver.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører SKRUK songe ”Ver med meg, Gud”.

Andakt onsdag 15/11.