NRK Meny
Normal

Det Gud utvalgte seg

Helt fra starten har Gud brukt alle slags mennesker til de viktigste oppdrag. Vanlige, såkalt ubetydelige mennesker. Han som ble den mektige kong David, var lillebror i flokken, forteller Sunniva Gylver.

Sunniva Gylver
Foto: Privat for NRK-andakten

Teksten er hentet fra 1. Kor 1, 26-31.

Kan du sangen ”I bakvendtland, der alt går an?” Jeg lærte den som barn, og nå er det mitt eldste barn som kom hjem en dag fra skolen og hadde lært den. I bakvendtland går alt an. Rangeringene snus på hodet. Nye tanker prøves ut. Hva som er gøy og kjedelig, hva som er viktig og ikke viktig, snus opp-ned.

Troens land er på mange måter et bakvendtland. Ikke sånn at alt snus på hodet. Ikke sånn at fornuft og erfaringer fra den fysiske virkeligheten ikke er gyldige.

Men troens land er litt bakvendt, likevel. Troen representerer en motkultur. En protest. Mot fokus på overflate, det ytre, det imponerende. Mot grådighet og utnyttelse av andre. Mot sammenligning og rangering.

Vi mennesker sammenligner og rangerer hele tiden. Det er Djevelens bøyningsmønster, sa min gamle kloke grandonkel. Terningkast og stjerner og kåringer og lister.

Noe av det gjør oss klokere, og er en nødvendig form for sortering og orientering i tilværelsen. Men vi har lett for å sammenligne oss med de som vi synes er rikere, heldigere, penere, flinkere, morsommere, smartere enn oss.

Mye av det skaper bare mindreverdighetskomplekser og misunnelse eller hovmod. Gud måler og sammenligner lite. Mennesker ser på det ytre, men Herren ser på hjertet, sier Bibelen. Det kan jo kjennes både godt og skremmende…. Gud gjør ikke forskjell på folk.

Det betyr ikke at Gud er likegyldig til hvordan vi er mot hverandre – tvert imot. Hos Gud gir penger, berømmelse og makt ansvar, ikke status. For Gud er hver og en av oss et elsket menneske.

Helt fra starten har Gud brukt alle slags mennesker til de viktigste oppdrag. Vanlige, såkalt ubetydelige mennesker. Han som ble den mektige kong David, var lillebror i flokken. Og dessuten halvveis utlending.

Maria som ble Guds mor, var en vanlig fattig tenåringsjente. Disiplene som ble de første kirkelederne var stort sett alminnelige fiskere og bønder. Og mange av dem som de siste to tusen år har skapt kirkehistorie, har vært mennesker som i storsamfunnets øyne ikke sto spesielt høyt i kurs.

Hva vil Gud fortelle oss med dette? Alle gode ting er tre: 1. Vi skal få tenke stort om både egne og andres muligheter og talenter. 2. Troen forteller oss at vi er avhengige av Gud, og at Gud må få være Gud hvis vi skal få være menneske. 3. Gud utfordrer oss på hvordan vi bruker det livet vi har fått.

Det kan være lurt å synge bakvendt-sangen jevnlig, og minne oss selv på at kirken er et slags bakvendt land.

Skriv e-post til Sunniva Gylver.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Elin og Alf  Prøysen synge om Bakvendtland. 

Hør andakten 27. juni.