Hopp til innhold

Serbisk krigsforbryter nekter for å ha møtt Breivik

Den serbiske drapsmannen Milorad Ulemek sier at han aldri har møtt Anders Behring Breivik. Breivik hevder han møtte en serbisk krigsforbryter på en reise i Liberia.

Milorad Ulemek

Milorad Ulemek er dømt for drapene på Serbias tidligere president Ivan Stambolić og tidligere statsminister Zoran Đinđić. Breivik har beskrevet han som en krigshelt.

Foto: HO / AFP

Rettstegning

Breivik måtte i dag forklare seg i retten, blant annet om en tur til Liberia i 2002.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Det bekrefter advokaten til Ulemek, Aleksander Zoric, overfor NRK.

Ifølge Zoric har Ulemek aldri hatt kontakt med Breivik.

Breivik reiste i 2002 til Liberia. Der hevder han at han møtte en serbisk krigsforbryter han skulle rekruttere til sin kamp mot muslimene i Europa. Norsk politi har jobbet for å finne ut om Ulemek er denne mannen.

Ulemek flirte av Breivik

– Da Ulemek først fikk høre om dette, begynte han bare å flire, sier Zoric om den påståtte kontakten mellom Anders Behring Breivik og sin klient.

I går var Breiviks kontakter i utlandet tema i rettssaken.

– Det var et møte i London i 2002. Jeg dro til Liberia på forhånd og møtte en person der. Jeg dro til London på tilbakeveien. Jeg møtte tre andre i London. Og det var et, for å bruke en pompøs fremstilling, det var et etableringsmøte for Knights Templar-nettverket, sa Breivik i retten i går.

På spørsmål fra NRK om Ulemek og Breivik har møttes, svarer Ulemeks advokat at de to aldri har møttes.

LES OGSÅ: Etterforsker Breivik-spor til serbisk kommandør

Zoric sier til NRK at Ulemek heller aldri har hørt om organisasjonen Knights Templar, som Breivik omtaler.

En av serbias farligste menn

Ulemek beskrives som en av Serbias aller farligste menn.

Han er dømt for drapet på landets tidligere president Ivan Stambolić og tidligere statsminister Zoran Đinđić. Ulemek er tidligere kommandør for spesialpolitiet og har blant annet bakgrunn fra Fremmedlegionen. Han slåss på serbisk side mot muslimene under borgerkrigen i tidligere Jugoslavia.

Breivik navngir Ulemek, også kalt Legia, i sitt såkalte manifest og beskriver ham som et eksempel på en god kriger i kampen mot muslimer.

Norsk politi har vært i kontakt med serbiske myndigheter og bedt om opplysninger om Ulemek. Politiet har fått informasjon, men vil ikke oppgi innholdet til NRK. Norsk politi ser ingen grunn til å gå videre med saken.

Paul Ray nekter for Breivik-kontakt

Video Payl Ray forsvarar terroren mot Regjeringskvartalet

Høyreekstremisten Paul Ray.

Foto: Nyhetsspiller

Også flere som har vært knyttet mot Breivik nekter for å ha noe med han å gjøre

NRK har vært i kontakt med den britiske høyreekstremisten Paul Ray, som ble nevnt som en mentor for Breivik etter 22. juli.

Han nekter fortsatt for å ha hatt noe med Breivik å gjøre.

Også i dag vil Breivik vil bli spurt mer ut om sine påståtte kontakter i utlandet.

LES OGSÅ: Paul Ray: Angrepet mot regjeringskvartalet var legitimt

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.