NRK Meny
Normal

Den ideelle far

Alle har vi et bilde av en ideell far. En slik far har Jesus Kristus vist for oss. Han vil være din Gud. Du skal få være hans sønn eller datter, sier Asbjørn Kvalbein.

Asbjørn Kvalbein.
Foto: Privat bilde

Pappa lærte meg å kjøre bil. Han satt ved siden av meg da jeg tok de første grep med ratt og pedaler, han ga kloke råd de første turene på landeveien.

En gang føret var glatt, jeg panikkbremset og sklei inn i en annen bil, satt han der, roet ned en skremt sjåfør og en hissig bilist utenfor. – Jeg skal betale, sa pappa. Da jeg senere lånte bilen og kjørte på egen hånd, satt han og ventet hjemme om kvelden og spurte vennlig: – Hvordan gikk det?

Slike minner gir tankene et større perspektiv. Når jeg en gang våkner opp av dødens søvn og ser inn i min himmelske Fars øyne, vil han spørre: – Hvordan gikk det? Jeg vil svare: – Takk for at du lærte meg å leve. Takk for at du satt ved siden av meg hele tiden. Takk for at du betalte for meg når jeg kræsjet. Takk for at du ventet på meg da det ble mørkt.

– Jeg gjorde det fordi jeg elsker deg, vil han svare. – Jeg er så glad i deg at jeg ga Jesus som Frelser for deg. Nå er du velkommen inn i en ny himmel og en ny jord, der glatt føre, natt og mørke er borte.

Bare noen få mennesker har fått se inn i denne nye virkeligheten. Johannes var en av dem. Han skildrer det slik i Åpenbaringsboken:

«Jeg så en ny himmel og en ny jord. For den første himmel og den første jord var veket bort, og havet er ikke mer. Og jeg så den hellige stad, det nye Jerusalem, stige ned fra himmelen fra Gud, gjort i stand som en brud som er prydet for sin brudgom. Fra tronen hørte jeg en høy røst som sa:

Se, Guds bolig er hos menneskene. Han skal bo hos dem, og de skal være hans folk, og Gud selv skal være hos dem og være deres Gud. Han skal tørke bort hver tåre fra deres øyne. Og døden skal ikke være mer, og ikke sorg, og ikke skrik, og ikke pine skal være mer. For de første ting er veket bort. Og han som satt på tronen sa: Se, jeg gjør alle ting nye!

Og han sier til meg: Skriv! For disse ord er troverdige og sanne. Så sa han til meg: … Jeg vil gi den tørste å drikke av livets vannkilde uforskyldt. Den som seirer, skal arve alle ting. Jeg vil være hans Gud og han skal være min sønn» (Åp 21,1–7).

Martin Luther skriver et sted at «du skal se mot himmelen som om din far satt der. Der er det ikke noe annet enn vennlighet og kjærlighet. Der er det et farshjerte og ingen vrede.»

Fedre her i verden kan ha sine feil. Ikke alle har bare gode minner om far. Men alle har vi et bilde av en ideell far. En slik far har Jesus Kristus vist for oss. Han vil være din Gud. Du skal få være hans sønn eller datter.

Skriv e-post til Asbjørn Kvalbein her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Oslo Gospel Choir under ledelse av Tore W. Aas synge salmen ”Velt alle dine veier”, mens Eivind Aarseth spiller gitar.

Hør andakten 5. november 2007