NRK Meny
Normal

Andre guder?

Guds ord er et kart som gir noen leveregler som skal hjelpe med å finne vei gjennom livet. Dette er rett og slett Guds etiske veikart. Og disse levereglene lever i beste velgående den dag i dag, sier Ola Smeplass.

Ola Smeplass
Foto: Privat bilde

 

 

 

Teksten er hentet fra 2. Mos. 20, 1-11.
Frans av Assisis dag

God morgen. For noen uker siden leste jeg i et bilblad. De hadde testet navigasjonssystem for biler. Det vil si elektroniske apparater som til en hver tid vet hvor du befinner deg, og som ved hjelp av en liten skjerm forteller deg hva du skal gjøre i hvert enkelt kryss du kommer til. Med disse slipper du å ha overblikket eller tenke så mye selv. Du bare gjør som apparatet sier til deg.

For eksempel: ”Ta til høyre i første kryss” eller ”kjør rett fram 250 meter” . Testpanelet i bladet var tydeligvis imponert over maskinene de hadde testet. De skrev nemlig som overskrift: ”Kast papirkartene”, og mente tydeligvis at vi ikke trenger gammeldagse kart når elektronikken kan tenke for oss.

Dagens tekst kan vi forstå som et veikart. Den er hentet fra 2. Mosebok i den 20. kapittel:

Gud talte alle disse ord: Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av Egypt, ut av trellehuset. Du skal ikke ha andre guder enn meg. Du skal ikke lage deg noe gudebilde, eller noe slags bilde av det som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke dyrke dem! For jeg, Herren din Gud, er en nidkjær Gud. Jeg lar straffen for fedrenes synd komme over barn i tredje og fjerde ledd, når de hater meg, men jeg viser miskunn i tusen ledd mot dem som elsker meg og holder mine bud.

Du skal ikke misbruke Herren din Guds navn, for Herren lar ikke den som misbruker hans navn, være skyldfri.

Kom hviledagen i hu, så du holder den hellig! Seks dager skal du arbeide og gjøre din gjerning. Men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du selv eller din sønn eller din datter, verken tjeneren eller tjenestekvinnen eller feet, eller innflytteren i dine byer. For på seks dager skapte Herren himmelen, jorden og havet og alt som er i dem; men den sjuende dagen hvilte han. Derfor velsignet Herren hviledagen og lyste den hellig.

Dette kjenner vi igjen. Det er de tre første av de 10 bud. Ikke i kortvesjonen som Luther ga oss i sin katekisme, men slik de står i originalen, i Det gamle testamente. Bibelen forteller oss at budene ble gitt til Israelsfolket mens de var på vei mot landet Gud hadde gitt dem. De var altså underveis, og fikk et veikart. Ikke et bare som viste veien ut av neste kryss, men et som ga noen leveregler som skulle hjelpe med å finne vei gjennom livet. Dette er rett og slett Guds etiske veikart.

Og disse levereglene lever i beste velgående den dag i dag. Beskrivelsen vi leste av seks dagers arbeide og hvile på den 7. er utgangspunktet for vår egen regning av ukedager. De 10 bud er selve grunnfjellet innenfor etisk tenkning. Budene blir stadig utfordret, men viser en utrolig slitestyrke.

Kanskje vi skulle tenke mer som noen av leserne av det omtalte bilbladet? De skrev leserinnlegg i siste nummer der de advarte sterkt mot å kaste kartene selv om vi hadde fått navigasjonssystemer. Elektronikk er sårbart, og den dagen den ikke virker må vi ha noe å falle tilbake på.

Oppfordringen blir da: Ikke kast kartene. Studer dem heller grundig og la dem være utgangspunktet for alle veivalg vi gjør. Så får heller nye måter å tenke og beregne på være et supplement. Det kommer gode nye ting av og til, men IKKE KAST KARTENE. Eller budene. Vi trenger dem.

Skriv til Ola Smeplass

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Nidarosdomens Guttekor under ledelse av Bjørn Moe som synger Johann Sebastian Bachs komposisjon ”Herre Gud, du er og bliver. Øyvind Kåre Pettersen spiller orgel.