NRKs utenriksredaksjon

NRKs utenriksredaksjon består av 20 journalister i Norge og 10 korrespondenter ute.

Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Forstå verden

NRKs journalister har i løpet av 2016 besøkt over halvparten av verdens land og delt sine opplevelser med folk på alle medieplattformer.

UTENRIKS: NRKs oppdrag som allmennkringkaster gjør at vi har et ekstra ansvar for å gi folk et rikt og mangfoldig bilde av det som skjer ute i verden.

Et år med store hendelser

Terroraksjoner preget nyhets­året 2016. Angrepet i Brussel i mars, i Nice på den franske nasjonal­dagen i juli, på julemarkedet i Berlin og flere angrep mot turistmål i Tyrkia, gjorde at terroren i fjor rykket nærmere norsk virkelighet.

Kristin Solberg og George Kurian i Irak

I FRONTLINJEN: Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg og NRKs fotograf George Kurian beveget seg dypt inne i Irak i oktober da hun rapporterte fra krigen på alle plattformer.

Foto: NRK

NRKs journalister var til stede og ga direkterapporter og øyenvitne­skildringer fra åstedene.

Krigen i Syria preget også i 2016 nyhetsbildet sterkt. Menneskelig lidelse, flyktning­krise, sult, inter­nasjonale forhandlinger og uenighet om president Assads regime er bredt dekket.

NRKs korrespondenter

Espen Aas i London med kamera og trillekoffert

BÆRBART: London-korrespondent Espen Aas har alt han trenger for å gå på lufta i en trillekoffert.

Foto: NRK

NRKs utenriks­redaksjon består av 20 journalister hjemme og 10 korrespondenter med kontor i Nairobi, Beijing, Istanbul, Kairo/Beirut, Moskva, Berlin, Brussel, London og Washington D.C.

Korrespondentene dekker alle typer saker fra politikk og økonomi, til sport, film, musikk og krim. Korrespondentene jobber ofte ute i felt under enkle forhold.

For Espen Aas i Storbritannia fungerer trillekofferten som kontor. Der har han kamera, stativ, mikrofoner, lys og en spesialkobling for Iphone for å rapportere med god lyd i radio.

Storbritannias folke­avstemning om EU fikk mye sendetid i 2016. Espen Aas reiste rundt i Storbritannia i månedene før avstemningen og ga NRKs publikum reportasjer om den folkelige misnøyen med EU og de etablerte elitene.

Tove Bjørgaas på jobb i Det hvite hus 2016

I MAKTENS SENTRUM: Tove Bjørgaas på jobb i Det hvite hus.

Foto: NRK

Opprøret mot eliten var også tema i det som ble den største utenriks­saken i 2016. President­valget i USA ble dekket fortløpende gjennom primær­valg og nominasjons­møter fram til selve valgdagen i november. NRKs journalister besøkte mange av de 50 delstatene, og laget saker med amerikanske velgere og deres syn på president­kandidatene.

NRK intervjuer general Michael Flynn

NRK-reporter Anders Tvegård (med utstyrssekk på ryggen) intervjuer Michael Flynn, som senere måtte gå av som Donald Trumps sikkerhetsrådgiver. Bildet er tatt før den siste presidentduellen i Las Vegas. NRKs fotograf er Will Montague.

Foto: Johannes W. Berg

Både ved folke­avstemningen i Storbritannia og under president­valget i USA, satte NRK opp egne, utendørs studioer tett på begiven­hetene for å gi publikum en tett og nær dekning gjennom mange timer med direkte­sending.

Urix forklarer: Derfor stemmer han på Trump

NRK fulgte velgere fra begge leire i valgkampen.

Foto: NRK

I forbindelse med USA-valget laget Thomas Seltzer en personlig vinklet reportasjefilm. I «Trygdekontoret – i Hillary og Donalds bakgård» reiste Seltzer til sitt barndoms USA.

«Det er hardt og kjipt der borte. Desperasjonen er stor. Flere kommer til å stemme Trump enn menings­målingene til nå har vist», spådde Thomas Seltzer.

Espen Aas forklarer brexit

Espen Aas forklarer hva brexit vil bety i en video med frisk grafikk.

Foto: NRK
23. juni skal britene stemme om de vil være medlemmer av EU eller om de vil forlate unionen. NRK har laget en liten Brexit-guide.

URIX FORKLARER: Før EU-avstemningen i Storbritannia prøvde Espen Aas å oppsummere britenes forhold til Europa gjennom de siste 50 år.

Urix forklarer

NRKs utenriksredaksjon har i 2016 brukt mye tid på å forklare hva som ligger bak nyhets­hendelsene. I serien «Urix forklarer» og «Urix forteller» får seerne korte videoer med enkle analyser, kart, grafikk, bilder og tekst som gir innsikt og forståelse for hvorfor ting skjer.

Hvis du står fast i to blodige kriger, hvis økonomien går dårlig og hvis USA, NATO og EU er dine fiender - hva gjør du da? Urix forsøker å se verden med russiske øyne.

URIX FORKLARER: Verden sett fra Putins ståsted.

Videoene er en blanding av fortellergrep fra TV, nett og sosiale medier, og publiseres på alle plattformer. Urix har laget nærmere 50 slike saker, og med det fornyet noe av forteller­formen på TV.

«Urix forklarer » ble mye brukt i forbindelse med president­valget i USA. Mange nordmenn mente det var utenkelig at Donald Trump kunne vinne, men en av forklarings­tekstene tok nettopp opp Trumps mulighet for valgseier.

stille majoritet av hvite

URIX FORKLARER: Like før valget ble Trump gitt en sjanse for flertall " dersom meningsmålingene ikke har fanget opp en stille majoritet av hvite fra arbeiderklassen". Det var trolig nettopp dette som skjedde.

Reportasjer verden over

I utenriks­magasinet «Urix» som sendes fire dager i uka på NRK2, blir aktuelle temaer utdypet i reportasjer og med studio­gjester. Den utvidede satsingen på programmet resulterte i 128 utgaver med dybde og analyse, ledet av erfarne utenriks­journalister.

I tillegg lager også utenriks­redaksjonen radio­programmet «Urix på lørdag» samt mange nyhets- og kommentar­artikler på NRK.no hver eneste uke. I sum gir dette NRKs publikum god mulighet til å orientere seg og forstå verden utenfor.

Kartet viser NRKs korrespondentnett. Høsten 2016 ble Kairo-kontoret flyttet til Beirut.

Kartet viser NRKs korrespondentnett. Høsten 2016 ble Kairo-kontoret flyttet til Beirut.

Foto: NRK

Over 600 000 fulgte valgnatten i USA på NRK.no

NRK.no-forsiden på valgnatta 8.-9. nov. 2016

NRK.no-forsiden valgnatta 8.–9. nov. 2016.

Foto: NRK

Fra midnatt og fram til kl. 11 var til sammen over 600 000 unike brukere innom og fulgte med på presidentvalget i USA gjennom NRK.no.

Unike brukere NRK.no valgnatt i USA 2016

Unike brukere i timen på NRK.no under valgnatten i USA 8.–9. november. Kilde: Kantar TNS Scores

Mange fulgte presidentvalget i USA på NRK1

Sammenlignet med snittet for 2016 var flere innom NRK1 i løpet av natten for å følge med på presidentvalget.

TV-seing NRK valgnatt i USA 2016

Dekning i tusen på NRK1 gjennom valgnatten i USA, natt til 9. november. Kilde: Kantar TNS TV-undersøkelsen