NRK Meny
Normal

Enkelthetens befrielse

Vi går rett i fella med de mange tingenes tyranni. Vi er blitt utstyrsfreaker, men vet knapt hvordan vi kan bruke det vi har kjøpt, sier Per Arne Dahl.

Per Arne Dahl.
Foto: Forlaget Cordia.

De hadde fått det de hadde drømt om. Hus, hytte, biler og mer til. Økonomien hadde de maktet, men prisen var høy. De hadde jobbet på seg dårlig helse og samliv som skrantet. Mye ville ha mer, og nå satt de tilbake med mye mindre enn de opprinnelig hadde. Det var så mange ting å følge opp at verken tid, krefter eller motivasjon strakk til.

De lengtet tilbake til tiden som småbarnsforeldre med liten leilighet og en beskjeden familiehytte som de disponerte to uker hver sommer. Ved den hyggelige innsjøen var det riktignok ikke strøm, men det var glede rundt bålet. Det var ikke innlagt vann, men det var morgendukkert og stangfiske.

De hadde ikke varmekabler i badegulvet, men de hadde gleden av å gjøre noe sammen og spille yatzy foran peisen. De hadde ikke fjernsyn og PC, men de hadde ”realityopplevelser” i storfamilien med krepsing i augustkvelden og skrekkblandet fryd under gjeddefisket. Erkjennelsen i deres midtlivskrise var at de mange tingene hadde tatt kvelertak på de enkle gledene.

Og dette racet gjelder ikke bare barnefamilier. Vi er single og par i alle aldre som går rett i fella med de mange tingenes tyranni. Vi er blitt utstyrsfreaker, men vet knapt hvordan vi kan bruke det vi har kjøpt. Gleden over de mange tingene spises opp av den melankolien som oppstår når vi ikke lenger er herrer i eget hus.

Dette må være bakgrunnen for Arnold Eidslotts ransakende dikt:

En tyv har tatt det beste fra meg og båret det langt bort han har tatt det beste men jeg vet ikke hva det er men at det er det beste vet jeg fordi mine fylte hender ikke gir meg glede.

Jesus utfordrer oss på den samme frekvensen i Johannes evangeliet kapitel 10: ”Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod”. Jesus er ikke kommet for å ødelegge våre gleder, men for å ødelegge det som virkelig kan ødelegge våre liv. Han kom ikke for å frelse oss fra livet, men til livet. Ja, Jesus lot sitt hjerte romme alle vårt livs sorger og synder for at det skulle bli mening og kraft og håp i kong Salomos tre tusen år gamle visdomsord: ”Glede i hjertet gir god helse, mismot tærer på marg og ben” (Ordspråkene 17, 22) .

Skriv e-post til Per Arne Dahl her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører gruppa Vadested med sangen – ”Vadested”.

Andakt tirsdag 10/10.