NRK Meny
Normal

Å ta sitt kors opp

Å ta sitt kors opp et uttrykk om å ta livet på alvor. Og regne med og tro at Gud kan være nær selv om det er krøkkete og vondt å leve, lissom, sier Per Tveit til Per Arne Dahl.

Per Tveit og Per Arne Dahl
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Denne uke samtaler sentrumsprest Per Arne Dahl med komponist Per Tveit, som har multippel sklerose (MS).

Per Arne Dahl: For 30 år siden jobbet Per og jeg fem uker hver sommer på Lydhusstranda camping ved Stavern. Vi hadde det fryktelig moro. Var ved starten av livet med ønsker og gode planer. For deg, Per, ble planene ganske utfordret av MS-sjukdommen – med dens begrensninger. Du fikk et kors å bære, har noen sagt til deg, Per. Og dagens tekstord er jeg spent på å få din respons på. For det lyder slik i Matteus evangelium, kapittel 16:

Deretter sa Jesus til disiplene: Den som vil følge etter meg, må fornekte seg selv, ta sitt kors opp og følge meg.

Per Tveit: Å ta sitt kors opp, må vel være med Jesus som forbilde, det da. På Via Dolorosa. Jeg tror at for oss nordmenn, så er det lettere å si at den som vil følge meg, må ta seg sammen. Gå i kjerka en gang i uka og bare spise grønt og sunt.

Dahl: For deg har det betydd noe annet. Du har jo tatt tak i det som er tungt og vondt, da. Men du sa noen en gang om at Jesus har jo ikke lovet oss fravær, men nærvær. Hva betyr det i forhold til ordet om å ”ta sitt kors opp”?

Tveit: Det betyr, det er på et vis, tror jeg, da – et uttrykk om å ta livet på alvor. Og regne med og tro at Gud kan være nær selv om det er krøkkete og vondt å leve, lissom.

Dahl: Jeg kjenner mora og faren din litt. Og jeg har et inntrykk av at er det noe de har gitt deg, så er det en erkjennelse av dette. Og jeg vet at du dro tilbake på gravplassen til faren din. politimannen Kåre Tveit, i Eidanger kirke for noen dager siden. Hva skjedde?

Tveit: Nei, da var jeg og assistenten, Randi, min ved grava. Og hun gjorde det vakkert. Planta blomster og vanna. Det var ordentlig fint. Og så bad vi Fadervår. Og på veien fra grava sa Randi til meg: Du Per, er du klar over at du bad Fadervår på den gamle måten? Nei, sa jeg, det var jeg ikke klar over. Men det lærte meg at da var jeg tilbake - på en måte.

Dahl: La oss be Fadervår på den gamle måten!

Skriv e-post til Per Arne Dahl her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Kåre Tveit synge ”Lenge jeg vandret” med den gang 15 år gamle Per Tveit som akkompagnatør.

Andakt 11.07.08 ved Per Arne Dahl og Per Tveit