NRK Meny
Normal

– Verden er urettferdig

Urettferdigheten i verden må ikke glemmes, den utfordrer oss derimot til å handle, sier Leif Magne Helgesen.

Ber om hjelp
Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Det er morgen. Mange har allerede kommet seg på jobb. Andre er på vei. Men noen har ingen jobb å gå til, eller av andre grunner er de hjemme. Våre liv er forskjellige. Noen er født på solsiden, som det heter, med gullskje i munnen. Privilegerte mennesker. Mange er vi nettopp det hvis vi sammenligner oss med de som har det verre.

Selv ble jeg født i et fattig land, på Madagaskar. Min lottogevinst var at jeg fikk et personnummer skrevet opp i et register i Norge – siden mine foreldre kom fra denne oasen i nord. De som vokste opp i nabohytta hadde et helt annet liv i vente. Kanskje var de så heldige at de fikk seg en rismark, et par kuer og noen høns. Noen fikk noen år på skole. Alle var ikke så heldige. Verden er urettferdig. Livet er urettferdig. Det vet vi mye om.

Nyhetene i aviser og på tv forteller om en urettferdig verden hver dag. Det er en urettferdighet som vi ikke må glemme. Den utfordrer oss til handling! Også her hjemme er det flere som sliter. Det kan være at du ikke har helse til å jobbe, eller at du har mistet jobben. Det er flere som blir arbeidsledige denne våren. Det er en utfordring for oss som felleskap.

Vi kan være trøtt og lei når vi står opp om morgenen for å gå på jobb, men det er langt tøffere å stå opp uten å ha en jobb å gå til! Det kan være vanskelig å takle. Det trenger vi alle å vite noe om. Det er viktig at vi viser forståelse for at mennesker rundt oss kan komme i vanskelige situasjoner som er tunge å mestre, - og det kan ramme oss sjølve!

Våren er på vei. Lyset er tilbake. Dette er en flott tid de fleste steder. Men det kan være tøft hvis mørket ikke bare handlet om sola som var borte, men at det handlet om sjølve livet. Selv om våren lyser opp, oppleves fortsatt livet som mørkt og stille.

Gud hører deg denne morgenen! Han hører ditt rop. Han hører din stillhet. Han ser inn i våre hjerter. Vi kan denne dagen og i dagene som kommer ta med oss noen ord fra Bibelen, fra Salme 5:

Herre, hør mine ord, gi akt på mitt sukk
Lytt til mitt rop om hjelp
min konge og min Gud!
Herre, jeg ber til deg
Om morgenen hører du min røst