NRK Meny
Normal

Etter døden

Personlig har jeg selv opplevd å være døden nær og tviler ikke et øyeblikk på at det er noe etter døden. Det stemmer helt med hva jeg har blitt fortalt av andre med lignende erfaringer, sier Hilde Anette Løvenskiold Kvam.

Hilde Anette Løvenskiold Kvam.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra Mark. 12, 24 -27.

God morgen!

Hva tror du skjer etter døden?

Det er kanskje et litt voldsomt spørsmål å ta stilling til slik på en morgenkvist, før de små grå helt har begynt å virke og søvnen henger litt i.

Men i dag snakker Jesus om de dødes oppstandelse. Det er ikke det mest vanlig frokosttema. Men likefullt her er det.

Det starter med at noen mennesker spør Jesus om dersom en enke gifter seg flere ganger fordi mennene hennes dør. Hvem skal ha henne som hustru i oppstandelsen

Det er to ting som slår meg når jeg leser dette her. Det ene er at folk dengangen Jesus vandret her på jorden var like tvilende og usikker som i dag når det kom til de store spørsmål om døden og livet. Ingen kan vite sikkert. Man tror på et liv etter døden eller fornekter det.

Det andre er at Jesus understreker at Gud er ikke en Gud for de døde, men for de levende.

For hva skal vi mene om hva som skjer etter døden?

Det handler om å gjøre et valg. Personlig har jeg selv opplevd å være døden nær og tviler ikke et øyeblikk på at det er noe etter døden. Det stemmer helt med hva jeg har blitt fortalt av andre med lignende erfaringer og som Bibelen også bekrefter.

Men som i mange trosspørsmål, kan vi ikke bevise noe som helst , bare fortelle og vitne om det vi har lest, hørt eller opplevd.

Likevel er det ikke døden som er hovedpoenget for Jesus her. Snarere tvert i mot. Han er ikke en Gud for døde, men for levende. Dere er helt på vilspor, sier Jesus.

Uten sammenligning forøvrig opplever vi prester ofte noe lignende nå vi kommer uventet på besøk. Folk ser rundsnippen og tenker: har det skjedd en ulykke? Hvorfor kommer presten hit? Er noen død?

Det er slik at vi av og til går med dødsbudskap. Slik sett kommer assosiasjonen fra denne situasjonen. Men hovedsakelig bringer vi gledesbudskap med oss: Vi forteller om Gud som er en Gud for de levende.

Vi forteller om et fellesskap som bringer glede, kraft og mot til å leve våre liv.

Troslivet er ikke en hobby, på lik lilnje med fotball eller frimerkesamling. Det er å erfare at mitt liv står i en en stor sammenheng. At mitt liv er sett av Gud.

Evangelium betyr det glade budskap.

Guds rike er midt i blant dere sa Jesus, han kommer med en bekreftelse av deg. Du er skapt i hans bilde, til felleskap. En glede så stor at vi mennesker kanskje ikke skjønner det, men du kan få erfare det.

Det fellesskapet Han allerede i dag innbyr til, vil holde også gjennom til den andre siden av døden. Gud er en Gud for de levende. Han er Gud for deg. Han vil reise deg opp på den siste dag.

Skriv e-post til Hilde Anette Løvenskiold Kvam.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Gruppa Vadested synge den irske folketonen ”Den siste reise”.

Andakt 06.11.08 ved Hilde-Anette Løvenskiold Kvam