NRK Meny
Normal

Å handle etter Guds visdom

– Vi behandler jorden, den som noen vil kalle Vår Mor, som om hun skulle være vår fiende.

Jordklode
Foto: Sinar 2

Å være skikkelig uvenner med noen er en vanskelig situasjon å være i. I dag møter vi ord breddfulle av sorg; over uvennskap med noen av de nærmeste. Kanskje har du opplevd det. Noen ganger kan det være nødvendig å bryte opp, men det setter i gang en mengde følelser. Vanskelig følelser, både hos de som går, og hos de som føler at de er blitt vendt ryggen.

Hør hvordan det kan sies, vi leser fra profeten Jesaja: «Hør dere himler, og lytt du jord, for barn har jeg fostret og oppdratt, men de har satt seg opp mot meg.»

Det er Gud som bruker bildet av seg selv som en far eller mor, en forelder, og beskriver hva menneskene har stelt i stand. Det er en bitter erfaring når barna du har prøvd å gjøre det beste for, og lære det som var sant og rett, kaster vrak på visdommen de eldste ville gi.

Gud tar himmel og jord til vitner på sin opplevelse. i kan tolke det Gud sier som en beskrivelse av forholdet mellom mennesket og Gud, - men vi ser også hvordan det har gått i vår verden når visdommen er blitt kastet vrak på: Vi er med på å begynne og opprettholde krig og urett i alle verdenshjørner. De svakeste lider mest.

Vi som lever i den rike del av verden har et særlig ansvar. I stedet for å bruke Guds visdom, er vi innbyggere i samfunn som gjør seg rike på andres bekostning, som holder seg med mer overflod enn vi kan klare å bruke, mens andre på sin egen kropp må bære følgene av den uretten vi skaper. Vi behandler jorden, den som noen vil kalle Vår Mor, som om hun skulle være vår fiende.

Gud sørger som en forelder sørger over sine barn som har vendt dem ryggen- over vår dårlige behandling av sitt vakre skaperverk, den vakre, blå kloden som taust seiler videre i sitt evige løp, såret av menneskenes kortsynthet og grådighet. Det er på tide å lytte til Guds visdom, og handle etter den.

Og det går an å begynne på veien tilbake, både gjennom de små og de store skritt. Det gjør en forskjell for medmennesker om du handler. Ingen av oss kan gjøre alt, - men alle kan gjøre noe, for medmennesker nært - eller langt borte.

Skje din vilje, ber vi i Fader Vår. Å lytte til Guds visdom er også en måte å oppfylle denne bønna på.

Herborg Finnset Heiene

Musikk: Rein Alexander - «What a wonderful world»