Nytt på nytt opptak 16 vår 2015

Nytt på nytt opptak 16 vår 2015

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Glede og gjenkjennelse

UNDERHOLDNING: NRK ønsker å gi deg varm, bred humor og underholdning fra norsk virkelighet. Humor er et ansvar NRK alltid har tatt på seg, fra 60-tallet med Wesenlund og Heide-Steen, 70-tallet med Trond Kirkvaag og oppblomstringen av ny, norsk humor på 80- og 90-tallet.

Humor er viktig for en allmennkringkaster fordi humor skaper identitet – enten samlende ved at vi ler sammen om noe – eller ved at vi definerer tilhørighet ved å le av noe andre ikke ler av. God humor sier noe om hvem vi er og hva slags verdier som binder oss sammen – og kanskje også skiller oss.

Fredagens satiriske flaggskip «Nytt på nytt» byttet ut to «uerstattelige» paneldeltagere i 2015 – og holdt posisjonen med glans som Norges mest sette TV-serie gjennom året med nykommerne Pernille Sørensen og Johan Golden.

Johan Golden og Knut Nærum

«NY I GULLREKKA»: Knut Nærum ble erstattet av Johan Golden etter 16 år og 442 episoder av «Nytt på nytt» på fredagskveldene.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

På høsten sendte vi tredje sesong av den egenproduserte humorserien «Side om side» som virkelig samler hele familien foran TV-apparater og NRK TV på nett. Serien treffer godt i aldersgruppene under 30 år som ellers topper statistikken over ikke-lineær seing av TV.


I den andre enden av skalaen hadde NRK et gjennombrudd med «Satirix» på NRK.no og diverse publiseringsplattformer – med unge, til dels uetablerte komikere som «5080», «Norske Grønnsaker» og «Svart humor».

Flere av videoene ble spredd over hele verden. Og aller ytterst etablerte vi Youtube-kanalen «Humorlab» i samarbeid med Nordic Screens. Her får helt ukjente talenter prøve seg.

Denne bredden, fra å ha Norges største TV-serie gjennom mange år, til å være vert for et publiseringssted for et spirende humormiljø, illustrerer spennet i vårt oppdrag som allmennkringkaster.

Å skape fellesskap

5080 nyhetskanalen

SATIRE: «5080 Nyhetskanalen» har sine egne vrier på aktuelle nyheter.

I 2015 har vi også revitalisert flere av våre store «eventer». Ikke minst det største av dem alle – «MGP». Dette året samlet vi alle ressursene til et storslagent show i Oslo Spektrum.

Nesten én million så Mørland & Deborah Scarlett gå videre

«MGP»: Mørland & Debrah Scarlett med melodien «A Monster Like Me» vant den norske finalen i Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum.

Foto: Thomas Hanses
Lindmo 25.04.2015

«LINDMO»: Robert Stoltenberg var en av gjestene hos Anne Lindmo i 2015.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Positive tilbakemeldinger fra både artister, media, og ikke minst publikum, viste at showet som vi har laget siden 1960, fremdeles er høyt elsket og omdiskutert. Men det kommer ikke av seg selv.

Vi må hvert år fornye og forbedre konkurransen og gjøre den relevant for nye seere. I 2015 virker det som vi traff godt.

Talkshowkongen

Stein Erik Hagen hos Skavlan 02.10.15

KJENDIS-GJESTER: Stein Erik Hagen var blant gjestene i «Skavlan» i 2015.

Foto: Monkberry AS
Forretningsmannen forteller om oppveksten i kveldens Skavlan.

SNAKKET UT: Forretningsmannen Stein Erik Hagen fortalte åpent om det å stå fram som homofil hos Skavlan.

«Skavlan» er Skandinavias største talkshow. Ukentlig møter Fredrik Skavlan aktuelle nordiske gjester og noen av verdens største stjerner, politikere, filosofer og artister.

I 2015 var blant andre Kofi Annan, Erna Solberg, Kygo, Thorvald Stoltenberg, Mark Knopfler, Sofie Gråbøl, Stein Erik Hagen, Ricky Gervais, Thomas Piketty, Marit Bjørgen, Naomi Klein, Jens Stoltenberg, Gunhild Stordalen, Jimmy Åkesson, Goldie Hawn, Bob Geldof, Rod Stewart og Bryan Adams gjester.

«Mesternes mester»

Ivar Dyrhaugs siste sending

«BEAT FOR BEAT»: I september stod Ivar Dyrhaug på «Beat for beat»-scenen for siste gang, etter å ha ledet 300 sendinger. Han ble hyllet av mange av artistene som har deltatt i programmene. Foto: Cathrine Elnan/NRK

Foto: Cathrine Elnan / NRK
Mesternes mester, sesong 6

MESTERNES MESTER»: Deltagerne i den sjette sesongen var fra venstre: Skiskytter Frode Andresen, skihopper Lars Bystøl, langrennsløper Marit Mikkelsplass, svømmer Aleksander Hetland, syklist Monica Valen, langrennsløper Pål Gunnar Mikkelsplass, fotballspiller Mini Jakobsen, fotballspiller Harald Martin Brattbakk, kiter Kari Schibevaag, skiskytter Tora Berger og kickbokser Mette Solli.

Foto: Roy Darvik / NRK

Gjennom seks sesonger på NRK1 har «Mesternes mester» etablert seg som et av Norges mest populære konkurranseformater på TV.

Programmet treffer godt i alle målgrupper. 11 tidligere mestere innen ulike idrettsgrener konkurrerer i 30 knalltøffe øvelser før en av dem kan kalle seg mesternes mester.

Deltakere i 2015 var Frode Andresen, Mette Solli, Lars Bystøl, Kari Schibevaag, Tora Berger, Pål Gunnar Mikkelsplass, Monica Valen, Mini Jakobsen, Harald Martin Brattbakk, Alexander Hetland og Marit Mikkelsplass. Svømmeren Aleksander Hetland ble mesternes mester i 2015.

«Stjernekamp»

Maria Haukaas Mittet

VINNER: Maria Haukaas Mittet vant «Stjernekamp» etter en spennende finale mot Trine Rein.

STJERNEKAMP 26.09.2015

«STJERNEKAMP»: Noen av artistene i den fjerde sesongen av sangkonkurransen.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hvordan går det når musikalartisten skal gjøre hip hop? Når rockeren skal prøve seg i opera? I den direktesendte underholdningsserien «Stjernekamp» møtes etablerte artister for å konkurrere i ulike musikksjangere. Hver uke kjempes det om ære og tittelen «Norges ultimate entertainer».

Side om side

«SIDE OM SIDE»: Jonas (Vidar Magnussen) får sykkelråd av sin bedrevitende nabo Christian (Jon Almaas).

Foto: NRK

Artistene i 2015 var Martin Halla, Maria Haukaas Mittet, Øystein Wiik, Trine Rein, Eirik Søfteland, Tommy Fredvang, Knut Erik Østgård, Heidi Gjermundsen Broch, Celine Helgemo og Maria Karlsen. Maria Haukaas Mittet gikk til slutt av med seieren etter en spennende finale mot Trine Rein.

«Sofa»

I «Sofa» er det folket selv som avgjør hva som er godt eller dårlig innhold på TV. Her følger vi flere ulike familier, kjærestepar og vennegjenger i deres daglige TV-titting hjemme i sofaen.

Vi får være flue på veggen når de diskuterer, kommenterer og reagerer på det de ser på skjermen. Hva blir de opprørte av, hva får dem til å drømme seg bort, brøle av latter eller til å bli rykende uenige? «Sofa» vant Gullruten i kategorien «Beste nye programserie» i 2015.

SOFA

I TV-SOFAEN: Familien Hussain samlet foran skjermen i TV-serien «Sofa».

Foto: Strix Televisjon AS

«Smæsj»

Smæsj, Linda Eide

«SMÆSJ»: Her tester Linda Eide ut om synkronsvømming har noe for seg som folkelig mosjonsform.

Foto: Thomas Hellum / NRK

I 2015 var programleder Linda Eide tilbake på NRK1 med serien «Smæsj». Gjennom åtte programmer forteller hun om opprinnelsen og historien til åtte ulike idretter.

I første episode handlet det om synkronsvømming. Synkronsvømmingens far var ingen ringere enn Benjamin Franklin. Linda Eide ville teste ut om synkronsvømming fortsatt har potensial som folkelig mosjonsform.

«Tore på sporet»

Tore på sporet - Høst 2015 (7:8)

«TORE PÅ SPORET»: Wenche og Evelyn Thoresen fra Nøtterøy er to av mange etterkommere etter norske krigsseilere som mistet livet under andre verdenskrig. Her er de sammen med Tore Strømøy på Bahamas.

Foto: NRK

Gode historier går aldri av moten. I løpet av de siste 20 årene har Tore Strømøy jevnlig vært å se med nye runder av «Tore på sporet».

I 2015 var han tilbake med åtte programmer som ble sendt lørdager på NRK1. Strømøy er en mester i å formidle nære, engasjerende og rørende historier om familie, relasjoner og gjenforening. «Tore på sporet» anno 2015 var intet unntak.

Underholdning på radio

Radioselskapet

«HERREAVDELINGEN»: Finn Bjelke og Yan Friis er noen populære herrer på NRK P1.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

På radio har programmer som «Nitimen»/«Reiseradioen», «Herreavdelingen» og «Popquiz» holdt svært godt stand i en stadig sterkere konkurranse.

Sterke personligheter bak mikrofonene og fornyelse innenfor kjente rammer er noe av forklaringen på programmenes sterke posisjon år etter år.

Radioresepsjonen er den mest populære podkasten til NRK

Tittel

Ukentlige unike brukere

«Radioresepsjonen»

78 277

«Ekko – et aktuelt samfunnsprogram»

15 985

«Lørdagsraadet»

11 368

«Heia Fotball»

7 317

«Dagsnytt atten»

6 764

«Herreavdelingen»

4 804

«P3morgen»

4 716

«Verden på lørdag»

4 271

«Lønsj med Rune Nilson»

3 963

«Politisk kvarter»

2 597

Snitt av ukentlige unike brukere for utvalgte podkaster aug.- des. 2015. Kilde: CPCD

Radioresepsjonen er den mest populære podkasten til NRK

ESC-logo

«EUROVISION SONG CONTEST»: 2015-finalen gikk i Østerrike.

ESC samlet over 1,6 millioner

Kanal

Dato

Tittel

12+

2-11 år

NRK1

23.05.15

«Eurovision Song Contest 2015»: Finale

1687

90

NRK1

14.03.15

«Melodi Grand Prix 2015»: Finale

1257

68

NRK1

10.01.15

«Idrettsgalla 2015»

1015

32

NRK1

21.05.15

«Eurovision Song Contest 2015»: semifinale

976

11

NRK1

17.01.15

«Spellemannprisen 2014»

911

40

NRK1

19.05.15

«Eurovision Song Contest 2015»: semifinale

637

21

NRK1

22.08.15

«Komiprisen 2015»

491

20

NRK1

20.06.15

«VG-lista Topp 20»: Fra Rådhusplassen

480

30

NRK1

07.11.15

«MGPjr – finale 2015»

478

150

Eventer på NRK i 2015. Rating i tusen. Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen.

ESC samlet over 1,6 millioner

NRK1 samler folket i helgen

Ken Willy Wilhelmsen er klar for Norge Rundt

«NORGE RUNDT»: Ken Willy Wilhelmsen var programleder i seks uker 2015.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
NRK1 samler folk i helgen-graf

Markedsandeler i prosent i flaten kl. 19–23. Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen