Å vinne livet

Å vise godhet vil være som en trasshandling. For den skal overbevise alle som ser det og som opplever den, at det er på denne måten vi vinner livet, sier Tor Singsaas.

Tor Singsaas
Foto: Helge Helgheim / NRK

Sist søndag var det stor feiring i Trondheim med kongebesøk i forbindelse 800 års – jubileet for Vår Frue kirke. Sentrumskirka i byen gjennom mange år har gitt rom for gatas mest slitne mennesker, kirka som har gitt dem verdigheten tilbake. En av byens og landets vakreste kirker åpner opp sin favn som en mor Maria, for å ta imot de mest utslåtte blant oss.

Det fordi Gud har et bankende hjerte som slår fortere når en av de mest slitne kommer inn i varmen og smyger seg ned på benk nede ved døra.

Vår Frue kirke er blitt restaurert for 35 millioner og den stråler i sin skønnhet, og den gjør alle til vakre mennesker som møter den og går inn i den. Akkurat som Jesus. Han gjorde de menneskene han møtte, vakre. Alle har vi mulighet til å gjøre de vi møter vakre, når vi møter dem med godhet og tillit.

Vår Frue kirke har to sølvhjerter på hovedalteret. gitt av en sokneprest på 1700 tallet som en kjærlighetserklæring til sin hustru. To hjerter delvis smeltet inn i hverandre. Dette er blitt Vår Frue kirkes symbol i vår tid. ”Byens bankende hjerte”. Den gamle sokneprest gir oss sikkert den frihet å la dette kjærlighetstegnet få en videre og dypere mening?

2 hjerter som henger fast i, og ved hverandre. Guds hjerte og ditt hjerte. Guds hjerte og mitt hjerte, - henger ved hverandre. Slik for ethvert menneske på jord. Og Guds hjerte slår fortere for den som sliter og som særlig er merket av vår sårede jord.

Det er Guds vilje at dere ved å gjøre det gode skal stoppe munnen på uforstandige og tankeløse mennesker, heter det i 1. Peters brev.

Å vise godhet vil være som en trasshandling. For den skal overbevise alle som ser det og som opplever den, at det er på denne måten vi vinner livet. Menneske og menneske i mellom, og likeså i det store fellesskapet som er vårt samfunn. Vi har da opplevd det når en annen møtte oss nesten uventet med godhet. Livet ble forandret, i det minste for et øyeblikk?

Gud vil at alle mennesker skal få møte godhet i livet. Hans hjerte henger ved våre hjerter. 

Skriv e-post til Tor Singsaas

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører "O Gud, som har din kirke" med Ola Bremnes.

Hør andakten 14. november 2007