NRK Meny
Normal

Dette blir tema når Breivik forklarer seg

OSLO TINGHUS (NRK.no) «Knights Templar» blir et avgjørende tema når retten skal vurdere om Anders Behring Breivik er syk eller frisk nok til å straffes for massedrap.

2083 Breivik

– JEG ER TEMPELRIDDER: Forsiden på Breiviks kompendium 2083 som er en slags historisk fremstilling av hvordan Europa blir okkupert av islamister, og som «Knights Templar» skal kjempe mot. Om ridderordenen eksisterer eller kun er fantasi blir et vesentlig tema i rettssaken.

Foto: NRK

Tirsdag starter Breivik (33) på sin fem dager lange forklaring om hvorfor han drepte 77 mennesker i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

Det er ingen tvil om at det var 33-åringen som tok livet av åtte personer under sitt bombeangrep i Regjeringskvatalet og som skjøt 69 personer på Utøya.

Det sentrale spørsmålet i straffesaken blir om han er tilregnelig eller ikke, og om han skal dømmes til fengsel eller bli pasient.

Tegning av tempelridder som går igjen i videoen og i Breiviks såkalte manifest

«KNIGHTS TEMPLAR»: En tegning av en tempelridder som går igjen i Breiviks kompendium.

Inga Bejer Engh

Aktor Inga Bejer Engh har brukt tida før rettssaken på å lese seg opp på den omtalte tempelridderordenen.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters
Breivik

Breivik har laget egne spesialmerker som skal vise at han har en 'legitimert rett til å jakte ned multikulturalister'.

Foto: Politiet
– Jeg er kommandør i «Knights Templar»

Siden rettspsykiaterne som har vurdert ham er uenige om hans mentale tilstand, kommer Breiviks egen forklaring og væremåte i retten til å bli tillagt enda større betydning enn det som er vanlig.

Etter det NRK vet, kommer Breiviks påståtte ridderorden «Knights Templar» til å være et viktig tema for aktoratet når retten skal vurdere om dette er noe reelt eller kun et uttrykk for den tiltaltes vrangforestillinger.

Breivik har i avhør og i sitt 1500 siders lange kompendium skrevet at han er medlem av organisasjonen «Knights Templar». Han hevder at denne ble stiftet under et hemmelig møte i London i 2002.

Også i fengslingsmøtene har Breivik uttalt at han er «en kommandør i Knights Templar Norge».

Politiet: – Ridderordenen er diktet opp

Allerede under sin innledning mandag brukte aktor Svein Holden god tid på hva Breivik tidligere har sagt om «Knights Templar». Han avsluttet med at retten burde merke seg at:

– Etter vår oppfatning, så finnes det ikke noe slikt nettverk.

Politiet har verken funnet spor av at organisasjonen finnes eller at det finnes to andre «terrorceller» i Norge, og mener Breivik har diktet opp hele tempelordenen for å skape frykt.

Fredag før hovedforhandlingen skulle starte oversendte politiet en bunke med rundt 2000 nye dokumenter til forsvarerne.

Dokumentene inneholder avhør av Breivik og en mer kritisk analyse av den påståtte ridderordenen, «Knights Templar». Papirene inneholder også vurderinger om hvorvidt ordenen eksisterer eller ikke.

Den uventede mengden nye dokumeter fra statsadvokatene, førte til at forsvaret mandag varslet at de kanskje må begjære at rettssaken utsettes fordi mengden med dokumenter krevde både tid å gå gjennom, og muligens også innkallelse av nye vitner.

Modererte seg

De første rettspsykiatere, Synne Sørheim og Torgeir Husby, mente Breiviks forestillinger om sin rolle som hærfører i organisasjonen «Knights Templar» skyldtes psykotiske vrangforestillinger.

De to nye rettssakskyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, hevder derimot at dette ikke nødvendigvis var en resultat av psykose, men enorm selvopptatthet ispedd en ekstrem politisk ideologi.

I kjølvannet av den første pskyiatrirapporten som slo fast at Breivik var paranoid schizofren, modererte Breivik sin framstilling av «Knights Templar».

Han holder fast på at organisasjonen finnes, men i en mer nøktern versjon, og at den heller skal ses på som et forslag til organisasjon i framtida.

(SE NETT-TV: Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Breivik gråter under visning av sin egen propagandafilm

VIDEO FRA RETTEN: Breivik gråter under visning av sin egen propagandafilm.

Ut fra tiltalebeslutningen har aktoratet satt seg fore å overbevise retten om at Breivik er syk, og at hans ideologi om tempelridderne er en del av hans fantasiverden.

Breiviks forsvarere har på sin side, etter Breiviks eget ønske, sagt de vil forsøke å overbevise retten om at Breivik er tilregnelig og at det er sannhet i 33-åringens påstand om at det foregår en krig mellom muslimer og resten av verden.

Ønsker å holde en halvtimes tale

Under forsvarer Geir Lippestads innledning første rettssdag kom det frem at Breivik ønsker å be retten starte sin forklaring tirsdag med å lese opp et rundt 30-minutters langt dokument .

Dokumentet skal være en kortversjon av det han ønsker å forklare.

Hovedregelen i norske rettssaler er at forklaringen til tiltalte skal være muntlig – ikke skriftlig. Likevel mener Lippestad at det er viktig at terroristen får lese opp sitt budskap.

– Jeg mener det er viktig at han får lese dette dokumentet innledningsvis slik at han får formidlet det han ønsker, sa Lippestad mandag.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen har varslet at hun vil ta stilling til om Breivik får lese dokumentet når han starter sin forklaring tirsdag.