NRK Meny
Normal

Du er født!

Jeg ønsker å ta imot Jesu ord fra Bergprekenen som et kjærtegn, en trøst og en inspirasjon. Ordene vekker en lengsel i meg etter denne tryggheten som legger alt i Guds hånd, sier Siri Sunde.

Siri Sunde
Foto: Ola Kalland / NRK

Husk at du er født!

I det gamle Roma var det slavens oppgave å hviske seierherren i øret under triumf-ferden: ”Husk, du er bare et menneske! Selv om du har vunnet i dag, kommer det en ny dag i morgen.” Det er det gamle ordtaket ”Memento mori.”: ”Husk at du skal dø”.

Hva ville det gjøre med oss om vi vrir på det og heller vinkler det positivt:
husk at du er født! Husk at du skal leve! Vi har fått en helt ny dag!

Jeg hører en indre kritiker mumle: dette er jo bare klisjeer om det moderne menneskes egoisme: grip dagen, fang øyeblikket, lev i nuet!

Se på fuglene under himmelen! De sår ikke, de høster ikke og samler ikke i lader, men den Far dere har i himmelen, gir dem føde likevel. Er ikke dere mer verd enn de? Hvem av dere kan vel med all sin bekymring legge en eneste alen til sin livslengde?

Så vær ikke bekymret for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.

Jeg ønsker å ta imot Jesu ord fra Bergprekenen som et kjærtegn, en trøst og en inspirasjon. For ordene vekker en lengsel i meg etter denne tryggheten, visdommen, som legger tiden, dagen og livet i Guds hånd.

Livet er en gave! Øyeblikket er alt vi vet! Bare Gud vet hvor mange – eller få – dager vi har i vente. Så gjelder det å våge å leve nå.

Ikke som et stress og et kav etter å måtte yte og produsere ”mening” til hvert eneste øyeblikk fordi vi kan komme til å dø når som helst. Men søke de riktige perspektiver på hva som er viktig og mindre viktig. Våge å gi seg over til livet dag for dag.

Møte bekymring, frykt og motgang – i tillit til Guds omsorg og vår egen styrke. Møte gleder og alt det gode vi får gi og ta imot akkurat i dag.

Husk at du lever! Velsignet tirsdag!

Skriv e-post til Siri Sunde her

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Frelsesarmeens Territoriale Hornorkester med "Blott en dag".

Andakt 25.11.08 ved Siri Sunde