HNIO - Hele Norge i Operaen
Foto: Henning Gulli / NRK

NRK som døråpner 

NRK skal være en døråpner til kulturopplevelser og bidra til at folk forstår samfunnet, hverandre og seg selv bedre.

NORSK SPRÅK, IDENTITET OG KULTUR: Brukerundersøkelser har vist at det kan være vanskelig for publikum å finne kulturinnholdet i NRK. Vi produserer daglig et mangfoldig kulturtilbud, og ambisjonen er derfor å gjøre dette mer synlig og få innholdet til å treffe publikum bedre gjennom smart og moderne publisering. Kulturstoffet har fått en egen inngang på nrk.no. Her kan folk abonnere på kulturnyheter, informasjon og opplevelser fra de sjangerområdene de er mest interessert i, som musikk, litteratur, scenekunst, billedkunst og film og TV-serier.

Laster Twitter-innhold

En annen nyskaping på nrk.no er quiz-formatet. Quiz om ulike temaer inviterer til interaktivitet og er samtidig effektiv kulturformidling. Publikum bruker mye tid på quizene og deler dem i sosiale medier. Ved hjelp av godt gjennomarbeidede svar er det en effektiv måte å lære på.

Quiz
Foto: NRK

Hele Norge i Operaen

Operaen fylte 10 år i 2018. Bygget er en av tidenes største kulturinvesteringer i Norge og del av den største endringen i Oslos visuelle profil i nyere tid. “Alle” har vært på dette taket- men ikke alle har vært under det. Så hvordan kunne vi åpne døra til Opera og ballett for flere?

Etter måneder med planlegging i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett og Korforbundet lanserte NRK det som ble tidenes største satsing på opera og ballett. Gjennom en hel dag, fra morgen til kveld, kunne publikum bli med inn i operahuset i Bjørvika gjennom sakte-TV prosjektet «Hele Norge i operaen». Hans Olav Brenner, Ingrid Gjessing Linhave og Mikkel Niva viste frem hver krik og krok i et hus som rommer mye; operasangere, ballettdansere, kostymemakere og sceneansvarlige. Publikum kunne stille spørsmål i en live-chat, og nærmere tre tusen korentusiaster sang Giuseppe Verdis «Slavekoret» på operataket. Det hele ble avsluttet med direkteoverføring av «La Traviata». Over 600 000 nordmenn var innom sendingen denne lørdagen, og hele 70 000 valgte å følge sendingen fra sofakroken en lørdag kveld i april.

Hele Norge i Operaen

Ingrid Gjessing Linhave, Hans Olav Brenner (t.h) og Mikkel Niva var programledere for sendingen fra Operaen.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Mediesky kunstsamler

Kultur er et vidt begrep og kan romme mye forskjellig innhold. For noen er «Stjernekamp» en kulturopplevelse, og for andre er kultur folkemusikk, klatresport, eller samtidskunst.

NRKs produksjon på kulturområdet løses gjennom det journalistiske oppdraget, formidlingsoppdraget, produsentoppdraget, kuratoroppdraget, samarbeidsoppdraget og språkoppdraget. Kulturinnhold fra NRK treffer publikum på alle plattformer:

«Bak døde kyr og glitrande superstjerner skjuler det seg ein eldre mann med auge for framtida». Slik startet saken om den meget mediesky kunstsamleren Hans Rasmus Astrup, mannen bak Astrup Fearnley Museet. Gjennom en bredt anlagt artikkel på nrk.no ble historien om mannen som har viet livet sitt til å samle på samtidskunst, med en teft som har brakt verdens største porselensfigur, en ku delt i to og en gigantisk bokhylle i bly, til Norge. Den fordypende kultursaken er lest av over 115 000 personer.

Gunnar Kvaran og Hans Rasmus Astrup på kunstmessen Frieze

Gunnar Kvaran og den mediesky kunstsamleren Hans Rasmus Astrup på kunstmesse for samtidskunst i London.

Foto: Javier Auris / NRK

En av leserne uttrykket sin entusiasme på denne måten i en epost til journalisten:

Det er svært sjeldent at jeg sender e-post til journalister, men jeg vil rett og slett bare takke for en veldig interessant sak dere la ut i dag om Hans Rasmus Astrup og Astrup Fearnley Museet. Dette var fornøyelig lesning fra begynnelse til slutt, ispedd gode (men litt korte) intervjuer med både Astrup selv samt diverse samtidskunstnere. Det er stort sett bare NRK som kommer med slike utfyllende saker her i landet. Dette håper jeg dere fortsetter med uansett hva temaene er fremover.

Leser

Fredag 15. juni ville Edvard Grieg ha fylt 175 år, og dette ble feiret med å fremføre hele hans musikkproduksjon i én og samme konsert i prosjektet «Grieg minutt for minutt». Gjennom over 30 timers direktesending på TV og radio fikk publikum både i Norge og utlandet en helt unik og annerledes musikkopplevelse. Prosjektet var et samarbeid mellom Bergen Filharmoniske Orkester, Troldhaugen, KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Griegakademiet, Norges Musikkhøgskole og NRK Hordaland, Kringkastingsorkestret og NRK Klassisk.

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser og denne gangen ble utdelingen arrangert i Oslo. Linda Eide og Hans Olav Brenner var programledere for et feststemt publikum med Kringkastingsorkestret i ryggen. Miljøprisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg og litteraturprisen av H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit.

Noen av Norges mest populære og anerkjente kunstnere deler i serien «Kunsten å leve» sine personlige historier om kunsten, livet og veien til suksess. Dagbladet omtalte serien som «NRK-programmet som bør gjøre Trine Skei Grande varm om hjertet» og ga fem på terningen til møtene med kunstnere som Bjarne Melgaard, Vebjørn Sand og Finn Graff.

Etter DAB-omleggingen er det stadig flere lyttere som oppdager NRK Klassisk. Kanalen har vært gjennom en stor endring og skal nå gi et tilbud til lytterne som en fullverdig og presentert radiokanal. En viktig satsing er «Musikkfrokost med Jakob Arvola». Hver morgen serveres lytterne oppdateringer på vær, trafikk og nyheter med selskap av den beste klassiske musikken.

Laster Twitter-innhold

I over 50 år har folk i Norge betalt lisens. Programlederen Njål Engesæth undersøker om vi har fått valuta for pengene i «Lisenskontrolløren og livet» som henter fra det rikholdige arkivet vårt. Lisenskontrolløren tar oss gjennom historien for å utforske og besvare noen av livets store spørsmål. Temaer som undersøkes, er blant annet image, fremtid, tro, seksualitet og NRKs mest pinlige øyeblikk gjennom tidene. Dette er en serie om det tidløse, og det pinlige, ved det å være menneske.

Laster Twitter-innhold

Serien «Arkitektens hjem» tar utgangspunkt i spørsmålet: Hva skaper et godt hjem? Hvem er arkitektene som står bak drømmehus og hytter, og hvordan har de selv valgt å bo? Gjennom fire sesonger har programleder Charlotte Thiis-Evensen besøkt våre fremste arkitekter for å oppleve spektakulære bygg og diskutere hva som skal til for å skape gode hjem og feriesteder.

KORK vi sammen med NRK Super - Shana og Anders

KORK har en årlig produksjon der vi sammen med de sterke profilene til NRK Super presenterer musikk fra Store Studio, med barn i salen, og produksjon både for radio og TV. Her med Shana og Anders.

Foto: Hilde Bagge / NRK

Hele landets orkester

Kringkastingsorkestrets (KORKs) mål, ambisjon og strategi er basert på begrepet «Hele landets orkester». Det påvirker og farger alt KORK gjør. Målsettingen er at alt orkesteret produserer, sendes og tilgjengeliggjøres for et størst mulig publikum, helst på flere plattformer. KORK har i skrivende stund passert 27 000 følgere på Facebook, som har blitt en viktig kanal for å kommunisere med publikum.

Kringkastingsorkestret bidrar fast til f.eks. «Meloditimen» på NRK P1+, «På konsert med KORK» på NRK Klassisk, og «KORK, hele landets orkester» på NRK2.

KORK har i 2018 holdt 55 livekonserter, hvorav 37 er klassiske og 14 er andre sjangre. De har totalt hatt 150 produksjoner med smått og stort. Dette inkluderer skolebesøk med rundt 1 000 elever innom på prøvene med orkesteret. Om lag 21 000 personer har besøkt konsertene. Kringkastingsorkestret har produsert bortimot 117 timer radio, 32 timer TV og ca. 38 timer direktestrømming på kork.no. Til sammen to uker har gått med til plateinnspillinger.

KORK samarbeider i nesten alle produksjoner, som betyr 64 interne NRK-samarbeid og 49 eksterne samarbeid. En av utfordringene for KORK har vært å nå barn og unge gjennom i NRKs kanaler. Dette jobbes det nå konkret med, gjennom et samarbeid med NRK Super. KORK har en årlig produksjon sammen med NRK Super. Med barn i salen presenterer NRK Supers profiler musikk sammen med KORK. Ved å presentere orkestermusikk og klassisk musikk i NRK Supers univers tilgjengeliggjør vi musikken for et større publikum, og vi når ut til barn som kanskje ellers ikke ville fått muligheten.

Konserten i Den Norske Opera & Ballett med musikk av Leonard Bernstein i anledning komponistens 100-årsjubileum solgte til fullt hus. I tillegg hadde KORK produksjonen «Grieg minutt for minutt» der vi, i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester og Troldhaugen, spilte alle verkene til Edvard Grieg, opus 1 til opus 74, sammenhengende i nesten 30 timer, som sakte-TV på NRK2.

Bredden i norsk musikk

Musikken i NRKs radiokanaler viser bredden i norsk musikk og gir nye stemmer, nye stjerner og nye sanger til lytterne. NRK skal være en kurator og veiviser i et uoversiktlig musikktilbud. De fleste av NRKs radiokanaler har aldri spilt mer norsk musikk enn i 2018. Både NRK P1, NRK P3, og NRK P2 har spilt mellom 40 prosent og 50 prosent norsk musikk i år, med hovedvekt på norsk språk.

Norsk musikk trenger radioen for å bli oppdaget. Selv om nesten alle nordmenn nå lytter til musikk på en strømmetjeneste så er det fortsatt radio som er den viktigste kanalen for å oppdage ny musikk.

Kilde: Rapport TONO 04.12.2018.
Girl in red - Marie Ulven

Marie Ulven, også kjent som “Girl in red”, ble “Årets urørt 2018”.

Foto: Jason Schjerven / NRK

Urørt er en viktig kanal for ny norsk musikk. Blant tidligere vinnere finner vi sterke navn som Ida Maria, Honningbarna, Mikael Paskalev og Matias Tellez. I år var det Marie «Girl in red» Ulven som stakk av med seieren. NRK P3 løftet også frem et utradisjonelt samarbeid mellom to rappere og et symfoniorkester: Da Arif og Unge Ferrari slo seg sammen med Stavanger Symfoniorkester for å fremføre noen av de beste og mest toneangivende hiphop-låtene de siste årene, var det naturlig å gå tett på for å lage en minidokumentar.

Publikum kom tett på Astrid S i en minidokumentar i fem deler. 22-åringen kom tilbake etter et avbrekk fra artistrollen i 2018, og NRK P3 ble med henne hjem til Rennebu, hvor hun viste frem barndomshjemmet, Berkåk og familien, samt spilte intimkonsert på «BygdaPøbben.»

NRK P3 har i tillegg spilt inn en rekke livespillinger med norske artister i løpet av 2018. Artister som Snow Boyz, Sval, Travelle, Astrid S, Hajk, SKAAR, EMIR, Boy Pablo, Sondre Justad, Aurora, Isah & Dutty Dior, Sebastian Zalo, Highasakite, Sigrid, Lil Halima og Virkelig er bare en liten del av en stor bukett norske artister som har spilt egne og andres låter live på radio og video i regi av NRK P3.

Henriette Vasstrand

Mennesker takler sykdom, ulykker og katastrofer forskjellig. En av dem vi møter i «Overleverne» er Henriette Vasstrand. Etter en usedvanlig tøff start på livet ble Henriette påkjørt av en dobbeltdekker i London og ødela blant annet beinet sitt. Ulykken ble starten på et helt nytt liv for henne.

Foto: Stian Skjerping / NRK

Livssyn på mange måter

NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfoldet av livssyn i landet. Vi tilbyr egenproduserte livssynsprogrammer, andakt og overføring av gudstjenester samt innkjøpte dokumentarer.

Serien «Overleverne» tar for seg hva det gjør med livet til dem som overlever en uforutsett sykdom, en dramatisk ulykke eller en katastrofe. Historien om Henriette Vasstrand, som ble norgesmester i boksing, traff nordmenn midt i hjertet. Henriettes far tok sitt eget liv da hun var seks år. Hun levde et liv på full fart mot stupet med vold, dop og selvmordsforsøk, da hun ble påkjørt av en buss og holdt på å dø. Ulykken ble et vendepunkt i livet hennes. Nå er målet å bli europamester i boksing og utdanne seg til politi for å jobbe forebyggende mot ungdom.

«Tro, håp og Lillesæter»

Kjetil Lillesæter er programleder for det nye NRK P1-programmet «Tro, håp og Lillesæter.» Han har vunnet priser for måten han behandler og bearbeider salmeskatten, og for at han utvider sjangeren med «åndelig musikk» fra andre artister som vi kanskje ikke umiddelbart tenker på som religiøse.  Programmet samler nær 100 000 trofaste lyttere hver søndag. «Salmer til alle tider», den kristne versjonen av ønskekonserten, kan man nå høre på P1+.

«Mellom himmel og jord»

Hver søndag hører om lag 300 000 NRK P1-lyttere det nye «Mellom himmel og jord», som nå sendes direkte. NRK tar pulsen på søndagen på en annen måte enn da programmet gikk i opptak. «Mellom himmel og jord» vil angå og berøre med historier om tro og tvil og eksistensielle spørsmål.

Laster Twitter-innhold

«Verdibørsen»

I 2018 har «Verdibørsen» rettet oppmerksomheten mot verdivalg og politiske skillelinjer, blant annet gjennom abortdebatten i høst. Vi har sett på konspirasjonsteorier som har vakt engasjement hos publikum, det samme med den politiske utviklingen i Europa og USA. Diskusjoner om polarisering og de såkalte "ekkokamrene" i sosiale medier har vi også tematisert. I forbindelse med kirkemøtet i 2018 ønsket vi å undersøke hvordan det går med Kristen -Norge når de fleste kategoriserer seg som kulturelt kristne. Og i oktober arrangerte «Verdibørsen» og «Radioteatret» en «Macbeth»- kveld på Litteraturhuset i Oslo, der publikum kunne høre stykket i fellesskap med påfølgende debatt. Begge deler ble i tillegg sendt på NRK P2. Medvirkende i debatten var politiker Jonas Gahr Støre, psykiater Finn Skårderud, filosof Einar Øverenget og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt.

Andakt og overføring av gudstjenester

Radiogudstjenesten går i samsending på NRK P1 og NRK P1+ hver søndag og noen helligdager for øvrig – totalt om lag 60 i året. Hver søndag hører noen hundre tusen på radiogudstjenesten. Radioen blir på den måten opplagt det største kirkesognet i landet. I tillegg sender NRK TV gudstjenester i tilknytning til de store høytidene. Andaktene har gjennom 2018 blitt ytterligere prioritert og løftet fram. Flere nye andaktsholdere har fått plass, med større bredde i bakgrunn og interesse. Redaktøren i Suldalsposten, Esther Mo og dramatikeren Arne Berggren er eksempler på andaktsholdere som treffer en lytter som i utgangspunktet ikke er opptatt av andakt. NRKs mål er at mange i målgruppa skal finne håp, trøst og livsglede i innholdet. I en spesialsending av «Verdibørsen» inviterte vi forstanderen for det islamske forbundet, Basim Ghozlan til å holde en «andakt» som ble sendt i forbindelse med Kirkemøtet i Trondheim, med debatt etterpå.

Adventsserie og gudstjenester

Å gi folk et pusterom i en travel og mørk årstid var målet da de tre distriktskontorene gikk sammen om å produsere program for NRK1 fire søndager i advent. To program fra Ålesund og to fra Maihaugen på Lillehammer. Slik ga vi den gode, varme julefølelsen til hele landet. Vi sender også både påske - og julegudstjenester i tillegg til påskenattsmesse fra Roma.

okumentaren om Kholoud Al-Faqih, den aller første kvinnelige dommeren i en sharia

I mars sendte NRK den mye omtalte dokumentaren om Kholoud Al-Faqih, den aller første kvinnelige dommeren i en sharia-domstol i Midtøsten.

Foto: Three Judges LLC.

Innkjøpte dokumentarer

NRK kjøper også inn serier og dokumentarer som handler om tro og livssyn. I mars publiserte vi den amerikanske dokumentaren om den palestinske feministen Kholoud Al-Faqih, «Sharia-dommer og feminist.» Hun er den aller første kvinnen som har blitt dommer i en sharia-domstol i Midtøsten. Dokumentarserien «Geniene som revolusjonerte astronomien» portretterer Einstein, Hawking og Jocelyn Bell Burnell. Disse er blant de store tenkerne som i løpet av de siste hundre årene har gitt oss stadig nye svar på grunnleggende spørsmål om livet og universet. Arbeidet de har lagt ned har forandret måten vi ser på verden og formet forestillingene våre om det store smellet, svarte hull og liv på andre planeter. Den britisk-amerikanske fjernsynsjournalisten Louis Theroux mener at selv den merkeligste adferden har menneskelige årsaker. I «Louis Theroux og scientologene» er målet lære mer om scientologene i LA.

STATISTIKK

Halvparten av musikken på NRK P1 og NRK P2 er norsk

NRK P1 og NRK P2 spiller mer norsk musikk i 2018 sammenlignet med 2017. Økningen i andelen på NRK P2 skyldes en kombinasjon av styrket norsk musikkprofil i faste sendinger, som for eksempel «Spillerom», «Folkemusikktimen» og «Jazzklubben» samt enkelte programomlegginger i sendeskjemaet på kveldstid.

Andel norsk musikk 2018

Andelen norsk musikk av totalt avspilt musikk

Andelen av norsk musikk med norsk språk

Andel av norsk musikk med norsk komponist/ tekstforfatter

2017

2018

2017

2018

2017

2018

NRK P1

46

49

63

64

95

94

NRK P2

35

50

25

21

62

60

NRK P3

48

44

33

34

96

95

Andel norsk musikk av totalt avspilt musikk, i prosent. Norsk musikk vil si musikk av norsk artist/utøver, komponist, tekstforfatter eller med norsk språk.

Oppgitt i prosent

Kilde: NRK Statistikk.

Livssynsprogrammer på NRK P1 og NRK P2

10.3 Livssyn timer sendt radio_1

Antall timer sendt i 2017-2018 inkl. repriser. Repriser sendes både på NRK P1 og NRK P2. «Verdibørsen» gikk høsten 2017 fra å sende ukentlig til daglig, noe som er grunnen til den store økningen fra 2017-2018. Kilde: Kantar Media, PPM

Livssynsprogram og gudstjenester på NRKs TV-kanaler

Totalt sendte NRK 78 timer med livssynsprogrammer og gudstjenester i 2018.

Livssyn timer sendt TV 2018

Total

NRK1

NRK2

NRK3

Total

78,2

29,1

45,4

3,7

«1000 års tro»

2,9

2,9

«Advent - hva er jul for deg?»

1,9

1,9

«Allehelgensgudstjeneste fra Malangen kirke»

1,0

1,0

«Louis Theroux og scientologane»

11,1

7,9

3,2

«Hjem til påske»

1,4

0,5

0,9

«I heisen med»

17,1

10,8

6,4

«Jesus lever på Karmøy»

2,0

0,5

1,0

0,5

Julegudstjenester 2018

4,7

2,9

1,8

«Krossfestinga som endra verda»

5,3

2,7

2,7

«Middelhavet - et hav av religioner»

9,9

2,0

7,9

«Nytt liv i Ramadan»

0,5

0,5

«Når naboens datter blir muslim»

3,6

3,6

Pinsegudstjeneste i Holmlia kirke

1,1

1,1

«På sporet av Jesus fra Nasaret»

3,4

3,4

Påskegudstjenester 2018

2,4

2,4

Påskenattsmesse fra Roma

2,0

2,0

«Sharia-dommar og feminist»

7,8

7,8

Timer sendt av programmer innenfor religion/livssynssjangeren på NRK i 2018.

Fra 2018 er måten innhold blir kategorisert på, endret i TVOV-undersøkelsen. Fram til og med 2017 stod Kantar Media for kategoriseringen av innholdet, fra 2018 er kategoriene påført av NRK ved hjelp av et system som tar utgangspunkt i EBUs kategorier.

Kilde: Kantar Media, TVOV-undersøkelsen.