NRK Meny
Normal

Forsoning

Når dagene er vanskelige og irritasjonen henger som ekle lavtrykk over livet mitt, tenker jeg på Nelson Mandela. Mye av inspirasjonen til forsoningsarbeidet henta han fra Jesu virke, sier Eilev Erikstein.

Eilev Erikstein
Foto: Ivar Solbu

Teksten er fra Salme 122.

Den gamle diakon Gotfred Rekkebo hevda at FN var verdens viktigste organisasjon. Skulle det bli fred i verden, måtte en legge bort snevre nasjonsinteresser. Vi er alle borgere og av den samme verden, og alle skapt i Guds bilde. Hjemme i Treungen hadde derfor Rekkebo to flaggstenger; Et til det norske og et til FN-flagget.

Dagens tekst fra Salme 122 i Det Gamle Testamentet oppfordrer oss til å be om fred:

”Bed om fred for Jerusalem. Gjev dei som elskar deg må leva trygt. Gjev fred får råda bak dine murar og tryggleik i dine borgar!”

Når dagene er vanskelige og irritasjonen henger som ekle lavtrykk over livet mitt, tenker jeg på Nelson Mandela. Mye av inspirasjonen til forsoningsarbeidet henta han fra Jesu virke. Etter nesten tre ti år i fengsel på Robbin Island prekte han fred og forsoning i Sør Afrika.” Vi må sjå framover”, sa han og delte Nobels Fredspris med De Klerk- som hadde holdt ham innesperra.

Fred må bygges. Henda må bokstavelig talt opp av lommene. En krigsveteran hadde en teori om at de som hadde vanskeligst for å tilgi landssvikerne, var de som under krigen hadde gått med knytta never i bukselomma. De som aldri kom seg ut i aktiv motstandsarbeid.

Knytta never kan ikke ta imot. De fins ingen tilgivelse i knytta never. Knytta never kan heller ikke stryke tårer av et kinn. Åpne hender skjuler ikke våpen. Åpne hender kan dele godene.

Åpne hender kan arbeide aktivt mot fattigdom -og for fred og forsoning. Men det kommer en ekstra styrke når de foldes i bønn, og kontakten med Gud opprettes.

Jeg minnes en sein kveld på Den Dominikanske Republikk under en studietur med Kirkens Nødhjelp. Vi hadde møte med metodistpastoren Osvaldo Ossers. En orkan hadde nettopp drept 1000 mennesker på øya. Nå blei det snakk om hvor fattigfolket fant Gud i alt det forferdelige som hadde skjedd, og om de nå mista trua på Gud?

”Vel har vi det smått”, sa pastoren - ” men uten Gud var vi virkelig fattige.”

Skriv e-post til Eilev Erikstein

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Gruppa Vadested synger en skotsk folketone med den norske tittelen ”Makten og mennesket”.

Andakt 16.09.08 vedEilev Erikstein