Et menneske i nød

Jesus har inderlig medfølelse med dem som har det vondt. Han ser at de er som sauer uten gjeter - har gått seg vill, sier Halvor Nordhaug.

Halvor Nordhaug.
Foto: NRK

Den svenske forfatteren Göran Tunström fortalte en gang følgende historie:

Telefonen ringte hjemme hos ham sent en kveld. Det var en gammel venn som livet hadde kjørt over flere ganger. Nå var han på kanten av selvmordet. Det eneste han orket å si var: ”Du må komme!”

Og Tunström dro av gårde. Han ringte på, og ble møtt av vennen som hang i dørkarmen med den ene hånda, mens den andre holdt fast på en whiskyflaske.

Han så på Tunstrøm med slitne øyne og fikk stammet fram: - Du må si noe!

Tunstrøm svarte: Hva skal jeg si? - Jeg vet ikke. Men du er jo forfatter. Du må si noe.

Da datt det ut av Tunstrøm: Skal jeg si noe om Jesus? - Ja, sa vennen. Gjør det! Si noe om Jesus! Og så begynte han å gråte.

Og Tunstrøm gjorde som han ble bedt om. Han satte seg ned sammen med vennen og whiskyflaska og begynte å snakke om Jesus.

Jeg kom til å tenke på denne fortellingen da jeg leste dagens tekst. Den står hos Matteus i det 9. kapittel: Da Jesus så folkemengdene, fikk han inderlig medfølelse med dem, for de var forkomne og hjelpeløse, som sauer uten gjeter. Da sa han til disiplene sine: «Høsten er stor, men arbeiderne få. Be derfor høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans.»

Jesus har inderlig medfølelse med dem som har det vondt. Han ser at de er som sauer uten gjeter. Han ser at de har mistet retningen, gått seg bort og gått seg vill. Hos noen er deres nød synlig for alle, slik det var for Tunstrøms venn der han hang i dørkarmen med whiskyflaska.

Hos andre er nøden mer skjult. Men den er der – en stille fortvilelse:

Er det noen som ser meg? Har livet en mening som bærer under alle forhold?

Jesus har inderlig medfølelse med menneskene. Derfor sier han: Be høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans.

Gud trenger noen som vil samle inn mennesker til Guds rike.

Noen som vil gå til dem som har det vondt, for å si noe om Jesus. For å male bildet av Jesus som menneskenes venn – han som rører ved de spedalske, velsigner barna og sitter til bords med de utstøtte – han som beveges av deres nød som er forkomne og hjelpeløse.

Kanskje kjenner du noen som har det slik, som har det vondt, som trenger en venn som kommer til dem? Og som kan si noe om Jesus?

Kanskje er det du som skal si det. Som er den nærmeste. For hvis ikke du gjør det, hvem gjør det da?

Skriv e-post til Halvor Nordhaug her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Lutherska Missionskyrkans Kör synge ”En liten stund med Jesus”.

Hør andakten 6. juli.