NRK Meny
Normal

Blått lys for kloden

Blålyset i februar er vakkert. Samtidig lyser det et blått farelys for vår lille klinkekule av en klode. Millioner av menneskeliv står i fare. I dag handler om fremtiden, sier Leif Magne Helgesen.

Leif Magne Helgesen
Foto: Torbjørn Johnsen

Teksten er hentet fra 5. Mos.10, 12-19.

Februar på Svalbard er magnetisk med sitt lys i blått. Vi er inne i en av de vakreste tidene på året. Etter en lang og mørk vinter, spiller lyset igjen opp til dans.

Gud som sitter på det blå loftet og ser på oss mennesker, speiler sitt lys over fjell og vidder i nord som for å si at han ikke er langt borte.

Gud er nær gjennom sitt fargespill, den klare luften, og vinden som blåser som tegn på at Guds Ånd fremdeles svever over fjell og fjord.

Det mektige lyset er glimt av Guds store skaperverk. Det er kunstneren som tegner med sin pensel. Mesteren sjølv. Fjelltoppene tegner han som en skarp strek mot den polare luften. Du tror det ikke før du ser det.

Det er som Thomas tvileren som ikke trodde før han fikk berøre naglemerkene og stikke fingeren i siden på Mesteren. Thomas fikk se og røre ved.

- Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.

Vi kan ikke se Gud, men vi ser glimt av Guds storhet på Svalbard!

- Se, himmelen, den høye himmel, og jorden og alt som er på den, tilhører Herren din Gud, står det i vår tekst i 5. Mosebok.

Vi er Guds skaperverk. Vi er gitt å leve og virke midt i selve kunstverket. Som kirke, og som prest, er kampen for livet min oppgave.

Jeg kan snakke om det evige og drømme om det som skal komme, selve håpet, - en ny jord og en ny himmel, hvor alt det vakre fremdeles er der, og hvor alt det onde ikke er mer.

Men vi har også en jobb å gjøre for livet her i dag. Vår natur er i fare. Våre klimautslipp er en fare for livet!

Livet er ingen selvfølge! Vårt ansvar for å verne klimaet på jorda handler om kampen for menneskelivet. Det handler om kampen for å redde vår fauna, livet i havet, livet i lufta og livet på landjorda.

3000 isbjørner på Svalbard er i fare, hvis temperaturen øker med to til tre grader. Men enda viktigere, millioner av menneskeliv står i fare.

Blålyset i februar er vakkert. Samtidig lyser det et blått farelys for vår lille klinkekule av en klode. I dag handler om fremtiden!

Skriv til Leif Magne Helgesen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Hilde Heltberg i ”Blå salme” av Erik Bye.

Hør andakten 27. februar 2008