NRK Meny
Normal

Alltid beredt

Jesu tilbakekomst vil skje når vi minst venter det, skriver evangelisten Lukas. Vi vet lite om hvordan det vil fortone seg, men diakon Eilev Erikstein har sine forhåpninger.

Vinterlek
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Jeg sliter litt med mine feminine sider. Sjøl om jeg har sjukepleierutdanning som utgangspunkt for mitt diakonarbeid.

Mine ”Ullevålhjørner” i sengereiinga - under sjukepleietida - blei aldri særlig vellykka. Jeg kjenner meg heller ikke særlig stilfull i kjole. Rett nok krever visse liturgiske funksjoner at jeg bruker diakonalba. Den lange hvite kjortelen.

I Lukas 12 står det; "Spenn beltet om livet og lat lampene brenne. Ver lik tenarar som ventar herren sin heim frå bryllaupsfest og står ferdige til å opna så snart han kjem og bankar på. Lukkelege er dei tenarane som herren finn vakne når han kjem! Sanneleg, eg seier dykk: Han skal binda opp kjortelen, føra dei til bords og sjølv gå fram og tena dei. Ja, lukkelege er dei som han finn vakne, sjølv om han ikkje kjem før i andre eller tredje nattevakta! Men det skal de vita: Dersom huseigaren visste kva time tjuven kom, ville han ikkje la han bryta seg inn i huset. Så ver førebudde, de òg! For Menneskesonen kjem i ein time de ikkje ventar det."

Det er når jeg blir stressa i diakondrakta, og går meg fast inne i kjolen, at jeg skjønner dagens Bibelord om å ”spenne beltet rundt livet og lat lampene brenne."

Det handler om å binde opp kjortelen, så en ikke snubler. En skal være klar når menneskesønnen kommer. Spekulasjonen om når det skal skje, hjelper ikke. Det gjelder bare å holde seg klar. Det vil skje en time vi ikke venter det.

Alle skal vi en gang stå ansvarlige overfor Gud. Menneskesønnen kommer en time vi ikke veit. Hvordan det blir, veit vi lite om?

Kanskje som en kald vinterdag fra barndommen? Jeg har vært ute hele ettermiddagen sammen med søsken og venner. Bygd hoppbakker og snøhuler? Stått på mini-ski. Tryna på fire og en halv meter! Så åpnes døra, mamma roper oss inn. Børste av seg snø. Få igjen varmen. Bli bedt inn til bordet.

Hele kjøkkenet lukter av ferske grovbrød. Kakao og grovbrød. Grovbrød med brunost. Kanskje blir det varm kakao, ferskt grovbrød med brunost i himmelen? Det hadde ikke vært meg imot.