Parterapi S02E01 Kjell-Simen
Foto: Tor Eigil Scheide

Og vi lo ... 

Underholdning er både krass satire og sære sketsjer, men også primetime-show med høye hæler, lune radiorøster og familiefavoritter med sang og konkurranser.

HUMOR OG UNDERHOLDNING: Underholdning er både krass satire og sære sketsjer, men også primetime-show med høye hæler, lune radiorøster og familiefavoritter med sang og konkurranser.

NRK skal være relevant og viktig med sitt underholdningsinnhold. Ambisjonen er å gi innholdet økt samfunnsverdi. Underholdning på NRK er klassiske suksesser i beste sendetid, talkshow og «eventer» som samler familien, krass satire i «Nytt på nytt» og «Satiriks» eller smalere forsøk à la YouTube-serien «4-etg» og den nye serien i kortformat - «Parterapi».

Nykommeren har hatt stor suksess. Hva gjør du når partneren din er helt enig i at dere har et problem, men ikke skjønner at det er et problem? Og hva med utroskap og pengebruk? I denne humorserien med Kevin Vågenes følger vi ulike par med store utfordringer i livet. Gjennom parterapi gjør de et siste forsøk på å redde forholdet. Serien er produsert av Seefood.

Humor og satire med mål om å styrke demokratiet

«Satiriks» har et ønske om å styrke demokratiet gjennom å gjøre unge mennesker interessert i nyheter og aktualitet. Under «Satiriks» -navnet leveres innhold fra satsninger som «Svart humor», «Norske grønnsaker», «5080 Nyhetskanalen» og «Markedsavdeling1». Programmene har en ung og engasjert følger-skare. Programmene vil bidra til å lage et fellesskap der unge voksne kan få utløp for frustrasjon. Programmene har tett kontakt med følgerne i sosiale medier. Formmessig skal programmene være direkte, ærlige og drøye.

Mesternes mester

"Mesternes mester 2018", der Gro Hammarseng Edin stakk av med pokalen.

Foto: Rubicon TV

«Nytt på nytt» har også en ambisjon om å styrke demokratiet ved å gjøre politiske saker morsommere og humor mer politisk. Programmet forsøker å ta modige valg, slik at de bidrar til å utvide "ytringsrommet". Forsiktighet kan krenke den frie ytring. Programmet pirker i norsk politikk, og vi tror dette er en god måte å styrke og utvikle demokratiet på. «Nytt på nytt» spøker og harselerer med fordommer og bruker ironi og overdrivelse som grep. Lite eller ingenting av det som sies i «Nytt på nytt» kan tolkes bokstavelig. Redaksjonen er opptatt av at satiren skal treffe godt, og at det skal være tydelig at det sparkes oppover. Det er svært stor takhøyde i satiresjangeren.

«Nytt på nytt» er det programmet i Norge som velges av flest seere. Satire er altså manges foretrukne fredagsunderholdning. Programmet ønsker å overraske, underholde og opplyse og velger ofte kontroversielle og ‘vanskelige’ saker. «Nytt på nytt» er velkjent i form, men byr på det uforutsigbare og dristige og har plass til pur moro.

Anne Lindmo

Anne Lindmo

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Variert underholdning

Høsten 2018 flyttet talkshowet «Lindmo» fra lørdag til fredag, da NRK lot være å forlenge kontrakten med Fredrik Skavlan og produksjonsselskapet Monkberry. "Lindmo” var allerede et etablert format på lørdager. Etter flyttingen til fredagskvelden har oppslutningen om «Lindmo» økt.

Nitimen

NRK P1s flaggskip, «Nitimen», begynte i 2018 med søndagssendinger og sju dagers uke. Et av programlederparet er Knut Folkestad i Bodø og Marte Stokstad i Oslo.

Foto: NRK

Lørdagskvelden samles publikum fremdeles om NRK1 med dramakomedie i «Side om side», familiekonseptet «Mesternes mester» eller i direktesendte programmer som «Alle mot 1» - der spill, eksperimenter og publikumsengasjement står sentralt. «Alle mot 1» er

"NRK P13"

NRK P13 har endret profil til en renere humor og underholdningskanal. Dette, sammen med en musikalsk kvalitetssikring, har gitt betydelig vekst i lytting i målgruppa. NRK P13, programmet «Med all respekt».

Foto: Rune Lind / NRK

programmet der hele landet konkurrerer mot én deltaker i studio. De skal tippe utfallet av rare, morsomme og spektakulære eksperimenter og prøve å komme nærmest riktig svar. TV-seerne sender svaret via en app. Hele familien kan delta, og gjennomsnittet av svarene blir nasjonens felles svar. Programledere er Ole Rolfsrud og Selda Ekiz. Underholdningsprogrammene samler altså seere på tvers av generasjoner.

Store direkteproduksjoner

Store direktesendte arrangementer og begivenheter samler og gir felles opplevelse, engasjement og åpne møteplasser, enten folk sitter foran skjermen eller er fysisk tilstede i Spektrum under «MGPjr», på Operataket, i Indre Troms med Monsen eller på

TV-aksjonen 2018 - programledere

Programlederne for årets TV-aksjon. I 2018 gikk innsamlede penger til Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Kontraskjæret under VM i fotball. At det er direktesending, gir en ekstra nerve. I 2018 produserte NRK over 20 ulike «eventer» - flere av dem i samarbeid med andre aktører.

Eventhjulet i 2018

12_Eventhjul_versj2

STATISTIKK

Helgeunderholdningen på NRK1

Helgeunderholdningen står sterkt på NRK1, med programmer som samler hele familien foran skjermen. I tillegg til den lineære seingen velger også mange å se programmene i NRK TV, noe som bidrar til at flere av helgens programmer ender på godt over 1 million seere. Høsten 2018 byttet «Lindmo» sendeflate fra lørdag til fredag, som resulterte i flere seere og et løft i sendeflaten.

Helgeunderholdningen på NRK1

Rating i tusen, snitt per episode. Kilde: Kantar Media, TVOV-undersøkelsen.

NRK1 samler fortsatt nordmenn rundt store TV-eventer

De største eventene på NRK1 samler godt over 1 million seere hvert år. Mest sett i 2018 var finalen i «Eurovision Song Contest» da nesten 1,4 millioner nordmenn samlet seg foran TV-en.

NRK1 samler fortsatt nordmenn rundt store TV-eventer

Største eventer på NRK1. Rating i tusen. Kilde: Kantar Media, TVOV-undersøkelsen.