NRK Meny
Normal

De viktige valgene

De store avgjørelser i livet er viktige, men de små avgjørelsene tar du hver dag. Det er viktig å ta de gode valgene. I det lange løp er de betydningsfulle, for oss selv og for de vi lever sammen med, sier Herborg Finnset Heiene.

Herborg Finnset Heiene.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Gomorgen. I dag skal vi snakke om oss-mennesket:

Mennesket er en fantastisk skapning. Et sinnrikt puslespill – mer komplisert enn noen elektronikk. Det er ufattelig mange av oss, og ingen av oss er like. I Skaperens mangfold av påfunn inngår hudfarger, hårformer, lange, korte, tynne og tjukke. Og tenk på at vi kan synge, og danse – og dikte! Fantasiens gave gjør oss i stand til å bevege oss i tid og rom.

Men mennesket har også et annet ansikt: Mye av vår skaperevne bruker vi til destruktive ting: og ett sted må det komme fra, alt det vonde som stelles i stand rundt oss.

Det kommer ikke fra det tomme rom, eller som en sandstorm langt borte fra. Vi må dessverre innse at det kommer fra oss selv. Jesus og disiplene var også opptatt av spørsmålene om ondt og godt.

Jesus sine venner var opptatt av om visse sorter mat eller handlinger gjorde dem ureine. Men Jesus sier at det er ikke der problemet ligger – det ligger i hjertene, i sinnet til oss mennesker

Vi mennesker er skapt med evnen til å velge mellom ondt og godt. Det er noe av det som gjør oss til mennesker. Noen valg i livet gjør vi en gang. De store avgjørelser i livet er viktige, men de små avgjørelsene tar du hver dag. Det er viktig å ta de gode valgene. I det lange løp er de betydningsfulle, for oss selv og for de vi lever sammen med. Noen ganger klarer vi å velge riktig.

Men når de destruktive kreftene, det som vi kaller synd, får overtaket, opplever vi noen ganger å bli overmannet av den.Vi gjør det vi vet vi ikke burde. Da floker livet fort seg til for oss. Små floker og de virkelig store.

Den som har greid å løse opp i den store floken, har kommet til oss. vi kjenner hans ansikt og vi vet navnet hans: Han heter Jesus fra Nasaret.

La oss be ham om å la kjærligheten slå rot i hjertene våre, slik at vi kan bli til redskaper for det gode.

Ha en god mandag!

Skriv til Herborg Finnset Heiene.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Kari Bremnes synge Kingos salme ”Sorgen og gleden de vandre tilhope”.

Hør andakten 27/8.