NRK Meny
Normal

Fra døden til livet

Bibelen er full av konkrete utsagn om hva kjærlighet er. Og det som går igjen er at kjærlighet er ikke en følelse, men en handling, sier Hilde Anette Løvenskiold Kvam.

Hilde Anette Løvenskiold Kvam.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra 1. Joh. 3, 13-18.

Verdens kulturdag.

Hva er egentlig kjærlighet? Kan vi si noe fornuftig om kjærlighet?

Kjærlighet er det ordet som er brukt i tusenvis av sammenhenger og lyder i annhver poplåt.

Men hva er det egentlig? Hvilke dybder rommer det ordet og hva vil det si for vårt liv?

I dag er vi altså tilbake til det urgamle tema: Kjærlighet. Dersom man skulle sette Bibelen på en formel så er det med dette ordet: Kjærlighet.

Så kunne vel en tenke seg at det ikke er noe mer å si om kjærlighet. Men det har seg slik at kjærlighet er ikke noe statisk ord, som står fast og er avgjort en gang for alle. Kjærlighet er en handling som stadig må fornyes for at ordets innhold skal kunne være gyldig.

Johannes sier det slik i sitt første brev:

Hva kjærlighet er, har vi lært av at Jesus ga sitt liv for oss. Så skylder også vi å gi vårt liv for våre søsken.

Jesu død og oppstandelse for oss, er starten og en fortsettelse følger naturlig. Å elske Gud står aldri alene, vi står i en sammenheng med våre medmennesker.

Johannes fortsetter å skrive:

7 Men den som har mer enn nok å leve av og likevel lukker sitt hjerte når han ser sin bror lide nød, hvordan kan han ha Guds kjærlighet i seg? 18 Mine kjære, la oss elske, ikke med tomme ord, men i gjerning og sannhet.

Av og til blir vi møtt med spørsmål som får oss til å tenke oss om mer enn en gang. Mange samtaler vi mennesker har gjør ikke det store inntrykket. Det er dagligdagse ting og vi går videre i livet uten å endre som mye verken på tankesett eller handling.

Men av og til er det noe som fester seg. Noe som sviver videre i hodet i håp om å finne et svar.Et av disse spørsmålene som mange av oss har fundert over er: Hva er kjærlighet?

Disippelen Johannes svarer på et spørsmålet i et av sine brev.

Så skylder vi å gi vårt liv for brødrene. Bibelen er full av konkrete utsagn om hva kjærlighet er. Og det som går igjen er at kjærlighet er ikke en følelse, men en handling.

VI kan ikke snakke troverdig om kjærlighet dersom ikke det følger handling med.

Jesus snakket om kjærligheten fra Gud til oss mennesker gjennom hele sitt virke. Men først og fremst levde han ut Guds kjærlighet. Noe av det siste han gjorde var å sette seg ned ved disiplenes føtter for å gjøre en tjeners jobb: Han vasket føttene deres. Dette gjorde han for å gi oss et ekspempel.

Om og om igjen viste han oss hvordan vi skal leve og være mot hverandre.

I dag får vi utfordringen gjennom Johannes: Mine barn , vår kjærlighet må være sann ikke tomme ord, men handling.

Skriv e-post til Hilde Anette Løvenskiold Kvam.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører et kor dirigert av Martin Alfsen framføre den svenske salmen ”Guds kjærleik er som stranda og som graset”, med nynorsk tekst av Alfred Hauge.

Andakt 21.05.08 ved Hilde Anette L. Kvam