NRKs utenriksredaksjon består av 20 journalister i Norge og 10 korrespondenter ute.
Foto: Anne Liv Ekroll, NRKForstå verden
NRKs journalister har i løpet av 2016 besøkt over halvparten av verdens land og delt sine opplevelser med folk på alle medieplattformer.
UTENRIKS: NRKs oppdrag som allmennkringkaster gjør at vi har et ekstra ansvar for å gi folk et rikt og mangfoldig bilde av det som skjer ute i verden.
Et år med store hendelser
Terroraksjoner preget nyhetsåret 2016. Angrepet i Brussel i mars, i Nice på den franske nasjonaldagen i juli, på julemarkedet i Berlin og flere angrep mot turistmål i Tyrkia, gjorde at terroren i fjor rykket nærmere norsk virkelighet.
I FRONTLINJEN: Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg og NRKs fotograf George Kurian beveget seg dypt inne i Irak i oktober da hun rapporterte fra krigen på alle plattformer.
Foto: NRKNRKs journalister var til stede og ga direkterapporter og øyenvitneskildringer fra åstedene.
Krigen i Syria preget også i 2016 nyhetsbildet sterkt. Menneskelig lidelse, flyktningkrise, sult, internasjonale forhandlinger og uenighet om president Assads regime er bredt dekket.
NRKs korrespondenter
BÆRBART: London-korrespondent Espen Aas har alt han trenger for å gå på lufta i en trillekoffert.
Foto: NRKNRKs utenriksredaksjon består av 20 journalister hjemme og 10 korrespondenter med kontor i Nairobi, Beijing, Istanbul, Kairo/Beirut, Moskva, Berlin, Brussel, London og Washington D.C.
Korrespondentene dekker alle typer saker fra politikk og økonomi, til sport, film, musikk og krim. Korrespondentene jobber ofte ute i felt under enkle forhold.
For Espen Aas i Storbritannia fungerer trillekofferten som kontor. Der har han kamera, stativ, mikrofoner, lys og en spesialkobling for Iphone for å rapportere med god lyd i radio.
Storbritannias folkeavstemning om EU fikk mye sendetid i 2016. Espen Aas reiste rundt i Storbritannia i månedene før avstemningen og ga NRKs publikum reportasjer om den folkelige misnøyen med EU og de etablerte elitene.
I MAKTENS SENTRUM: Tove Bjørgaas på jobb i Det hvite hus.
Foto: NRKOpprøret mot eliten var også tema i det som ble den største utenrikssaken i 2016. Presidentvalget i USA ble dekket fortløpende gjennom primærvalg og nominasjonsmøter fram til selve valgdagen i november. NRKs journalister besøkte mange av de 50 delstatene, og laget saker med amerikanske velgere og deres syn på presidentkandidatene.
NRK-reporter Anders Tvegård (med utstyrssekk på ryggen) intervjuer Michael Flynn, som senere måtte gå av som Donald Trumps sikkerhetsrådgiver. Bildet er tatt før den siste presidentduellen i Las Vegas. NRKs fotograf er Will Montague.
Foto: Johannes W. BergBåde ved folkeavstemningen i Storbritannia og under presidentvalget i USA, satte NRK opp egne, utendørs studioer tett på begivenhetene for å gi publikum en tett og nær dekning gjennom mange timer med direktesending.
NRK fulgte velgere fra begge leire i valgkampen.
Foto: NRKI forbindelse med USA-valget laget Thomas Seltzer en personlig vinklet reportasjefilm. I «Trygdekontoret – i Hillary og Donalds bakgård» reiste Seltzer til sitt barndoms USA.
«Det er hardt og kjipt der borte. Desperasjonen er stor. Flere kommer til å stemme Trump enn meningsmålingene til nå har vist», spådde Thomas Seltzer.
Espen Aas forklarer hva brexit vil bety i en video med frisk grafikk.
Foto: NRKURIX FORKLARER: Før EU-avstemningen i Storbritannia prøvde Espen Aas å oppsummere britenes forhold til Europa gjennom de siste 50 år.
Urix forklarer
NRKs utenriksredaksjon har i 2016 brukt mye tid på å forklare hva som ligger bak nyhetshendelsene. I serien «Urix forklarer» og «Urix forteller» får seerne korte videoer med enkle analyser, kart, grafikk, bilder og tekst som gir innsikt og forståelse for hvorfor ting skjer.
URIX FORKLARER: Verden sett fra Putins ståsted.
Videoene er en blanding av fortellergrep fra TV, nett og sosiale medier, og publiseres på alle plattformer. Urix har laget nærmere 50 slike saker, og med det fornyet noe av fortellerformen på TV.
«Urix forklarer » ble mye brukt i forbindelse med presidentvalget i USA. Mange nordmenn mente det var utenkelig at Donald Trump kunne vinne, men en av forklaringstekstene tok nettopp opp Trumps mulighet for valgseier.
URIX FORKLARER: Like før valget ble Trump gitt en sjanse for flertall " dersom meningsmålingene ikke har fanget opp en stille majoritet av hvite fra arbeiderklassen". Det var trolig nettopp dette som skjedde.
Reportasjer verden over
I utenriksmagasinet «Urix» som sendes fire dager i uka på NRK2, blir aktuelle temaer utdypet i reportasjer og med studiogjester. Den utvidede satsingen på programmet resulterte i 128 utgaver med dybde og analyse, ledet av erfarne utenriksjournalister.
I tillegg lager også utenriksredaksjonen radioprogrammet «Urix på lørdag» samt mange nyhets- og kommentarartikler på NRK.no hver eneste uke. I sum gir dette NRKs publikum god mulighet til å orientere seg og forstå verden utenfor.
Kartet viser NRKs korrespondentnett. Høsten 2016 ble Kairo-kontoret flyttet til Beirut.
Foto: NRKOver 600 000 fulgte valgnatten i USA på NRK.no
NRK.no-forsiden valgnatta 8.–9. nov. 2016.
Foto: NRKFra midnatt og fram til kl. 11 var til sammen over 600 000 unike brukere innom og fulgte med på presidentvalget i USA gjennom NRK.no.
Unike brukere i timen på NRK.no under valgnatten i USA 8.–9. november. Kilde: Kantar TNS Scores
Mange fulgte presidentvalget i USA på NRK1
Sammenlignet med snittet for 2016 var flere innom NRK1 i løpet av natten for å følge med på presidentvalget.
Dekning i tusen på NRK1 gjennom valgnatten i USA, natt til 9. november. Kilde: Kantar TNS TV-undersøkelsen