Normal

Blåmandag

Nils Terje Andersen er kapellan i Vågsbygd og ukas andaktsholder i NRK P1.

Nils Terje Andersen.
Foto: Privat for NRK-andakten.

«Citius, altius, fortius»… Det er motto for de olympiske leker – «raskere, høyere, sterkere», betyr det. Og har man først satt seg dette som motto, kan man trenge et godt støtteapparat. De norske utøverne i Vancouver har med seg fem psykologer, syv leger, åtte fysioterapeuter, en massør og en ernæringsfysiolog, bare for å se til den fysiske og mentale helsa deres.

Raskere, høyere, sterkere…hvor godt motto er det egentlig? Det er ingen tvil om at det betyr mye i idretten. Stadig ser vi utrolige prestasjoner som bryter grenser som vi for litt siden følte var absolutte. Jeg liker å se på det. Det er utrolig hva mennesker kan få til. Det samme viser seg også utenfor idretten, i utviklingen av samfunnet vårt. «Raskere, høyere, sterkere» ser ut til å være et motto for flere enn olympiske atleter. Men hvor godt motto er det egentlig? Det kan se ut som jorden vår ikke er så glad i det.

I dag er det blåmandag. En dag for ettertanke. Ikke bare for dem som tok ut for mye i helgen, det er blåmandag i kirkeåret. Det er en av forberedelsesdagene til den kirkelige fastetiden, som er en tid for askese eller øvelse som det betyr. Noen holder seg unna fet mat, eller lar TV-en hvile disse 40 dagene. Andre bruker ekstra tid til stillhet og ettertanke, -det er mange måter å øve på i en fastetid.

Denne blåmandagen, og fastetiden som følger, er til for at vi skal tenke over våre verdier, få øye på vårt eget liv, menneskene rundt oss, og Gud. Kanskje kan vi tenke over det olympiske motto: Raskere, høyere, sterkere…er det noe for oss? Hva slags grenser er det vi skal sprenge? Er det sånne grenser som mer effektivitet, høyere inntjening, sterkere posisjon?

Profeten Jesaja låner stemme til Bibelens Gud når han sier: «Er dette den faste jeg vil ha: en dag da mennesket plager seg selv? Nei, slik er fasten som jeg vil ha: at du løslater dem som med urett er lenket, sprenger båndene i åket og setter de undertrykte fri, ja, bryter hvert åk i stykker, at du deler ditt brød med dem som sulter, og lar hjemløse stakkarer komme i hus, at du sørger for klær når du ser en naken, og ikke svikter dine egne.»

«He ain’t heavy, he’s my brother», sang Radka Toneff. Han er ikke tung, han er min bror. Det finnes viktigere ting enn å bryte rekorder: Når mennesker bryter lenker som binder folk, når det river murer som hindrer et verdig liv, når det bærer sin neste gjennom kronglete terreng… da viser mennesket seg på sitt aller, aller, ypperste. «Da», sier profeten, «...da skal ditt lys bryte fram, som når dagen gryr». Det er da du blir tydelig, kjære menneske. Det er da du finner deg selv i toppform.

Nils Terje Andersen

Musikk: Radka Toneff - «He ain't heavy, he's my brother»