Hopp til innhold

Uventet støtte til Husby og Sørheim

Den første psykiatrirapporten har blitt møtt med kraftig kritikk fra et nærmest samlet psykiatrikorps. Nå får Husby og Sørheim uventet støtte fra psykiatriprofessor Tor K. Larsen.

Professor Tor K. Larsen som slår fast at Breivik er psykotisk og utilregnelig.

Nett-TV: Professor Tor K. Larsen mener rammene rundt rettssaken kan gjøre det vanskeligere å se tiltaltes psykose.

Larsen, som selv er rettspsykiater og leder en gruppe som forsker på psykose og schizofreni, har lest begge sakkyndigrapportene, og har fulgt rettssaken fra tingretten i Stavanger.

Professoren synes Torgeir Husby og Synne Sørheim har gjort en god jobb med å vurdere Breiviks psykiske helse. Selv tror han Breivik ikke bare var psykotisk 22. juli, men at han fortsatt kan være det.

Han mener rammene rundt rettssaken kan gjøre det vanskeligere å se Breiviks psykose.

– Det er godt mulig at folk ville oppfattet ham som mer syk dersom han hadde fått lov til å utfolde seg i fri vigør. Hvis han fikk snakke helt fritt og gå i de klærne han ville, er det mulig at man hadde sett storhetsideene han skjuler, sier Larsen.

Stor motstand

Alle ekspertvitnene som vært kalt inn i saken, har kritisert konklusjonen i den første sakkyndigrapporten til Husby og Sørheim. Rettspsykiaterne konkluderte med at Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni, og at han dermed ikke kan dømmes til fengselsstraff.

I de første fengslingsmøtene ønsket Breivik å møte retten ikledd en hjemmelaget uniform, og da rettssaken startet i april gjorde han en høyreekstrem hilsen.

– Hadde han fått stille i uniformen og med egne designede medaljer ville kanskje folk oppfattet han som storhetsgal. Hadde han stilt med dette, ville folk flest tenkt at dette representerer galskap, sier Larsen.

Han tror Breivik er i stand til å skjule diagnosen sin.

– Hvis Breivik var flink til å skjule psykosen på forhånd, så kan det være et argument for at han er flink til å skjule det nå også, sier Larsen.

Skulle ønske han fikk snakke mer

Forrige uke vitnet Husby og Sørheim i tingretten. De holdt da fast på sin konklusjon om Breiviks mentale helse, og mente det ikke var noe av det de har sett i rettssal 250, som rokker ved denne konklusjonen.

Psykiater Torgeir Husby sier at når Breivik åpner munnen, skjønner folk at noe galt. Derfor burde Breivik snakket mer i retten, sier han.

Husby: En fordel om Breivik hadde snakket mer

– Det har vært mye snakk om hvor mye han skal få snakke i retten. Jeg forstår begrensningene, men rent psykiatrisk hadde det vært en fordel å få ham til å snakke mer, fordi han på mange måter er sin egen verste fiende, sa Husby.

– Idet han åpner munnen, skjønner folk at det er noe galt med det som kommer ut. Hadde han snakket mer, hadde det kommet mer gærent ut, for å si det veldig brutalt og enkelt.

Husby og Sørheim hadde sine første samtaler med Breivik knappe tre uker etter terrorangrepene 22. juli. De mener drapsmannen har endret uttrykksform i retten.

– Etter at medieforbudet ble opphevet, er det naturlig at vi ser en endring, han er jo ikke dum. Han har skjønt at det er en del ting som rent taktisk er dumt å si, sier Husby.

Tar feil

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik smilte flere ganger da Sørheim og Husby vitnet mot ham forrige uke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mandag vitnet rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen i retten. De har skrevet den andre psykiatrirapporten, som konkluderer med at Breivik ikke var psykotisk, og at han dermed kan dømmes til fengselsstraff.

Metodisk og grundig redegjorde de om hvorfor de ulike kriteriene for psykose ikke er innfridd hos Breivik.

– Hvis pasienten lider av paranoid schizofreni, må det være en atypisk versjon undertegnede ikke har kjennskap til, sa Aspaas til retten.

– Ønske om hevn

Larsen sier det er to måter å være utilregnelig på.

– En måte er å høre stemmer, ikke klare å snakke sammenhengende og være åpenbart forvirret. En annen type utilregnelighet finner man hos dem som har en systematisert vrangforestilt forståelse av omverdenen, og som forholder seg rasjonelt til det. Det er mulig at Breivik befinner seg i et slikt modus.

– En undergruppe av dem som lider av schizofreni har høy intelligens og er i stand til å organisere ting ganske bra innenfor det vrangforestilte tenkesettet som preger dem. Her er det ikke utenkelig at Breivik befinner seg, sier professoren til NRK.

Psykiateren lurer på hvorfor så mange eksperter og folk i mediene har fått det for seg at Breivik må være tilregnelig.

– Kanskje er det sånn at man ønsker hevn på et vis, og kanskje det er sånn at man kan ikke hevne seg på en syk person.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.