NRK Meny
Normal

En ny jord

Bibelen lover at vi skal få oppleve himmelen en gang. Det er ord som skildrer en verden uten smerte, konflikter og hat, sier Bjørg Kjersti Hanssen Myren.

Bjørg Kjersti Hanssen Myren.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Han sitter og blar i et gammelt album. Bildene fra ei anna tid får han til å smile. De kaller fram gode minner fra en heilt spesiell dag i livet hans. En sånn dag som det bare er godt å tenke tilbake på. Alt blir så levende igjen. Han kan huske farger, stemninger, ord som blei sagt. Han lukker albumet, ser på meg og sier: “Tenk om alt kunne bli så godt som det var den gangen!”

Mannen hadde levd et langt liv. Hukommelsen hans var som albumet, fullt av minner. Ikke alt var godt å tenke på. Han hadde opplevd å miste mange av sine nærmeste. Han hadde opplevd en krig – sett ondskap og død på nært hold. Han hadde kjent både savn og sorg. Men i albumet, der hadde han gjømt de gode minnene.

I de aller første sidene av Bibelen fortelles det også om ei anna tid. Ei tid da det onde ennå ikke hadd slått rot i tilværelsen. Det er ei virkelighet ingen av oss har erfaring med. Men kanskje er skapelsesberetninga med skildringa av paradiset likevel del av ei erindring vi har felles med alle mennesker. Som et land vi lengter tilbake til, der alt var godt. Der det som nå er vondt og vanskelig ikke finnes lenger.

Bibelen er også full av ord som lover oss at vi skal få oppleve det landet en gang. Det er ord som skildrer en verden uten smerte, konflikter og hat. Ei jord slik den var i begynnelen. Den gangen da Gud så på alt og så at det var godt. Profeten Jesaja uttrykker Guds løfte slik: “Se, jeg skaper en ny himmel og en ny jord. Ingen skal minnes det som var, ingen skal tenke på det mer, ja gled og fryd dere til evig tid over det som jeg skaper!“

Når eller hvordan dette skal skje vet vi ikke. Men kanskje kan vi holde fast i dette at Bibelens bilder av det gode som har vært, er like virkelige som de gode minnene våre i et album. De er der som bevis på at det finnes ei virkelighet der det onde ikke lenger har noen makt. Men allerede her og nå får vi kjenne Guds gode skaperkraft. De gode dagene, de øyeblikkene som blir til minner i et album, de er også tegn på at Gud finnes og at hans løfte står ved lag!

 

Skriv til Bjørg Kjersti Hanssen Myren.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Vi hører Oslo Gospel Choir synge ”Å, hvor salig å få vandre”.

Andakt tirsdag 28/11.