Mobilen er mange brukeres førstevalg, og det preger også prioriteringene i NRK. Bildet er fra «Spellemannprisen» 2016 da duoen Marcus og Martinus opptrådte.
Foto: Kim Erlandsen, NRKMediebildet
NRK har en sterk posisjon i samfunnet. 86 prosent av befolkningen bruker NRK hver dag.
STATUS: 71 prosent mener de får valuta for lisensen. I aldersgruppen 30–44 år mener 73 prosent nå at de får valuta for lisensen. Andelen som sier det har aldri vært høyere.
Omdømmetoppen
NRK ligger på omdømmetoppen blant norske virksomheter. Ifølge Ipsos Norges årlige omdømmeundersøkelse har 83 prosent av befolkningen et «meget godt» eller «ganske godt» inntrykk av NRK. Svarene er gjennomgående positive i alle lag av samfunnet.
Årets profilundersøkelse viser også en positiv trend når det gjelder andelen som sier de får valuta for lisensen, og flere svarer i «meget stor grad».
Tilliten til NRKs innhold på alle plattformer er høy. På nettet har 28 prosent størst tillit til NRK.no, noe som er den høyeste andelen av samtlige nettsteder.
NRK Nyheter lager stadig flere videoklipp med tekst til deling på sosiale medier. Klippet fra Syria der 5 år gamle Omran ble gravd ut av ruinene i Aleppo i august 2016 er sett av over 100 000. Foto: AMC/NRK
Et godt omdømme er en viktig forutsetning for NRKs legitimitet og evne til å løse samfunnsoppdraget. Like viktig er det at folk bruker innholdet NRK publiserer – først da har det en verdi.
Stabil markedsandel
Bruken av NRKs innhold totalt holder seg stabilt i en tilspisset konkurransesituasjon. NRK har en markedsandel på 39 prosent i TV-markedet og 68 prosent i det norske radiomarkedet.
Programleder Lise Andreassen Hagir selvkjører morgensendingen fra studio i NRK Rogaland. Distriktssendingene er fortsatt grunnfjellet i NRKs radiotilbud.
Foto: Mathias Oppedal, NRKRadiolyttingen i befolkningen har falt med 5 minutter daglig fra 2015, men ingen av NRKs radiokanaler har tapt lytterandel. NRK P3 har et solid grep om aldersgruppen 18–29 år, mens NRK mP3 har løftet lyttingen på radio generelt blant tenåringer.
Gjennom hele 2016 har det vært en vekst i den digitale radiolyttingen, og i 4. kvartal 2016 lyttet 70 prosent av radiolytterne digitalt.
Nye seervaner
Norge er et av de mest avanserte landene i verden når det gjelder å ta i bruk ny teknologi. Ikke minst gjelder dette strømming av TV-innhold. 41 prosent av alle husstander i Norge abonnerer på minst én strømmetjeneste.
Endringene i seervaner skjer nå raskere enn tidligere. Andelen tid brukt på lineær TV-seing synker i alle aldersgrupper, med unntak av de eldste (65 år +). Det er også større svingninger gjennom uken i antall seere på TV-kanalene enn noen gang før.
NRK anslår at konverteringen fra lineær TV-seing til strømming ligger på rundt 35 prosent for alle aldersgrupper. NRK TV henter med andre ord inn en tredjedel av seerminuttene som NRK taper på lineære TV-kanaler. Dette er en høy konverteringsgrad sett i lys av at strømmemarkedet er globalt og brukssituasjonen annerledes enn for lineær TV.
Året som forandret alt
I det norske strømmemarkedet dominerer Netflix og NRK TV. Det har vært en kontinuerlig økning i bruken av NRKs videoinnhold via strømming gjennom hele året. I uke 49 hadde NRK TV for første gang over én million unike brukere.
«Skam» forandret alt, og gjør det lettere å være ung, skrev medieviter Aadne Feiring i kronikk på NRK Ytring.
Foto: NRKEn viktig faktor er suksessen til dramaserien «Skam», som var den enkelttittelen med størst andel av den totale tiden brukt i NRK TV i 2016.
Men den store bredden i innholdet har også stor betydning for den store bruken av NRK TV. Blant barn i alderen 2 til 11 år er strømming av NRKs barneinnhold større enn lineær TV-bruk. Denne endringen ble ekstra tydelig i forbindelse med NRKs tradisjonelle julekalender.
«Snøfall» satte seerrekord sammenlignet med tidligere julekalendere fra NRK, med over én million seere. Bare halvparten av dem så på tradisjonell, lineær TV.
I en fragmentert medievirkelighet er det også slik at store begivenheter fortsatt samler minst like mange, eller flere, seere enn før. Det gjelder EM i fotball, vintersport, «Melodi
Grand Prix»/«Eurovision Song Contest», Gullrekka på NRK1, sjakk-VM og det amerikanske presidentvalget.
«Melodi Grand Prix» og «Eurovision Song Contest» har alltid høye seertall. Her er programlederne for den norske finalen i 2016, Kåre Magnus Berg og Silya Nymoen.
Foto: NRKBruken av «Skam»-universet på nett og mobil eksploderte i 2016, ikke bare i Norge. Serien har flere seere på nett enn på TV, men i 2016 fikk serien, som opprinnelig ble laget for jenter i 16-årsalderen, fotfeste i alle aldersgrupper.
Foto: NRKLandskapet blir bare mer komplekst med tanke på hva som er stort og samlende, og hva som er samlende i sanntid eller samlende over tid. Fortsatt vokser for eksempel antall unike brukere for alle tre sesonger av «Skam».
Nett og mobil
NRK.no er det norske nettstedet som har vokst mest på nett i 2016, med en økning i daglig dekning på 10 prosent. Over halvparten av befolkningen sier at de har brukt NRKs tilbud på nett daglig.
67 prosent i befolkningen bruker nettinnhold via mobilen hver dag. Muligheten for å være konstant pålogget hvor som helst og når som helst via smarttelefonen, gir store muligheter for å nå folk med innhold i nye situasjoner.
Konkurransen om folks bruk av tid på den lille skjermen er tøffere enn på noen annen skjerm. På mobilen møter de tradisjonelle mediehusene konkurranse fra et uendelig antall norske og internasjonale aktører, sosiale medier, nettbank, spill, tjenester for kjøp og salg osv.
35 prosent av befolkningen sier de bruker NRKs tilbud inkludert yr.no på mobilen daglig. Uten yr.no er tallet 15 prosent. Avstanden til VG på mobil øker, selv om bruken av NRK på mobil har økt relativt sett mest gjennom 2016.
De største sosiale mediene i Norge (Facebook, Snapchat og Instagram) fortsetter å vokse i bruk, og de er ikke lenger forbeholdt de yngste. NRK har over 1,1 millioner unike følgere på Facebook, en tjeneste som nå brukes av tre av fire i internettbefolkningen.
Tilstedeværelse i sosiale medier gir NRK muligheten til å være i dialog med publikum, engasjere dem i digitale fellesskap og vise vei tilbake til NRKs egne tjenester og innhold.
STATISTIKK
9 av 10 bruker NRK hver dag
86 prosent av befolkningen over 12 år benytter seg av NRKs tilbud daglig. Bruken av TV og radio synker noe, samtidig som bruken av nett og mobil øker.
Daglig dekning i prosent. Kilde: Kantar TNS Forbruker & Media
39 prosent markedsandel for NRKs TV-kanaler
Det meste av TV-seingen i Norge skjer på kanalene eid av de fire store TV-selskapene NRK, TV 2, SBS Discovery og MTG. NRK synker noe fra fjoråret, men beholder fremdeles sin posisjon som det norske mediehuset med høyest markedsandel.
Markedsandeler fordelt på mediehus. Kilde: Kantar TNS TV-undersøkelsen
NRK1 er Norges største TV-kanal
NRK1 er den største TV-kanalen i Norge med en markedsandel på 31 prosent blant befolkningen 12 år eller eldre. Deretter følger TV 2 og TVNorge med markedsandeler på henholdsvis 18 og 7 prosent.
Markedsandeler i prosent per kanal i befolkningen 12+. Kilde: Kantar TNS TV-undersøkelsen
Programprofil NRK1
NRK1 har med sin bredde, noe for alle. 7831 sendetimer i 2016 fordelt på sjanger, i prosent.
Kilde: Kantar TNS TV-undersøkelsen
Programprofil NRK2
NRK2 er kanalen for nyheter, aktualitet, kultur og kunnskap. 7388 sendetimer i 2016 fordelt på sjanger, i prosent.
Kilde: Kantar TNS TV-undersøkelsen
Programprofil NRK3
NRK3 deler kanalplassering med NRK Super og gir underholdning og opplevelser til unge voksne. 3135 sendetimer på NRK3 i 2016 fordelt på sjanger, i prosent.
Kilde: Kantar TNS TV-undersøkelsen
Programprofil NRK Super
NRK Super har som mål å være det sterkeste fellesskapet for alle barn i Norge. 4758 sendetimer i 2016 fordelt på sjanger, i prosent.
Kilde: NRK Statistikk
Markedsandeler for norske radiokanaler
NRK P1 er den største radiokanalen i Norge med 45 prosent markedsandel. Markedsandeler i prosent fordelt på kanaler.
Kilde: Kantar TNS PPM
2,1 millioner lytter daglig til NRK
Totalt 2,1 millioner, eller 48 prosent av befolkningen 12 år eller eldre, hører på NRK på radio daglig. NRK P1 er den største kanalen med omtrent en og en halv million daglige lyttere. Deretter følger P3 som har en halv million lyttere hver dag.
Programprofil NRK P1
Programprofil NRK P2
Programprofil NRK P3
NRK Radio når du vil
I NRK Radio på nett kan du høre direkte. I tillegg har du mulighet til å «spole over» det du syns er kjedelig, eller «spole tilbake» om du vil høre noe på nytt. Radioguiden lar deg lytte til favorittprogrammene dine seks måneder tilbake i tid.
Grafen viser ukentlige unike brukere av NRKs nettradio. Kilde: Kantar TNS Scores
32 prosent bruker NRK på nett daglig
Bruken av NRK på nett øker, og NRK er blant landets største innholdsnettsteder med 32 prosent daglig dekning i befolkningen over 12 år.
Daglig dekning i prosent for de største norske innholdsnettstedene. Apper ikke inkludert. Kilde: Norsk Internett panel (NIP)
Publiserte artikler på NRK.no i 2016
Antall artikler publisert fordelt på seksjoner, i prosent. Distriktsdivisjonen, med sine 15 distrikter og 53 kontorer spredt rundt i hele Norge, produserer artikler med stor tematisk spennvidde.
Kilde: NRK Statistikk
NRKs nettsider har 5,3 millioner besøkende i uka
67 prosent bruker mobile tjenester daglig
Stadig flere bruker mobile tjenester, og NRK er størst på mobil med 35 prosent daglig dekning.
NRK Mobil har 3,6 millioner besøkende i uka
NRKs mobilsider har hatt en økning på 22 prosent i antall ukentlige besøkende fra 2015 til 2016.
Over 1 million følger NRK på Facebook
Yr er den mest brukte NRK-appen
Yr er den mest brukte NRK-appen med over én million daglige besøkende. Deretter følger NRK TV og NRK Super.
Bruken av digitalradio øker stadig
Digital radiolytting vil si lytting via PC/Mac, mobil med radioapp, nettbrett, internettradioapparat, DAB-radio (inkl. adapter), DAB-radio i bil (inkl. adapter), DAB lommeradio og digital TV-mottaker.
Andel av befolkningen 15+ som lytter daglig på radio digitalt, i prosent. Kilde: Kantar TNS digitalradioundersøkelsen
Tekst-TV har flere daglige brukere enn Twitter
Daglig dekning i prosent, 12+ for Tekst-TV og 15+ for Twitter. Kilde: Interbuss Q1-3 2016 og Gallup Media 2016
71 prosent mener de får valuta for lisensen
71 prosent mener de får valuta for lisenspengene.Dette er ett prosentpoeng høyere enn 2015.
Andel av befolkningen 15 år eller eldre, i prosent. Spørsmålet som er stilt er følgende: «Tenk på hele tilbudet til NRK under ett, dvs alt som sendes på NRK radio og fjernsyn, NRK Tekst-TV samt alt som ligger på internettsidene til NRK. I hvilken grad mener du NRK gir deg valuta f
30–44-åringer er mer fornøyd
Andelen av befolkningen mellom 30 og 44 år som mener de får god valuta for lisensen, øker. Andelen er opp med sju prosentpoeng fra 2015 til 2016. I befolkningen generelt er det også en økning på ett prosentpoeng.
Grafen viser prosentandelen av aldersgruppene som mener at de i meget eller ganske stor grad får valuta for lisensen. Kilde: NRKs profilundersøkelse 2017