Vil ikke kalle inn flere Liberia-kontakter

Aktoratet har ingen planer om å avhøre den andre kontakten Anders Behring Breivik hadde i Liberia.

Svein Holden

Statsadvokat Svein Holden spørre ut Alpha Kallon tirsdag. Da skal Kallon etter planen vitne via videolink.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg tror nok ikke vi kommer til å gjøre noen anstrengelser for å få til et avhør av denne personen i retten, sier aktor Svein Holden til NRK.no.

– Årsaken til det er at slik jeg ser det, så er det bare en bekreftelse på informasjon som allerede foreligger.

Mandag ettermiddag gjorde Holden det klart at politiet var i gang med et avhør av Alpha Kallon, Breiviks Liberia-kontakt.

– Avhøret med Alpha Kallon pågår nå, antar jeg. Det jeg ble fortalt er at det skulle begynne i ettermiddag norsk tid. Det er norsk politi som stiller spørsmålene, sier aktor Svein Holden.

Norsk politi har ikke reist til USA, hvor Kallon oppholder seg. Avhøret gjennomføres derfor på videolink.

Liberia-kontakten Alpha Kallon skal etter planen også forklare seg for retten. Aktor Svein Holden opplyste mandag ettermiddag at de ønsker å få til et vitnemål via video-overføring tirsdag klokken 15.30.

Hevder dette var starten på Templar-nettverket

– Bakgrunnen for avhøret er Liberia-turen, og hva som skjedde der nede. Det er i alle fall det han får spørsmål om, ifølge Holden.

Alpha Kallon er mannen som Breivik møtte i Liberia i 2002. Politiet har sporet at den tiltalte overførte rundt 40 000 kroner til ham etter reisen dit.

Ifølge den tiltalte reiste han til det vest-afrikanske landet for å møte en tidligere serbisk krigshelt. Breivik mener han deretter fikk innpass i nettverket av militante nasjonalister, og deltok i et stiftelsesmøte i London i 2002.

– I lys av at Breivik selv sier at han møtte denne serberen i Liberia, så er det interessant å høre hva Alpha Kallon sier om dette, sier statsadvokaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik påstår at reisen til Liberia var starten på kontakten med Knights Templar-nettverket - som få tror eksisterer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Ikke aktuelt med flere avhør

Anders Behring Breivik påstår hardnakket at reisen hans til Liberia var starten på kontakten med Knights Templar-nettverket.

Svein Holden forteller at aktoratet vil fortsette å spørre om Knights Templar, fordi det kan ha noe å si for spørsmålet om Breivik er tilregnelig eller ikke.

– Vi har prøvd å belyse om det er et relevant moment, og det er noe vi komme til å forfølge videre, overfor de fire sakkyndige.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.