NRK Meny
Normal

Daniels eksempel

Daniel var kongens nærmeste rådgiver, og nøt ubetinget tillit. Slikt blir det sjalusi og misnøye av, sier Dag Nordbø.

 

Dag Nordbø.
Foto: Arkiv / NRK

Teksten er hentet fra Dan. 6,1-6.

Det er en velkjent og utbredt herskerteknikk vi møter vi i dagens tekst fra Daniels bok.

Det handler rett og slett om hvordan du skal bli kvitt en person som står i veien for deg, men som du ikke finner noe å utsette på.

I vår tid, hvor ledere og politikere får sine liv brettet ut i alle kanaler, og gamle feilgrep blir som nye, kan det synes som om denne gamle herskerteknikken har gått av mote.

Det er jo ikke mange det ikke er mulig å finne noe galt med.

Men selv ikke den dyktigste journalist ville ha kommet noen vei med Daniel, skal vi tro fortellingene om ham. Han var av hel ved, en mann uten svik – og med en voldsom makt.

Han var kongens nærmeste rådgiver, og nøt ubetinget tillit.

Slikt blir det sjalusi og misnøye av – her er det lite som har forandret seg på de mange årene som har gått siden Daniel var riksråd i Babylon.

Resten av rådgiverne får kongen til å vedta ny lov, som gjør Daniels tre daglige bønner ulovlig.

Daniel – som er like rettskaffen i sin gudstro som han er det i sin embetsførsel – fortsetter sine bønner.

Kongen oppfatter ikke hva slags lov han har vedtatt, før det er for sent. Han blir tvunget av sin egen lov til å sende Daniel til løvene.

Historien er en av søndagskolens absolutte klassikere. Daniel blir kastet til løvene – men en engel lukker løvenes munn, og Daniel er like hel etter en natt blant ville, sultne løver.

Dette er en beretning om beskyttelse. Den er dessverre ganske unik. Virkeligheten er annerledes for de fleste som utsettes for denne type maktgrep.

I dag blir utallige mennesker stanset og tilintetgjort fordi noen andre kan tjene på at de forsvinner. Politikere, forfattere, menneskerettsforkjempere, journalister, troende fra ulike religioner blir kastet i fengsel eller tatt av dage

Hvor er Herrens engel, den som en gang lukket kjevene på rasende løver? Hvor er beskyttelsen fra Ham som har all makt? Hvorfor er det mulig å gjennomføre så mange onde planer, uten å bli stoppet?

Jeg har ikke noe svar på det. Og fortellingen om Daniel blir stående – mer som en utfordring til troen enn til trøst.

Vi synger at det er makt i de foldede hender – men makten fra de knyttede never og de onde tanker er ofte vel så synlige.

Det hadde vært fint med en ny Danielhistorie – men i stedet for å vente på den får vi ta opp kampen mot maktmisbruk selv,

og tro og håpe at vi kjemper sammen med ham som kalles den Allmektige og Retteferdige.

Skriv til Dag Nordbø.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Vadested og Siri Nordli Leirvik synge ”Makten og mennesket”.

Andakt onsdag 22/11.