Da englene var reist

Kirkens tro er at Jesus, Guds tegn, er levende iblant oss. At han fortsatt velsigner, frigjør og frelser. Denne troen vokste fram hos de første disiplene, sier Dag Aakre.

Dag Aakre
Foto: Per Frogner

Teksten er fra Apg. 4, 5-22.

De første ordene etter juleevangeliet er disse: Da englene hadde forlatt dem og vendt tilbake til himmelen.

Du kjenner dem igjen? Scenen er markene utenfor Betlehem. Lyset som skar gjennom mørket og blendet gjeterne, forsvant like brått som det kom. Englesangen tonet ut og ble etterfulgt av dørgende taushet. Vi befinner oss bokstavelig talt på jorda igjen. Natta var like mørk og stille som den pleide å være. Gjeterne like alene.

Det kunne blitt en skikkelig nedtur for dem. En trist og kjedelig dagen derpå. Hvis ikke de hadde gjort akkurat det de gjorde. Dratt av sted fra bål og buskap for å finne stallen og se om det virkelig var sant.

Da de så Maria og fant barnet i krybben, skjønte de at Gud har gitt oss et tegn. De tok seg ikke tid til å rådspørre kloke og lærde om hva dette tegnet betyr. De dro rett tilbake og lovpriste Gud for at frelsen var kommet og for at sangen var sann.

Senere kom tiden for å tolke. For å spørre hvem han egentlig var, han som kom. Han fikk engler til å synge, gjetere til å juble og herskere til å skjelve. Vismenn fra fjerne strøk hastet gjennom kalde ørkennetter i lyset av en blek stjerne.

Hva fikk kunnskapsrike menn til å knele på et skittent jordgolv?

Bøye seg ned foran et barn og tilby sine kostbare gaver?

Da de igjen steg opp på kamelene, strålte ansiktene deres som om de hadde sett like inn i Guds himmel.

Når kirken i dag samles om krybben og om korset, er det for å minnes at noe helt avgjørende skjedde for veldig lenge siden. Men det er mer enn det. Det er for å feire og tilbe den Gud som fortsatt kommer, lever og elsker.

Kirkens tro er at Jesus, Guds tegn, er levende iblant oss. At han fortsatt velsigner, frigjør og frelser. Denne troen vokste fram hos de første disiplene. De så at en kilde til liv vellet fram fra ham de fulgte. Fra barnet i krybben, læreren ved Gennesaretsjøen, frelseren på korset. Guds kilde rant fra fødsel, liv og død.

Ikke alle tålte troen deres. Det hendte de ble anklaget for lureri og juks. Når de ble spurt om hva som drev dem, vitnet de om Jesus. Når noe ville stoppe dem, ristet de på hodet og fortsatte som før. Det er ikke frelse i noen annen, sa de.

De kunne ikke la være å fortelle om det de hadde sett og hørt

Skriv e-post til Dag Aakre her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Kari Bremnes synge sin egen sang, ”Finn veien, engel”.

Hør andakten 27. desember 2007.