Vennen trodde Breivik var deprimert eller homoseksuell

SAL 250 (NRK.no): En av Anders Behring Breiviks nære venner forklarte i retten at han trodde tiltalte hadde gått inn i en dyp depresjon da han flyttet hjem til moren.

Aktører på plass i Rettssal 250 i Oslo tinghus

ANONYM: Vennen forklarte seg i rettssal 250 i Oslo tinghus tirsdag. Han ba mediene om å anonymisere ham.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Når det er en person man i hvert fall trodde man kjente godt, oppleves det veldig rart og tungt for noen at kontakten kuttes sånn, forklarte 33-åringen i Oslo tingrett tirsdag.

Han har kjent tiltalte siden slutten av ungdomsskolen, og fortalte at Breivik etter hvert isolerte seg fra vennekretsen og i stedet brukte tid på å spilte dataspill.

Vennene var bekymret for ham da han flyttet hjem til moren i 2006, og flere forsøkte å få kontakt med ham.

Det var vanskelig, ifølge vennen.

– Jeg tenkte at han hadde gått inn i en depresjon, eller at han hadde blitt homoseksuell, og at han valgte å ikke stå fram med det og isolerte seg.

Følg direkte: Rettssaken ord for ord

Ville ikke ha kontakt

Vitnet fortalte at han etter hvert gikk noe bort fra å tro at Breivik var homoseksuell, men at vennegjengen var oppriktig bekymret for om han var deprimert.

Etter at de ikke hadde fått kontakt med tiltalte på ett og et halvt år, kjørte venner hjem til morens hus. Hun åpnet døren, og var overrasket.

– Det var bare henne vi fikk snakke med. Hun hadde fått klar beskjed fra Anders om at han ikke ville snakke, husker 33-åringen.

(Saken fortsetter under bildet)

Anders Behring Breiviks barndomshjem på Nedre Silkestrå

BARNDOMSHJEMMET: Anders Behring Breiviks barndomshjem på Nedre Silkestrå på Skøyen.

Foto: NRK

– Vi ønsket ham det beste. Vi ønsket at han kunne være med ut og få noe annet å tenke på hvis det var sånn at ha satt der med depresjon, så får man bare beskjed om at han ikke har tid, legger han til.

Breivik to likevel kontakt noen få ganger, og ble en sjelden gang med ut og møtte venner.

Men det ble ikke ofte.

– Man prøvde, men fikk tydelig signal fra Anders om at han ikke ønsket kontakt. Etter å ha prøvd ett og et halvt år, kanskje to år, gir man opp.

Metroseksuell

Fagdommer Arne Lyng lurte på hvorfor vennen trodde at han var homofil.

– Han var veldig forfengelig og opptatt av utseendet. Han var ikke brautende og barsk, snarere det motsatte. Han var litt forsiktig og unnvikende, og brukte makeup som pudder og slike ting.

Breivik forklarte sminkebruken med at han var metroseksuell, og viste til at David Beckham gjorde det samme på denne tiden.

– Han har hatt en feminin framtreden, og vært veldig opptatt av utseende, og han har brukt smink, gjentok vennen.

Breivik var ikke nevneverdig opptatt av hva kameraten, som er jurist, drev på med.

Kafémøte før terroren

Kameraten opplevde det som om Breivik delvis hadde mistet livsgnisten.

Han møtte tiltalte for en kopp kaffe vel én måned før terrorangrepet 22. juli. Da ville Breivik snakke politikk.

– Det er veldig vanskelig å huske nøyaktig hvordan han var. Men han var nok litt opptatt av å sitte og snakke om politikk, sa 33-åringen.

– Jeg valgte å ikke høre så godt etter, jeg syntes det var veldig slitsomt. Men jeg syntes det var veldig hyggelig at han var ute og ville hilse på.

Snakket om steroider

En annen episode han husker godt, er fra et restaurantbesøk med flere venner i Kvadraturen.

– Jeg spurte han om han skulle ta seg en øl. Da svarte han høyt over bordet at han gikk på anabole steroider. Det er klart at det er en veldig unormal ting å si, også fordi det var folk han ikke kjente der.

– Jeg lurte på om det var en spøk, eller om det var alvorlig ment. Jeg klarte ikke helt å finne ut av det.

At han flyttet til en går på Rena var han ikke bekymret for.

– Han har alltid skulle gjøre ting som ikke alle andre gjør. Jeg tenkte at han var ute av depresjonen og at dette føyde seg inn i rekken. Jeg opplevde at det var slik jeg tidligere hadde kjente ham – som en som var opptatt av å tjene penger, sa han.

«Multikulturalist»

Ifølge vennen var Breivik svært opptatt av innvandringspolitikk, og brukte ordet multikulturalist svært mye.

– Han brukte det hele tiden. Han satte alle i bås. Alle var multikulturalister. Han brukte suicidal humanist og sosialdarwinist, fortalte vennen.

For ham selv sa ikke ordet han så mye, all den tid hele det politiske Norge og i Europa er multikulturalister.

– Jeg prøvde noen ganger å konfrontere ham. Da ble han veldig sint og rasende. Han hadde ingen forståelse for at det finnes et annet synspunkt. Det var hans virkelighetsoppfatning som var den eneste riktige. Han taklet ikke å høre at det ikke nødvendigvis er slik verden er, sa vennen.

Aktor Holden lurte på når han begynte å bruke ordet «multikulturalist».

– Jeg er nesten helt sikker på at han begynte med dette etter at han flyttet hjem, svarte vitnet.

Husker ikke voldsepisoder

Tidligere i dag fortalte en annen av Breiviks venner at han ikke husker voldsepisodene Breivik nevner i kompendiet sitt, med ransforsøk begått av muslimer og slagsmål som endte med neseoperasjon.

Heller ikke 33-åringen husker noen av disse episodene.

– Det jeg vet er at Anders var opptatt av å redusere størrelsen på nesebeinet av rene forfengelighetsgrunner. Det var en kosmetisk operasjon, sa vitnet.

– Jeg husker han var veldig opptatt av utseende sitt. Han la ikke skjul på selv at han mente han hadde en arabernese.

Driftig, fokusert og selvsentrert

Vitnet beskrev Breivik som driftig, pertentlig, fokusert, og kanskje litt selvsentrert.

– Han bruker all sin tid og energi på å løse oppgaver og det han ønsker å drive med. Det blir et stort fokus på det og det blir ikke så mye tid til annet, sa 33-åringen, med erfaring fra ungdomsårene og 20-årene.

Samtidig har tiltalte vært svært opptatt av utseendet sitt, og hvordan han tedde seg overfor andre. Han var selvsentrert, med et fokus på seg og sitt.

– Jeg vil si det er egenskaper som har vært der i hvert fall så lenge jeg har kjent ham.

Jobbet sammen

33-åringen har kjent Breivik siden 1995, helt mot slutten av tiden på ungdomsskolen. De begynte deretter sammen på Hartvig Nissen videregående skole, og var en del av den samme kameratgjengen. De jobbet sammen, og bodde i bofellesskap sammen

Vitnet forklarer at Breivik i ungdomsårene var opptatt av å trene og å gjøre det bra på skolen.

Vitnet ble overrasket over at han avbrøt skolegangen før han fikk artium. Han fikk inntrykk av at det ikke var så viktig for ham, siden han tenkte å starte egen bedrift. Han har nemlig alltid vært opptatt av å tjene penger, sa han.

I firmaet jobbe han seg opp fra en begynnerstilling til å bli teamleder.

– Jeg kjente ikke de andre så godt, men Anders var en sosial person som menget seg med andre mennesker. Jeg kan huske at han var godt likt blant arbeidskollegene.

Isolerte seg

Vitnet flyttet sammen med Breivik i et kollektiv fra 2001. De bodde sammen i kollektivet fram til 2003. Breivik sluttet etter hvert i jobben, og begynte å jobbe for seg selv.

– Han drev mer for seg selv, og etter hvert var han oppe nattetid. Han begynte å spille spill på det tidspunktet, fortalte 33-åringen.

Spillingen foregikk mye på nattetid, og kameratene i bofellesskapet reagerte på det.

– Jeg mente at han kunne bruke til noe annet enn å spille spill midt på natten i sine beste år. Det tror jeg alle som bodde der tenkte, sa han.

– Men hadde han først bestemt seg for noe, var det veldig lite gehør for gode råd.

Godt forhold til moren

Vitnet sier at han ikke så noe positivt i at Breivik flyttet hjem til moren.

– Jeg tenkte jo at det var negativt forbundet at han flyttet hjem. Han var mer rolig, og kanskje mer nedstemt.

Han beskriver forholdet mellom ham og moren som mer vennskapelig enn vanlig, og at moren virket å like å ha ham boende der.

– Anders var til tider brydd med at han bodde der, ettersom de hadde veldig tett kontakt.

– Det virket som om moren var veldig fornøyd med å ha Anders hos seg.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.