Hopp til innhold

Å våge å ta sjansen

– De fleste av oss har hørt historien om den barmhjertige samaritan.

Den barmhjertige samaritan
Foto: Høgskolen i Oslo

Da jeg var liten trodde jeg at det å være samaritan var ensbetydende med å være ekstrem snill. I dag vet jeg at bildet er mer nyansert enn som så. Jødene og samaritanerne hadde på Jesu tid et svært anstrengt forhold til hverandre. Derfor er det ganske provoserende at Jesus gjør nettopp en samaritan til hovedpersonen i verdenslitteraturens mest kjente nestekjærlighetshistorie.

Hvordan ville det bli mottatt i Iran om en ayatolla hadde fortalt historien om den barmhjertige israelitt, eller om en rabbiner i Jerusalem hadde fortalt historien om den barmhjertige hamas? Jesus prøver å si at kjærligheten er grenseløs og fargeblind. Når samaritanen ser ham som er slått ned blant røvere på veien til Jeriko, ser han ikke en jøde. Han ser et menneske! Det er som det heter i den første protestsangen jeg lærte meg:

Jesus elsker alle barna
Alle barna på vår jord
Rød og gul og hvit og svart
Er det samme har han sagt.
Jesus elsker alle barna på vår jord.

Den barmhjertige samaritan tar ikke hensyn til hudfarge eller etnisk tilhørighet. «Rød og gul og hvit og svart, er det samme har han sagt.» I vårt fredelige Norge er dette en idyllisk søndagsskolesang. I andre deler av verden ville det være en provokatorisk sang.

Det er to mennesker som kommer før samaritanen på veien til Jeriko. De ser stakkaren som ligger der, men de gjør ikke noe for å hjelpe. Det kan godt hende de syntes synd på mannen, men de er engstelige for å bli innblandet i noe ubehagelig. «Hva vil skje med meg, dersom jeg bøyer meg ned for å hjelpe mannen?», tenker de kanskje. «Kanskje han bare simulerer og venter på at jeg skal komme nær nok slik at han kan slå meg ned og røve meg. Nei, den sjansen tar jeg ikke. Han er sikkert skyld i sin egen ulykke.»

Hva vil skje med meg? Jeg er sikker på at mange av oss kjenner oss igjen i den problemstillingen. Vi kan gjerne hjelpe, men det må ikke koste noe. Men det hjelper ikke å synes synd på et menneske som er i nød, hvis du ikke er villig til å gjøre noe for å hjelpe. Gode følelser hjelper ingen. Sympatien er kjærlighetens kraftløse tvilling.

Den bamhjertige samaritan stiller et helt annet spørsmål: Hva vil skje med ham dersom jeg ikke hjelper? Han er sikkert også klar over risikoen ved å gjøre noe, men han våger. For kjærligheten viser seg alltid i handling, og for å elske må du noen ganger ta sjanser.

Rune Larsen

Musikk: Oslo Gospel Choir - «Noen må våke»

Skog