Hopp til innhold

Vil hemmeligholde Breiviks barndom

SAL 250 (NRK.no) Barndommen til Anders Behring Breivik, og hvordan den kan ha påvirket ham som voksen person, kan forbli en godt skjult hemmelighet.

Anders Behring Breivik

HEVDER BARNDOMMEN VAR BRA: Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) er tilbakeholden når det kommer til å snakke detaljert om sine unge barneår. Bildet fra rettssalen onsdag 16. mai.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Under rettsmøtet onsdag ble det klart at fylkesmannen i Oslo har opphevet taushetsplikten for barnepsykiater Per Olav Næss som observerte Anders Behring Breivik som barn.

Men fylkesmannen gir sin tillatelse til at Næss kan vitne kun under forutsetning av at vitnemålet skjer bak lukkede dører.

Psykiateren konkluderte blant annet med at Breivik i 1983 viste kontaktevner, men at han grunnleggende sett var passiv. I tillegg skal han ha hatt vanskelig for å uttrykke seg emosjonelt, og manglet element av «lyst og glede».

BAKGRUNN: Barnepsykiater skal vitne mot Breivik

Lukkede dører betyr at verken ofre, pårørende eller allmenheten vil kunne følge forklaringen fra barnepsykiateren.

Dette er en forklaring som aktoratet mener kan være svært viktig for tilregnelighetsvurderingen av Anders Behring Breivik.

– Hvis vedkommende har taushetsplikt, og noen skal oppheve den, så sier ofte fylkesmannen at dørene skal være lukket, sier aktor Inga Bejer Engh til NRK.no.

Ifølge aktoren får det ikke konskvenser for dommen at psykiateren vitner bak lukkede dører.

Dag 20 i Oslo tingrett: Les alt om onsdagens rettsmøte her

Tema i sakkyndigrapportene

Ifølge Engh er opplysningene som barnespykologen skal vitne om allerede behandlet i de to sakkyndigrapportene.

Store deler av dette vil derfor bli kjent når rapportene behandles for åpen rett, mener statsadvokaten.

– Vi ønsker å få belyst ting som har skjedd i Breiviks barndom, sier Bejer Engh til NRK.

– Hvorfor er dette viktig for deres vitneførsel?

– Det er viktig for at vi skal få vite mest mulig om han, sier hun.

Da aktoratet grillet Breivik under den første uka av rettssaken, droppet de å stille spørsmål om barndommen hans.

– Vi overlater til andre å spørre om dette, sa aktor Svein Holden til NRK da.

Pressen vil sende vitnene på TV

Spørsmålet om barnepsykiaterens vitnemål kom opp i forbindelse med rettens behandling av spørsmålet om hvor mye pressen skal få kringkaste fra sal 250 i Oslo tinghus.

Et samlet pressekorps har bedt om å få kringkaste så mye som mulig av de profesjonelle vitnene, med særlig vekt på vitnene som skal belyse Breiviks tilregnelighet.

Dette inkluderer også barnepsykiateren som vurderte Breivik som barn. Avgjørelsen om hva som kan kringkastes faller i neste uke.

Breivik taus om barndommen

Ifølge forsvarer Geir Lippestad ønsker hans klient i prinsippet at alt fra rettssaken skal kringkastes, men Breivik gjør unntak fra vitneforklaringen til psykiateren.

– Dette er han ikke enig i. Han mener han aldri har gitt noen fullmakt til at de kan hente informasjon fra barnevernet eller hans barndom, sier Lippestad.

– Han ønsker ikke at hans barndom skal bli offentlig. Han mener dette er uheldig, både fordi det handler om hans barndom og fordi dette også handler om andre i hans familie, utdyper forsvareren.

– Endrer det saken at det vitnemålet skal gå for lukkede dører?

– Det gjør det bedre, men han mener fortsatt at han ikke har gitt tillatelse til dette.

– Kan dette føre til at han likevel ønsker å forklare seg om sin barndom?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er fordi han sier han ikke husker så mye annet enn at han hadde en god barndom, sier Lippestad.

Avgjørende

Hva de ulike psykiaterne sier om Breiviks mentale tilstand, er svært viktig når retten skal ta stilling til om Breivik er tilregnelig eller ikke.

Tingrettsdommer Kirsten Bleskestad, som er medlem av dommernes mediegruppe, sier det normalt ikke fører til store utfordringer for utformingen av dommen dersom det kommer fram avgjørende opplysninger i lukket rett.

– Min erfaring gjennom mange års praksis er at det ikke er noe problem å redegjøre for begrunnelsen, selv om noen av opplysningene er gitt i lukket rett, sier hun.

Tingrettsdommeren understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.