Breivik nekter å droppe høyreekstrem hilsen

Anders Behring Breivik nekter å etterkomme ønsket om å droppe sin høyreekstreme hilsen. Bistandsadvokatene vurderer å ta opp saken i retten torsdag.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik nekter å etterkomme ønsket om å droppe sin høyreekstreme hilsen i retten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Breiviks forvarer Geir Lippestad sier de har fått flere henvendelser om å be Breivik slutte med sin høyreekstreme hilsen i Oslo tingrett.

Koordinerende bistandsadvokater har onsdag henvendt seg til Breiviks forsvarere for å få dem til å ta dette opp med sin klient.

– Vi har tatt det opp med ham, og har anbefalt ham å holde opp med det. Men det får bli opp til ham i morgen tidlig om han hører på dette, sier Lippestad til NRK.

VG Nett melder i kveld at Breivik-forsvarerne Odd Ivar Grøn og Tord Jordet har tatt opp saken med sin klien i kveld, og at han nekter å kutte ut sin hilsen.

– Breivik sa at han ikke kom til å rette seg etter den oppfordringen, sier Grøn til VG Nett, og legger til at han ikke oppga noen grunn til dette.

Vurderer å ta opp saken i retten torsdag

Mette Yvonne Larsen i retten 16. april 2012

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier at de vurderer å ta Breiviks hilsen opp i retten torsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier til NRK at hun nå i kveld diskuterer saken med de to andre koordinerende bistandsadvokatene for å finne ut hva de skal gjøre med dette.

– Vi må vurdere å ta dette opp i retten i morgen tidlig. For ofrene er dette en stor belastning, sier Larsen.

Hun sier at det er vanskelig å begrense hva Breivik kan foreta seg, men har registrert at han har uttalt sympati med ofrene.

– Vi håper derfor at han kan vise hensyn og moderere seg og at han må forstå at dette er en stor belastning. Det er veldig synd om han ikke etterkommer dette, men det vil ikke være overraskende, sier Larsen.

Aktor Svein Holden fikk under dagens pressekonferanse spørsmål om den høyreekstreme hilsenen, men ønsket ikke å uttale seg om den.

– Risikerer rettergangsbot

Forsvarsadvokat Harald Stabell, som også kommenterer rettssaken for NRK, sier at retten kan komme med et pålegg til Breivik om at han kutter ut denne hilsenen.

– Men foreløpig har det ikke kommet noen begjæring om at han skal hindres i å utføre den, sier Stabell til NRK.

Han sier at både aktoratet og bistandsadvokatene kan komme med en slik anmodning overfor retten, og at retten må ta stilling til den. Han sier også at retten selv på eget initiativ kan pålegge Breivik å droppe hilsenen fordi den truer rettens verdighet.

– Hva kan skje om han ikke etterkommer dette?

– Da kan han få en rettergangsbot, selv om lovteksten tyder på at retten må være satt når hilsenen kommer for at det skal bli aktuelt å bøtelegge, sier Stabell.

Han sier at Breivik neppe uansett vil finne denne trusselen veldig skremmende.

– Man kan ikke nekte Breivik å være til stede i rettslokalet, og jeg tviler på at det vil være aktuelt at han har på håndjern, sier Stabell.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.