NRK Meny
Normal

Forenklingens kunst

Jesus vil vårt beste. Han vet at vi blir overveldet av å miste kontrollen og ikke rå med alt, sier Per Arne Dahl.

Per Arne Dahl.
Foto: Forlaget Cordia.

I Bibelen står det ikke en eneste gang: Vær forsiktig. Men det står flere hundre ganger: ”Frykt ikke!” Jesus er prøvet i alt på samme måte som oss, står det i Hebreerbrevet. Dermed betyr det at han vet at vi sliter med å være redde og engstelige. Redde for å miste kontrollen og redde for det vi ikke rår med.

Derfor sier han at ”han er den gode hyrde”, veiviseren som går foran og lar ordene sine være ett med sin egen befriende praksis: ”Vær ikke bekymret for mat og drikke som dere må ha for å leve, og heller ikke for klærne som kroppen trenger. Er ikke livet mer enn maten og kroppen mer enn klærne? Se på fuglene under himmelen! De sår ikke, de høster ikke og samler ikke i hus, men den Far dere har i himmelen, gir dem føde likevel. Er ikke dere mer verd enn de?”

Jesus makter det vi sjelden får til. Med vennlighet og klarhet taler han livets ord i dødens verden og motiverer mer utifra lysten til skjønnhet og godhet enn utifra trussel om elendighet og straff: ”Når Gud kler gresset på marken så fint, det som står der i dag og kastes i ovnen i morgen, hvor mye mer skal han da ikke kle dere? Så lite tro dere har!”

Jesus vil vårt beste, og han vet at noe av det verste vi mennesker opplever, er å bli overveldet av noe vi ikke rår med, ja, å miste kontrollen. Det være seg økonomiske bekymringer, ulike former for krenkelser og overgrep. Ja, hvem av oss er ikke redde for livstruende eller kronisk sykdom, samlivsbrudd eller tap av arbeid.

Derfor oppfordrer han oss ikke til et problemfritt liv, men til et ubekymret liv: ”Vær altså ikke bekymret og si: Hva skal vi spise? Eller: Hva skal vi drikke? eller: Hva skal vi kle oss med? Alt dette er hedningene opptatt av; men den Far dere har i himmelen, vet at dere trenger alt dette.”

Jesus sier ikke at den som tror ikke får problemer, men den som tror er aldri alene med vanskelighetene. Å be er å øve seg på å ta sjansen på at han som sier: ”Frykt ikke” er mann for sine ord.

Om dette snakket min gode kamerat, musikeren og komponisten Per Tveit i et portrett på NRK i påsken i fjor. Per er hardt rammet av MS, og har mistet mye av sin helse, men han har levd i Salomos visdomsord i Ordspråkene 5, 23, - et vers han fikk av foreldrene sine som konfirmasjonsgave, innskrevet i Bibelen: ”Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det”.

Skriv e-post til Per Arne Dahl her.  

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører noen strofer fra Tord Gustavsen Trio og låta ”Graceful Touch”.

Andakt torsdag 12/10.