NRK Meny
Normal

Det skjer mye rart

Undre seg kan man gjerne gjøre. For det skjer mye rart! Jeg opplever under ganske ofte, sier Inger Anne Naterstad.

Inger Anne Naterstad.
Foto: Privat til NRK-bruk.

Teksten er hentet fra Matt. 15, 29b-31.

Undre seg kan man gjerne gjøre. For det skjer mye rart! Om det er troens blikk eller hva det er vet jeg ikke, men jeg opplever under ganske ofte. Ikke så store ting – men mange små under, som gjør at jeg gleder meg over en Gud som ser - som vil liv og fellesskap.

Det kan for eksempel være at vi kom fra hver vår kant med samme plan og samme tanke, helt annerledes og mye bedre enn den vi gikk fra hverandre med i går. – det kan være at det som så helt umulig ut ble fint. Eller det store under at kjærligheten finnes i mitt hjem.

I dag skal jeg lese en underfortelling som Matteus vil at verden skal vite om. Den er sånn:

Jesus gikk opp i fjellet og satte seg der. Store folkemengder kom til ham, og de hadde med seg lamme, uføre, blinde, stumme og mange andre. De la dem ned for føttene hans, og han helbredet dem. Folk undret seg da de så stumme tale, uføre bli friske, lamme gå og blinde se. Og de lovpriste Israels Gud.

Her er det mange undre. Og jeg kan glede meg med Matteus over alle dem som ble helbredet. Men aller mest gleder jeg meg over det under at vi i dag snakker annerledes om hverandre og om helbredelse.

I Matteus sin fortelling får vi ikke vite så mye om dem som blir helbredet. Men vi får vite mye om de andre. De friske, de som kan gå opp i fjellet og ha med seg... noen andre – noen som trengte hjelp til å komme seg dit. Vi får vite at de har med seg noen mennesker og at disse – menneskene - legges ned foran Jesus. Disse menneskene blir helbredet, får vi vite. -og så er vi tilbake hos de andre igjen – hos folk. Matteus forteller at de undret seg og lovpriste Gud.

Når Matteus forteller høres mine medmennesker ut som pakker. -som mennesker uten egen verdighet og egen vilje. Blinde mennesker kan gå selv, de kan gå sammen med... de kan selv møte den som kan forandre – hvis de vil. Ingen mennesker skal legges noe sted fordi noen andre vil det. De lamme går det også ofte an å snakke med – spørre – om du vil være der vi andre tror det er helbredelse – eller ikke. Det går faktisk an å møte de aller fleste mennesker med det spørsmålet Jesus stilte i en annen under-fortelling; Hva kan jeg gjøre for deg?

For i dét det spørsmålet stilles tenker jeg at helbredelsen har skjedd. Jesus lar det andre menneske få lov til å lage ord om drømmen i sitt eget liv. Dermed bekreftes verdighet og fellesskap. Der er helbredelsen. I dét verdighet og fellesskap bekreftes helbredes vi begge. Det er det som er underet i fortellingen.

Matteus sin fortelling i dag, blir først og fremst fortellingen om at vi har sett og hørt mer enn det Matteus ville fortelle oss. Det store underet er at vi hele tiden ser mer. -og at vi kan lære om vi lytter til den andre erfaringen – den som ikke er vår egen.

Skriv til Inger Anne Naterstad.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Gunstein Draugedalen og Åshild Stensrud synge duett på - ”Vær ikkje redd”.

Andakt mandag 18/9.