NRK Meny
Normal

Et hjem

Utfordringen blir å være nærværende, i en verden hvor markedskreftene alltid lokker oss til et annet sted. Stoppe opp, lytte til andres og egne tanker midt i en travel hverdag, sier Nils Terje Andersen.

Nils Terje Andersen.
Foto: Privat for NRK-andakten.

Teksten er hentet fra Salme 84.

Jeg har reist til Ecuador en gang, det var veldig langt. Ellers har jeg vært I USA, i Roma, i Sverige, Danmark og på Gran Canaria, og noen andre steder i Europa. Men jeg har alltid vært på her på planeten, - aldri reist utenfor den. Hele mitt liv har jeg vært her. 

Likevel kan jeg av og til, og ikke så sjelden heller, føle meg litt fremmed her på jorden. Ikke fremmed som at alle andre ikke skjønner noen ting. Jeg skjønner heller ikke så mye. Og ikke fremmed som at jeg er så mye bedre eller verre enn andre. Men fremmed likevel, av og til. Som om denne jorda ikke var mitt hjem. Men det har den da alltid har vært.

Jeg finner årsaken i dagens bibeltekst, tror jeg. Den handler om hjem, om Guds boliger. Her på jorden det også, men med en helt annerledes, litt fremmed atmosfære. Likevel føles det som et hjem. ”Hvor elskelige er dine boliger, Gud” skriver forfatteren av Salme 84. 

Han skriver om et lengtende hjemløst hjerte som endelig hadde funnet et hjem i Guds boliger. De er her usynlig til stede på jorden. Man kan finne dem hvor som helst, selv på såkalte gudsforlatte steder. De keltiske kristne, -de som ga oss kristentroen, snakket om ”tynne steder”. Det var der hvor skillet mellom den synlige og usynlige verden var så tynt at man kunne merke Gudsnærværet spesielt godt. 

Mange av oss kjenner til noen sånne tynne steder. I kirker, i noen spesielle relasjoner, eller i naturen. Jeg snakket nylig med en dykker som kjente til sånne steder på havbunnen. Guds nærvær fyller hele jorden. Og er vi nærværende nok, kan vi kanskje oppdage disse boligene som salmisten skriver om. 

Utfordringen blir å være nærværende, i en verden hvor markedskreftene alltid lokker oss til et annet sted. Utfordringen blir å stoppe opp, lytte til andres og egne tanker midt i en travel hverdag. Ikke minst blir utfordringen å søke, både visdom og åndelig erfaring, når så mange andre opplevelser er så lett tilgjengelig.

Jesus kaller på vårt nærvær når han sier: ”Vend om, Guds rike er nær” Han lagde en åpning mellom den synlige og den synlige verden, forhenget til det aller helligste revnet da han døde på korset, vi kan finne hjem.

”Salige er de som bor i ditt hus, de skal alltid love deg” sier salmisten. For det er en lykke å finne hjem. En kan gå som fremmed på den jorda som man alltid har bodd på, hvis man lukker seg for det jorda er fyllt av.

Skriv e-post til Nils Terje Andersen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Van Morrison synge den irske folketonen ”Be thou my vision”, som på norsk er salmen ”Deg å få skode”.

Hør andakten 2/5.