P3 Morgen
Foto: Jon Ståle Carlsen / NRKMediebildet
STATUS: Vår mediebruk blir stadig mer fragmentert som en følge av et økende medietilbud. Antall kanaler på TV og radio fortsatte å vokse i 2015, samtidig som tilbudet på nettet ble mer omfattende og til stede i vår mediehverdag. Fragmenteringen blir ekstra tydelig fordi tradisjonelle medier står sterkt samtidig som vi tar i bruk nye tilbud.
Vi bruker fortsatt mest tid på TV, og radiolyttingen er bemerkelsesverdig stabil. På nett er vi litt mindre på PC og nettbrett, men vi bruker mobilen stadig hyppigere. Billedbaserte sosiale medier som Snapchat og Instagram har for alvor utfordret Facebook, særlig i de yngre aldersgruppene.
Syv av ti under 30 år bruker Snapchat daglig, noe som er på nivå med bruken av Facebook. Sistnevnte tjeneste brukes imidlertid i alle aldersgrupper, og får en stadig større og viktigere rolle som et sted der informasjon og kunnskap deles, noe som også gir trafikk til de norske nettstedene.
NRK står sterkt
SNAPCHAT: NRK brukte Snapchat for å finne en ny programleder til et nytt dokumentarprogram for unge. Interesserte kandidater fikk beskjed om å sende inn snaps der de viste at de kommer inn i og kommuniserer med miljøer de normalt ikke er en del av.
Foto: Sean DuBois (CC0 1.0)NRK opprettholder en sterk posisjon i den krevende konkurransen om folks tid og oppmerksomhet. Både oppslutningen og legitimiteten er høy i den norske befolkningen. 86 prosent av alle over 12 år bruker et eller flere av NRKs tilbud daglig, det er samme andel som i 2014. NRK har også over lang tid hatt et godt omdømme i befolkningen.
På Ipsos' årlige omdømmemåling sier 80 prosent av befolkningen at de har et meget eller ganske godt helhetsinntrykk av NRK. Dette helhetsinntrykket henger i stor grad sammen med NRKs sterke posisjon når det gjelder å vise samfunnsansvar. NRK har også en stabilt høy oppslutning om lisensen. I NRKs årlige profilundersøkelse svarer 70 prosent at de synes de får valuta for lisensen.
TV-vaner
Folk i Norge ser i gjennomsnitt litt mindre TV i 2015 enn året før. Trenden er den samme for alle under 50 år, men ekstra tydelig blant 20–29-åringene. NRK styrker sin posisjon i TV-markedet. NRKs fire TV-kanaler har en markedsandel på 40 prosent, noe som er en betydelig oppgang fra 2014.
NRK1 er fortsatt landets største TV-kanal med en andel av TV-seingen på 32 prosent.
Markedsandelen for de største norske TV-kanalene svinger fra år til år, og som oftest handler dette om kvaliteten på innholdet.
«ANNO»: Enok, Marie, Carl-Arne, Claus, Anja, Malin og Vibeke bidro sterkt til NRKs gode markedsandeler i 2015.
Foto: Strix / NRKNRKs seersuksesser som «Kampen om tungtvannet», «Anno» og «Ski-VM i Falun» har for eksempel betydning for NRKs markedsandel for hele 2015.
Strømmetjenester
Tradisjonell TV samler mer enn tre ganger så mange hver dag som strømme-TV. Begrepene og formene for TV-seing blir imidlertid stadig vanskeligere å holde fra hverandre.
En viktig forklaring er at flere kobler opp den store TV-skjermen til internett. Rundt halvparten av TV-ene i Norge har nett-tilknytning, og i den voksne befolkningen er det stadig flere som strømmer TV-innhold på den store TV-skjermen i stua. 34 prosent av all seing på NRK TV (nett) skjer på en TV-skjerm.
STRØM: Netflix er den største strømmetjenesten. 32 prosent av norske husstander abonnerer.
Foto: NetflixNetflix er den største strømmetjenesten. 32 prosent av norske husstander abonnerer. De siste års vekst i utbredelsen ser ut til å flate ut, mens både TV 2 Sumo, Viaplay og HBO Nordic vokser jevnt, og har hver rundt ni prosent av husstandene som kunder.
Totalt viser målinger gjennomført av TNS Gallup at 38 prosent av husstandene i Norge abonnerer på minst en strømmetjeneste. I denne konkurransen hevder NRK TV på nett seg godt og er den mest brukte norske leverandøren av strømmet TV-innhold.
Stabil radiolytting
I 2015 lyttet vi i gjennomsnitt halvannen time på radio hver dag (89 minutter), og det er ett minutt mindre enn året før. Av den totale radiolyttingen skjedde to tredjedeler på NRKs radiokanaler. NRK P3 og mP3 står sterkt blant de unge, og sistnevnte kanal har styrket seg blant tenåringene etter at kanalen har fått mer redaksjonelt innhold.
NRK P1 og NRK P2 har mistet lyttere, noe som kan skyldes både suksessen til NRK P1+ og økt konkurranse i radiomarkedet generelt.
I 2017 starter overgangen fra FM til DAB-nettet, og det gir rom for et langt større tilbud av riksdekkende radiokanaler. Per i dag er det over 20 nasjonale kanaler å velge mellom i DAB-nettet. NRK P1+ er den største rene digitalkanalen med 176 000 lyttere hver dag. Over halvparten av norske husstander har nå digitalradio, og 53 prosent bruker den daglig.
Mobilbruken vokser
Siden de første smarttelefonene kom på markedet har mobilen blitt selve navet i mediekonsumet for stadig flere. I 2015 brukte 63 prosent av befolkningen internett på mobilen daglig. Sosiale medier spiller en viktig rolle for folks økende bruk av internett på mobilen.
Facebook er en stor aktør og har i tillegg blitt en viktig inngang til nyheter. Av de norske nyhetstedene på mobil øker NRK mest ifølge Norsk internettpanel (NIP). VG på mobil vokste med 1,3 prosent i daglig dekning, mens NRK vokste med 26,6 prosent.
Selv om NRK hadde størst vekst, er VG fortsatt desidert størst på mobil. 602 000 er daglig innom VG på mobil. For NRK er den daglige dekningen på 438 000.
9 av 10 bruker NRK hver dag
86 prosent av befolkningen bruker NRKs tilbud daglig. NRK har beholdt sin posisjon i de tradisjonelle mediene, og samtidig lyktes med å nå ut til publikum i nye medier. Daglig dekning i prosent for hele NRKs tilbud.
Kilde: TNS Gallup Forbruker & Media
40 prosent markedsandel for NRKs TV-kanaler
Det meste av TV-seingen i Norge skjer på kanalene eid av de fire store TV-selskapene NRK, TV 2, SBS Discovery og MTG. I 2015 økte NRKs andel med 2 prosentpoeng sammenlignet med året før, mens TV 2 og SSB Discovery går noe tilbake. Markedsandeler i prosent per mediehus:
Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen
NRK1 har en markedsandel på 32 prosent og er Norges største TV-kanal
NRK1 er den største TV-kanalen i Norge med en markedsandel på 32 prosent blant befolkningen 12 år eller eldre. Deretter følger TV 2 og TVNorge med markedsandeler på henholdsvis 18 og 7 prosent. Markedsandeler i prosent per kanal i befolkningen 12+.
Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen
Programprofil NRK1
NRK1 har med sin bredde noe for alle. 8184 sendetimer i 2015 fordelt på sjanger, i prosent:
Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen
Programprofil NRK2
NRK2 er kanalen for nyheter, aktualitet, kultur og kunnskap. 7147 sendetimer i 2015 fordelt på sjanger, i prosent:
Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen
Programprofil NRK3
NRK3 deler kanalplassering med NRK Super og gir underholdning og opplevelser til unge voksne. 3347 sendetimer på NRK3 i 2015 fordelt på sjanger, i prosent:
Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen
Programprofilen til NRK Super
NRK Super har som mål å skape en verden hvor barn vokser og er viktige. Totalt 4617 sendetimer i 2015 fordelt på sjanger, i prosent:
Kilde: TNS Gallup TV-undersøkelsen
Markedsandeler for norske radiokanaler
NRK P1 er den største radiokanalen og NRK mP3 økte sin markedsandel i 2015. Markedsandel i prosent:
Kilde: TNS Gallup PPM
69 prosent hører på NRK daglig
Totalt 2,1 millioner, eller 69 prosent av befolkningen 12 år eller eldre, hører på NRK på radio daglig. Flest lyttere har NRK P1. NRK mP3 og NRK P1+ ligger like under P2 i antall lyttere.
Programprofil NRK P1
Fra og med 2014 sender vi ikke lenger barneprogram på NRK P1, men 7/11 2015 sendte NRK P1 direkte fra Oslo Spektrum i forbindelse med «MGPjr» kl. 18.30–20. Dette er inkludert i underholdning.
Programprofil NRK P2
Programprofil NRK P3
NRK Radio når du vil
I NRK Radio på nett kan du høre direkte. I tillegg har du mulighet for å spole over det du syns er kjedelig, eller spole tilbake om du vil høre noe på nytt. Radioguiden lar deg lytte til favorittprogrammene dine fra hele seks måneder tilbake i tid.
Ukentlige unike brukere av NRKs nettradio siden lansering i 2013:
Kilde: TNS Scores
29 prosent bruker NRK på nett daglig
NRK er blant landets største innholdsnettsteder med 29 prosent daglig dekning i befolkningen 12+.
Daglig dekning i prosent for de største norske innholdsnettstedene, alle enheter:
Kilde: Norsk internett panel (NIP)
Publiserte artikler på NRK i 2015
NRK publiserte ca. 69 000 artikler på nett i 2015. Det betyr ca. 190 artikler på en gjennomsnittsdag. Dette inkluderer alle distriktskontorene og alle sjangersider som for eksempel viten og kultur.
Antall artikler publisert fordelt på seksjoner, i prosent:
Kilde: NRK Statistikk
2 av 3 bruker mobile tjenester daglig
Stadig flere bruker mobile tjenester.
NRKs nettsider har 5,6 millioner besøkende i løpet av en uke
NRKs nettsider har omtrent like mange ukentlige unike brukere i 2015 som året før.
Mobilsidene til NRK har 3 millioner besøkende ukentlig
Ukentlige unike brukere på mobilsidene til NRK fortsatte å vokse i 2015.
Twitter og NRK Tekst-TV brukes av omtrent like mange
Daglig dekning i prosent, 12+ for Tekst-TV og 15+ for Twitter:
Kilde: Interbuss Q4 2015 og Gallup media 2015
Mange følger NRK i sosiale medier
NRK skal være der publikum er og er derfor til stede i sosiale medier.
Yr er den mest brukte NRK-appen
Yr er den mest brukte NRK-appen. Deretter følger NRK TV og NRK Super.
Over halvparten av befolkningen lytter til digitalradio
Stadig flere har tatt i bruk digitalradio. Digital radiolytting vil si lytting via PC/Mac, mobil med radioapp, nettbrett, internettradioapparat, DAB-radio (inkl. adapter), DAB-radio i bil (inkl. adapter), DAB lommeradio og digital TV-mottaker.
Andel av befolkningen 15+ som lytter daglig på radio digitalt, i prosent:
Kilde: TNS Gallup Digitalradioundersøkelsen
70 prosent er fornøyd med det de får for lisensen
70 prosent mener de får valuta for lisenspengene. Dette er tre prosentpoeng lavere enn fjoråret. Vi ser at flere svarer «i meget stor grad» og «har ikke TV/betaler ikke lisens» de siste årene.
Grafikken viser andel av befolkningen 15 år eller eldre, i prosent. Spørsmålet som er stilt er følgende: «Tenk på hele tilbudet til NRK under ett, dvs. alt som sendes på NRK Radio og Fjernsyn, NRK tekst TV samt alt som ligger på internettsidene til NRK. I hvilken grad mener du NRK gir deg valuta for lisenspengene?»
Kilde: NRKs profilundersøkelse 2016