NRK Meny
Normal

Forfall går av seg selv

Livet er for kort til å ikke handle. Livet er for dyrebart til å la humla suse. For det eneste som går helt av seg selv, er forfallet, sier Per Arne Dahl.

Per Arne Dahl.
Foto: NRK1 / NRK

Den sikreste måten å ødelegge en bil på er å ikke foreta seg noe som helst for å holde den ved like. Den mest effektive måten å legge en gård øde på er å la ugresset vokse, tak lekke og panel råtne for å gi forfallet best mulig vekstmulighet.

Den garantert mest effektive måten å ødelegge gode relasjoner på, hva enten det gjelder en arbeidsplass, et samliv eller vennekrets er å ta andre for gitt og å ta forholdet som en selvfølge. Forandring og liv kommer aldri av seg selv. Det er forfallet og døden som kommer av seg selv

Tendensen i vår kultur er å følge minste motstands vei, velge de korte distanser og satse på det som går mest mulig av seg selv. Vi kjøper heller nytt enn å reparere, vi bytter heller en vare enn å ta vare på det vi har. Det er slutt på å lappe klær. Det er enklere å kjøpe nytt. Vi gidder ikke lenger å reparere en fiskesnelle. Det er så billig å kjøpe en ny.

Alt som ikke går av seg selv, hiver vi på søppeldynga. Derfor velger vi heller en ny partner der ute enn å investere i den partner vi har hjemme. Vi overveier mer alvorlig en ny utdannelse enn å kjempe oss til en benyttelse av den vi har. Vi søker heller en ny arbeidsplass enn å ta bryet med å snakke med sjefen om mistrivsel og misnøye der vi er.

Mange av oss tar livet for gitt og samlivet som en selvfølge. Følgelig brer misnøyen og utakknemligheten seg, selv om Norge av FN for sjette året på rad ble kåret til verdens beste land å leve i. Det er innsideopplevelsen av livet vi strever med. Landet vi bor i er sjeldens vakkert og ressursrikt, og levestandarden bedre enn de fleste i verden kan drømme om å oppleve.

Men hva hjelper det hvis den mest dominante folkebevegelsen er passiv nytelse og utakknemlig forbruk med forfall, sutring og splittelse av fellesskap som de mest åpenbare frukter. Det er høyst betimelig at Mannen fra Nasaret utfordrer oss i det evangeliet som virkelig er en hyllest til livet, Johannes evangeliet, kp.6,27: ”Arbeid ikke for den mat som forgår, men for den mat som består og gir evig liv, den som Menneskesønnen vil gi dere”.

Noen og enhver av oss burde la seg utfordre i denne fastetiden og stille noen avgjørende spørsmål: Hva bør vi ta tak i og gjøre noe med for å unngå livsrot, forfall og ødelagte relasjoner? Hvordan kan vi bidra til å tre ut av utakknemlighetens sløve sfære og ta ansvar for eget og andres liv?

Livet er for kort til å ikke handle. Livet er for dyrebart til å la humla suse. For det eneste som går helt av seg selv, er forfallet.

 

Skriv e-post til Per Arne Dahl her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Helen Sjöholm i ”Gabriellas song” fra filmen ”Så som i himmelen”.

Hør andakten 19. mars.