Alan Walker - P3 Gull 2016

«P3Gull» med Alan Walker.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Tennplugg for ny, norsk musikk

NRK P3 og NRK mP3 jobber for å løfte ny, norsk musikk opp og frem for en ung målgruppe.

NORSK MUSIKK: 2016 representerte et av de beste år for norsk musikk –noensinne. NRK P3 og NRK mP3 presenterer ny, norsk musikk for unge i Norge, hver dag hele året.

Flere unge norske artister har opplevd stor suksess både i inn- og utland det siste året. Felles for dem er at de tidlig i karrieren ble plukket opp av NRK P3 og NRK, og at de har fått masse spilletid på radio, TV og nett.

Astrid S på P3 Gull 2016

UTVALGT: Astrid S er en av mange norske artister som ble plukket opp tidlig og fikk mye oppbacking av NRK.

Foto: Kim Erlandsen, NRK
P3 Gull 2016 Ronny Brede Aase og Live Nelvik

NRK har arrangert «P3Gull» siden 2013. Årets programledere var Live Nelvik og Ronny Brede Aase.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Dagny og Gundelach er to artister som ble trukket fremi 2016. Begge gikk fra å være totalt ukjente, til å få heftig eksponering på NRK P3, og senere endte opp med hver sin Spellemann-nominasjon.

Skinner sterkt

Likevel er det historien om Cezinando som skinner sterkest. Cezinando er en ung gutt fra Oslo som i tekstene sine bruker det norske språket med kløkt og vidd. Han ble plukket opp gjennom «Urørt», og ble spilt mye på NRK P3 i hele 2016. Deretter ble han én av finalistene i Urørtfinalen – og stakk til slutt av med seieren der han ble kronet som «Årets Urørt».

Cezinando har spilt på en rekke festivaler og scener under NRK P3-banneret, for så å ende opp som én av seks artister som ikke bare spilte på «P3Gull», men som også stakk av med prisen «Årets nykommer» i november. Rett over nyttår ble han nominert til hele tre Spellemann-priser, i kategoriene «Urban», «Tekstforfatter» og «Årets nykommer». Han fikk også årets Gramostipend.

Cezinando

URØRT: Cezinando vant Urørt-finalen og ble «Årets nykommer» under «P3Gull», men hadde før det spilt mange ganger i NRK P3.

Foto: Tom Øverlie, NRK

Kristoffer Cezinando oppsummerer selv NRKs rolle slik:

«NRKs rolle i min karriere og dens utvikling har i høyeste grad vært vesentlig. Fra jeg for første gang ble listet på P3 med «Sykt Jævla Kult», til jeg fikk utdelt «P3Gull»-prisen i vinter, har jeg vært med på utallige produksjoner og arrangementer i regi av NRK, som har hjulpet meg å nå publikummet jeg ønsker, og gitt meg dyrebare erfaringer jeg ikke ville vært uten.

Jeg vil trekke frem P3aksjonen spesielt som en stor opplevelse som ga en lærerik følelse av ansvar og dedikasjon. Sist vil jeg trekke frem arbeidet P3 gjør for det norske populærmusikklandskapet generelt, og broene som bygges mellom artister og produsenter som resultat av P3 som en plattform».

Fra et telt på Trondheim torg ble P3aksjonen kringkastet på radio, TV og nett.

P3-AKSJONEN LIVE: Fra et telt på Trondheim torg ble P3aksjonen kringkastet på radio, TV og nett

Foto: Tom Øverlie, NR

Tenner gnisten

Norsk musikk lever godt mellom tidlig radiospilling og strømming. Synergieffektene mellom strømmetjenester på den ene siden, og NRK på den andre, er mange og viktige. Til tross for at strømmetjenestene inneholder enorme mengder musikk, er det bare én prosent av den tilgjengelige musikken som faktisk blir lyttet på.

Ary opptrer på P3aksjonen 2016

Ary opptrer på P3aksjonen 2016.

Foto: Rashid Akrim, NRK

Her kommer radiomediet inn som en viktig bidragsyter. Ny musikk blir spilt på radio tidlig, og fanges fortløpende opp av dem som lytter. Dernest får artistene et liv hos strømmetjenestene, og gis mulighet for eksponering også utenfor landets grenser.

NRK har slik sett en viktig funksjon som fødselshjelper eller tennplugg for ny, norsk musikk. Ved at radiokanalene begynner å spille en låt, tennes gnisten som lyser opp artisten for massene. Med andre ord: Radio og strømmetjenester komplimenterer hverandre, og lever godt side om side.

Brødrene Cato og Kent Sundberg fra Drammens-bandet Donkeyboy gjestet Nitimen i NRK P1.

Jonas Alaska klar for Nitimen. Foran programleder Kristine Riis.

Mer norsk

NRK P1 har spisset musikkprofilen og løftet fram norsk musikk i 2016. 46 prosent av alle musikken på kanalen i året som gikk, var norsk.

NRK P1 har tatt opp og sendt konserter med en rekke norske artister, blant andre Highasakite, Eric Zahl (Vinner European Blues Challenge), Sivert Høyem, MK’s Marvellous Medicine (Spellemannvinner Blues 2016), Astrid S, Lars Vaular, Marit Larsen, Kari Bremnes, DumDum Boys og julekonsert med PUST.

I tillegg er norske artister hyppige gjester på direkten i distriktskontorenes morgen- og ettermiddagssendinger og møter et nytt publikum der.

Eva and the Heartmaker på Åmot gard speler Selmas sang frå julekalendaren Snøfall

SELMAS SANG: Eva Weel Skram fikk en megahit mot slutten av året med «Selmas sang» fra NRKs julekalender Snøfall. Her spiller hun live på en TV-sendt konsert fra Åmot operagard.

STATISTIKK:

NRK spiller over 40 prosent norsk musikk på NRK P1 og NRK P3

NRKs tre største radiokanaler har en høyere andel norsk musikk i 2016 sammenlignet med 2015. Norsk musikk vil si musikk av norsk artist/utøver, komponist, tekstforfatter eller med norsk språk. Andel norsk språk på P2 er lav sammenlignet de andre kanalene fordi kanalen spiller mye instrumentalmusikk.

Andel norsk musikk av totalt avspilt musikk, i prosent, 2016

År

NRK P1

NRK P2

NRK P3

Andelen norsk musikk av totalt avspilt musikk

2015

45

36

39

Andelen norsk musikk av totalt avspilt musikk

2016

46

36

41

Andelen av norsk musikk med norsk språk

2015

66

19

29

Andelen av norsk musikk med norsk språk

2016

66

19

31

Andelen av norsk musikk med norsk komponist, tekstforfatter

2015

93

56

94

Andelen av norsk musikk med norsk komponist, tekstforfatter

2016

97

58

96

Kilde: NRK Statistikk