NRK Meny
Normal

Ville lage tre bilbomber

SAL 250 (NRK.no) Anders Behring Breivik hevder han planla å lage tre bilbomber. Deretter skulle han gjennomføre en «skyteaksjon». Drømmemålet var norske journalister.

Breivik og Lippestad i tingretten

Anders Behring Breivik sier han egentlig skulle lage tre bilbomber, men at det ikke gikk etter planen.

Foto: NRK

– Jeg mente Arbeiderpartiet fortjente en advarsel. Denne advarselen var 22. juli.

Slik forklarer Breivik at han droppet den angivelige planen om å bruke en såkalt «skitten atombombe» mot oppsamlingsstedet for 1. mai-toget.

– Hele den kulturmarxistiske eliten og alle aktive kommunister i Norge ville vært samlet, sier Breivik når han blir bedt om å forklare hvorfor det var et aktuelt mål.

Men ifølge Breivik ville det være «for drøyt» å ta livet av så mange som 10.000 personer.

Breiviks mange terrormål

Når aktor ber han snakke om planleggingen av 22. juli, kommer det fram at Breivik vurderte en rekke andre mål før han bestemte seg for å bombe Regjeringskvartalet og gjennomføre en massakre på Utøya.

Breivik forteller at han har vurdert mange alternativer, men at hovedplanen var å lage tre bomber. To av bombene skulle være på ett tonn hver, og den tredje på 500 kilo.

Sier han ikke ville ramme sivile

I retten hevder Breivik at han droppet flere av planene fordi det ville ta livet av «uskyldige og sivile» og fordi det tok for lang tid. Han sier at han gikk bort fra å bombe Arbeiderpartiets hovedkontor, fordi det også ville ramme Turistforeningen.

Han vurderte også å bombe Aftenposten, men sier han gikk vekk fra den planen siden avisen holder til i Postgirobygget.

– Aftenposten utgjør kun en liten del av bygget, og jeg konkluderte med at det ville være for mange uskyldige sivile ofre, sier Breivik.

Slottet, Rådhuset og SVs partikontorer er andre mål som Breivik hevder han vurderte å sprenge i lufta.

– Det skulle være tre bilbomber, etterfulgt av en skytebasert aksjon, sier Breivik

Han la etterhvert vekk planen om å detonere tre store bomber fordi produksjonen viste seg å være vanskeligere enn han trodde.

– Det var mye vanskeligere enn jeg trodde å konstruere en bombe. Det tok mye tid og oppsto mange problemer. Jeg manglet råmaterialer og fikk problemer med flere prosesser. Jeg brukte også opp de siste oppsparte pengene, sier Breivik.


Ville skyte journalister

I forklaringen i retten torsdag kom Breiviks hat mot journalister tydelig fram. Rolig og konsentrert forklarte han hvorfor han ønsket å ramme mediehus som Dagsavisen, Aftenposten og NRK.

Ifølge Breivik er media i Norge medskyldige for den påståtte islamiseringen av landet.

Særlig NRK var et attraktivt mål for Breivik.

– Det er ansett som Arbeiderpartiets rikskringkasting og er det desidert mest attraktive målet, sier Breivik i retten.

Like etterpå legger han til at Skupkonferansen, der journalister fra hele landet samles i Tønsberg, var det beste målet for det han kaller en skytebasert aksjon.

– Norsk presse bærer det største ansvaret, kanskje like mye som Ap, dessverre ble jeg forsinket.

Breivik forteller i retten at han gjorde alt han kunne for å rekke Skup-konferansen våren 2011, men at forberedelsene tok lengre tid enn planlagt.

Video 19547ec5-28c8-45e4-a098-44e28d013c9b.jpg

Stanghelle: Å høre Breivik gjør et veldig sterkt inntrykk