Hopp til innhold

Ingen pågrepet etter trusler mot Utøya-vitne

Politiet vet fortsatt ikke hvem som sto bak truslene mot Utøya-overlevende Muhammed Abdulrahman. De har iverksatt tiltak for å sikre tryggheten til 20-åringen fra Hamar.

Muhammed Abdulrahman

Muhammed Abdulrahman ble utsatt for trusler etter at han vitnet mot Anders Behring Breivik. Politiet har ingen mistenkte i saken.

Foto: NRK

Politioverbetjent Grete Lien Metlid

Politioverbetjent Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo sier politiet ser svært alvorlig på truslene mot 20-åringen fra Hamar som vitnet i terrorrettssaken.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

– Vi etterforsker fortsatt saken, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo til NRK.no.

Torsdag 10. mai vitnet Abdulrahman i terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik. Rett før mottok VG en trussel om at han skulle «tas» på vei hjem til Hamar. Avisen varslet straks politiet, og Abdulrahman ble fraktet ut av Oslo tinghus i politiekskorte.

– Føler seg tryggere

I dagene etterpå levde Abdulrahman i frykt på et hemmelig sted. Han turte ikke reise hjem fordi han var redd for å sette familien sin i fare.

Ifølge bistandsadvokat Eivor Øen har politiet nå iverksatt tiltak som gjør at 20-åringen ikke lenger lever i skjul.

– Det er lettere for ham å fungere i hverdagen. Politiet har lagt til rette for at han skal føle seg trygg, sier hun til NRK.no.

Bidro til økt frykt

Men truslene gjorde at Abdulrahman har fått det enda tøffere i etterkant, forteller bistandsadvokaten.

– Han var i sterk tvil om han skulle vitne, for det var vanskelig å gjengi det som skjedde og i tillegg møte den tiltalte, sier Øen til NRK.no.

Men Abdulrahman forberedte seg godt, og bestemte seg for å møte opp for å gi sin forklaring. I retten fortalte han hvordan han dukket unna skuddene ved å klamre seg fast til planter i vannet.

– Han forklarte seg veldig, veldig flott, men han ble satt veldig tilbake etter at han fikk den trusselen, sier Øen.

Politioverbetjent Metlid sier til NRK at politiet foreløpig ikke kan si noe om truslene kan settes i sammenheng med Abdulrahman vitnemål.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.