NRK Meny
Normal

«Touch»

– Å berøre og å bli berørt. Det er godt, og det er viktig at vi gjør mye av, sier Per Anders Nordengen i sin siste morgenandakt for denne gang.

Iphone
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

I dag berører vi ikke bare hverandre, men det nye har blitt å ha berøringsskjerm på mobilen. For noen år siden lo vi da Nokia plasserte et kamera i mobiltelefonen. I dag får vi knapt en telefon uten innebygget kamera. Og mobiltelefonene har blitt våre nye livskompass som holder orden på avtaler, som gjør at vi tar med oss familiealbumet overalt, og som forteller oss hvor vi skal bevege oss.

Og det nye er altså berøringsskjerm hvor vi kan la fingrene gli over skjermene. «Touch» er det nye innen mobil-teknologien. Berør og la fingrene gli over skjermen så finner maskinen det du søker. Og jeg lurer på om det er selve berøringen som tiltaler oss, med mulighet til å stryke og kjæle med statussymbolet og følgesvennen vår som jo mobiltetefonen har blitt for mange.

Å berøre og å bli berørt. Jeg vil heller bli berørt av noen enn bare å røre ved en kald skjerm. Ett av mine gode barndomsminner handler om da mor hver kveld sang aftenbønn med meg. Da hendte det at jeg lå på magen og ba henne tegne eller skrive noen ord på ryggen min. Da ble jeg fysisk berørt av ord.

På samme måten kan vi berøre hverandre med ordene våre. Ord fra en venn om at jeg betyr noe, berører meg og gjør meg glad. Varmende ord fra de jeg er ekstra knyttet til, berører det nydeligste og vareste i meg. Fortvilte ord fra mennesker som sørger eller som er lei seg, berører de mykeste strengene i meg. Sårende og vonde ord berører det skjøre selvbildet mitt og gjør vondt.

Ord berører og gjør noe med oss. Når jeg taler ønsker jeg at ordene mine skal berøre de som hører på. Når jeg selv lytter til en tale eller en preken ønsker jeg at prestens ord skal berøre livet mitt.

Guds ord kan berøre. Det kan skape liv og håp. Gudsordet har kraft i seg til å berøre oss så vi får en meningsfull himmel over livene våre, fordi dette Ordet taler sant om våre liv på godt og vondt. Ordet fra Gud kan røre ved oss slik at vi får leve i tilgivelse og med ny framtid.

Dagens bibelvers handler om at Ordet fra Gud kan berøre oss når det står; ”Guds Ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom til det kløyver sjel og ånd, marg og bein, og dømmer hjertets tanker og planer”. (Hebr 4.12)

Ordet fra Gud som kan berøre våre liv og sette spor både for tid og evighet. Dette ordet får jeg berøre når jeg enkelt får si: Fadervår...

Per Anders Nordengen

Musikk: Kor de Ville - «Ordet er deg nær»