Hopp til innhold

– Ønsker ikke å legge sten til byrden for de pårørende

Rettsmedisineren Torleiv Ole Rognum håper obduksjonsrapportene ikke gjør det vanskeligere for de pårørende å komme seg videre.

Torleiv Ole Rognum

Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum er professor ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet. Han ledet det tunge arbeidet med å obdusere de 77 drepte etter terrorangrepet 22. juli.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Torleiv Ole Rognum er professor ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet. Han ledet det tunge arbeidet med å obdusere de 77 drepte etter Anders Behring Breivik sine terrorangrep mot Regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Fredag vitner han om obduksjonene i Oslo tingrett.

LES OGSÅ: – Mental grense for antall obduksjonsrapporter

Krevende jobb

– Obduksjonsrapportene beskriver skader og fastslår dødsårsak, og det er grunnleggende i en rettssak. Det var en utfordring å få inn så mange døde på en gang, sier Rognum til NRK.no.

At det var midt i ferietiden gjorde ikke arbeidet lettere, men til sammen 100 personer stilte opp, og mange avbrøt ferien for å hjelpe til med obduksjonene.

– Midt i en forferdelig situasjonen var det et lyspunkt. Obdusenter, tannleger, fingeravtrykkseksperter, radiografer og radiologer kom på jobb i ferien, forteller Rognum.

Rettsmedisineren har erfaring fra Scandinavian Star-ulykken, tsunamien, Åsta-ulykken og flere andre store katastrofer, men ingen av dem kan sammenlignes med 22.juli-saken.

– Alle saker er forskjellige, men denne skiller seg ut. De andre sakene har vært naturkatastrofer eller ulykker; dette er massedrap. Vi var ikke uberørt av den jobben vi gjorde.

– Viktig ikke å pynte på sannheten

Rognum forteller at det hjalp å konsentrere seg om arbeidet.

– Jeg ønsker ikke at det blir en belastning for de pårørende og legge sten til byrden for dem. Jeg håper at rettssaken bidrar til at de pårørende kommer seg videre.

Men han er opptatt av viktigheten av ikke å pynte på sannheten.

– Det er viktig å gjøre dettte så verdig og korrekt som mulig.

Da obduksjonene fant sted i fjor sommer måtte det tredimensjonale røntgenbilder til for at obdusentene skulle klare å se alle skader. Men i åpen rett vil det ikke legges fram bilder av de døde.

Isteden skal tekst og dukker vise hvordan kulene traff.

Ni obduksjonrapporter i dag

I dag vil retten gå gjennom ni obduksjonsrapporter fra Utøya. Også hele neste uke vil bestå av obduksjonsrapporter.

Aktoratet legger opp til kortere rettsdager når gjennomgangen av obduksjonsrapportene starter.

– Det er en mental grense for hvor mange avdøde man klarer på én dag, sa aktor Svein Holden under pressekonferansen etter den ellevte dagen av rettssaken mot Anders Behring Breivik.

LES OGSÅ: Skal vise bilder fra ofrenes liv

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.