Hopp til innhold

Den gode samtalen

Jesus fikk navnet Hjørnesteinen. Der alle motsetninger møtes, står han tydelig og modig med det vi alle behøver:  Modig sannhet og grenseløs nåde, sier marie Aakre.

Marie Aakre
Foto: Helge Helgheim / NRK

Hvordan skal jeg få sagt det. Jeg ligger våken om natta og sier inni meg alt jeg ville sagt, burde sagt, lagt på bordet. Det er som en motor som jeg ikke kan stoppe. Jeg står opp og skriver det på et ark. Det gir litt avlastning og ro. Men nå må jeg få sagt det. Jeg vet jo at det er rett, det er jo pinlig at det ikke er sagt direkte for lengst. Jeg blir gal av det usagte.

Samtalen, - er det viktigste fellesskapsbyggende verktøy vi har. Modige møter har blitt et slags livsmotto for meg, nok også fordi jeg selv har strevet med tema. Vi er nok mange som trenger større relasjonsmot i arbeidslivet og hjemme.

Mot til tydelige, ærlige og direkte tilbakemeldinger. Mot til samtalen om hvordan vi samtaler nå det ikke fungerer. Alt som deles kan bli en ny mulighet. Vi bør være mer redd tausheten, vi har vondt av det vi ikke vet, vi blir jo syke av det usagte, fanget av det innestengte.

Kongen hadde samtalen som sitt hovedtema i nyttårstale. Ikke uten grunn, tenkte jeg. Han møter så masse mennesker og vet nok mye om hvor sårbart tema er. Han sa at vi kan selv avgjøre om vi virkelig vil se mennesker rundt oss og høre historiene til dem som vandrer sammen med oss.

Kongen sa at det er et valg å prøve å misforstå hverandre så lite som mulig, og han siterte ”Ord over grind”. Det er så mange grinder som skaper indre smerte, avstand og taushet. Noen forsonende, oppklarende ord kan rydde vei mye oftere enn vi tror.

Det finnes mange læremestere for den gode samtalen. Hør på Mesteren og Peter: Peter, sønn av Johannes, elsker du meg?

For et spørsmål etter alt som hadde skjedd mellom dem. Tenk å starte der, etter sviket langfredag. De hadde ikke møttes siden det, og begge hadde nå et vanskelig utgangspunkt.

Samtalen var helt uforberedt rett etter en våkenatt og mye strev. Jeg tenker på Peter som husket alt som hadde skjedd av advarsler, svik, feighet, løgn, - og der står Jesus.

Han velger modig, spørrende kommunikasjon, rett på sak, tre ganger det samme spørsmålet, med flere tilhørere tilstede. Peter måtte jo svare noe, - famlende, erkjennende, forløsende. Du vet alt, du vet at jeg har deg kjær. Så var det sagt, erkjennelse, bekjennelse, - de var kommet ut forsonet!

Ikke rart det gjorde inntrykk. Mesteren tok alltid utgangspunkt i den andres livsverden.

Peter og Jeg NÅ. Selv om han nok visste hvordan Peter hadde det, visste han hvor viktig det var å si det, sette språk på det, både til seg selv og ansikt til ansikt med andre.

Jesus fikk navnet Hjørnesteinen. Der alle motsetninger møtes, står han tydelig og modig med det vi alle behøver, - modig sannhet, grenseløs nåde.

Skriv e-post til Marie Aakre her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Ulla –Carin Börjesdotter i sangen ”Lyssna til sanningens röst”.

Skog