NRK Meny
Normal

"Den som dør, får se"

Per Arne Dahl og Per Aamodt Tveit står for morgenandaktene denne uka.

Per Tveit og Per Arne Dahl
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

PAD: Vi begynte andaktene denne uka – og det var i går – med ropet fra mennesket til Gud – ”Du måste finnas”. Vi fortsetter i dag, Per, med at du ønsker deg en av sangene du selv har laget sammen med Eyvind Skeie, en sang hentet fra musikalen ”Paulus, sjøfareren”. Hvorfor har du i dag ønsket deg sangen ”Du som elsker, du som ser”?

PT: Fra jeg så den teksten til Eyvind første gang, så slo det meg: Her er det noe ærlig ute og går. Fordi jeg stussa litt på en formulering: ”Hvordan kan du svikte meg, når jeg ikke glemmer deg?”. Kan vi si sånt i en sang, da, til Gud? Anklage Han for å svikte oss? Og det fascinerte meg og det ga meg inspirasjon til å jobbe med sangen.

PAD: Men det er også et lys i den andre enden av tunnelen. Når du da våger å ta kampen med Gud, og kjempe med Ham, så kommer det inn en strime av lys i sangen?

PT: Ja, det er også nydelige formuleringer: ”Dine engler av lys, send dem ned. Gi meg tro, gi meg mot, gi meg fred. Jeg vil vente på Deg helt til skyggene flyr, og den deilige morgen gryr.” Nydelig formulering!

PAD: Og da skjønner jeg litt mer av det du en gang fortalte meg. Du sa: ”Vanligvis sier vi: ”Den som lever, får se”, men gjennom kampen med Gud, og å leve såpass nær livets utgang, har jeg lært noe som er sannere: Den som dør, skal få se.”